Nå kommer smykkene til Marie Antoinette for salg

DYREBARE: Disse smykkene tilhørte Frankrikes tidligere dronning Marie Antoinette. Foto: AP

Marie Antoinettes perler og diamanter ser dagens lys for første gang på 200 år. Nå skal de selges på auksjon.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Frankrikes dronning på slutten 1700-tallet, Marie Antoinette, er kjent for å levd et luksuriøst liv og ha en stor samling med sko, kjoler og ikke minst smykker.

Da Marie Antoinette prøvde å flykte fra den franske revolusjonen i 1791 sammen med kongen og barna deres, ble de kongelige smykkene smuglet ut av landet og til fortrolige i Brussel. De ble dermed sendt til familie i Østerrike, og etter hvert endte de opp til Bourbon-Parma-dynastiets eie hvor smykkene har gått fra generasjon til generasjon.

NYHETER

Fansen forundret over prinsens ring

For første gang på over 200 år ser nå de sjeldne smykkene dagens lys da de skal bli solgt på en auksjon i regi av Sotheby's.

SJELDEN VARE: En modell har på seg smykkene som tilhørte Marie Antoinette. De har fått en samlet estimert verdi opp mot 24 millioner norske kroner. Foto: AP

– Dette blir den beste auksjonen i det 21. århundret. For hvordan topper du Marie Antoinette? Også fordi kolleksjonen er knapp – det er ikke mye av den igjen, forteller Andres White Correal fra Sotheby's til nyhetsbyrået AP.

Før auksjonen er smykkekolleksjonen på en verdensturné hvor man kan få lov til å ta en titt på de dyrebare smykke – og til og med prøve de. For tiden holder den til i London, men den har også vært blant annet i Dubai og New York. I midten av november går auksjonen av stabelen i Genève.

TIL UTSTILLING: Smykkekolleksjonen er på verdensturné før auksjonen i november. Her er en av brosjene som Marie Antoinette brukte da hun var dronning av Frankrike. Foto: AFP

Smykkekolleksjonen har fått en svimlende prislapp. Et av de mest dyrebare smykkene er en perlehalskjede som har fått en estimert verdi på mellom 1–2 millioner dollar, altså omkring 13 millioner norske kroner.

Kolleksjonen består også av et halskjede med mer enn 100 perler som er forventet å bli solgt for omtrent 1,6 millioner kroner.

MANN

Ronaldo med klokke til 21 millioner

En diamantring, som har en av Marie Antoinettes hårlokker inne i seg, er også til salgs. Den har en estimert verdi på rundt 80 000.

Til sammen er smykkekolleksjonen verdsatt mellom 12 og 24 millioner kroner.

KOSTBAR: Smykkekolleksjonen har en samlet estimert verdi på opp til 24 millioner kroner. Foto: AP
Publisert: