Viktor & Rolf med Dracula-kolleksjon

IØYNEFALLENDE: Den nyeste kolleksjonen til Viktor & Rolf er inspirert av vampyren Dracula.

Motebransjen sammenligner designerduoens nyeste kolleksjon med Dracula. Nå ser det ut til at det faktisk var inspirasjonen hele veien.

Malin Gaden
Publisert:

Haute couture-moteukene er noe for seg selv. Det er her designerne kjører litt ekstra på, både når det gjelder antrekk, lokale, hår og sminke. Men noen ganger kommer det plagg ned catwalken som virkelig får en til å sperre opp øynene.

Det er akkurat det som har skjedd nå.

Designerduoen Viktor & Rolf, som har hatt plaggene sine på kjendiser som Lady Gaga, Natalie Portman og Anne Hathaway, presenterte nemlig en ellevill kolleksjon under haute couture-moteuken, som blant annet besto av tidenes høyeste skuldre. Og da mener vi ikke at designerne sto backstage nervøse med høye skuldre. Nei, da, vi snakker om kjoler, dresser og overdeler med skyhøye skuldre.

VAMPYR-VIBBER: Høye, markerte skuldre var en essensiell del av Viktor & Rolfs nye kolleksjon.

– Følte det passet

Disse skuldrene får nå massiv oppmerksomhet verden over. Nettmagasiner som Paper, Vogue og WWD har alle kastet seg på omtalen, og blant det som blir skrevet er at kolleksjonen minner om noe helt spesielt.

Flere mener nemlig at designernes nyeste kolleksjon ligner på noe som Dracula kunne hatt på seg. En artig sammenligning, er det første mange tenker, men kan det faktisk være noe i det?

BACKSTAGE: Viktor Horsting, en av designerne bak Viktor & Rolf, har uttalt at kolleksjonen deres faktisk er inspirert av Dracula.

Viktor Horsting, halvparten av duoen Viktor & Rolf, kunne etter visningen fortelle WWD at Dracula faktisk er en del av inspirasjonen til kolleksjonen.

– Jeg tror vi begynte å tenke på Dracula, spesielt den gamle Hollywood-versjonen, fordi det er et sterkt symbol på frykt for forandring i samfunnet, og følte det passet dette øyeblikket.

Ifølge Vogue skal Horsting også ha fortalt at det skal være mulig å fjerne det som gjør at skuldrene blir så høye.

OVERSIZED: Denne gangen skulle ikke bare plaggene være baggy, de skulle også være høye!
DETALJER: Til og med neglene til modellene ga vampyr-vibber under visningen.

– Designernes egen lekegrind

Ida Elise Eide Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, forteller til MinMote at haute couture-kolleksjonene er designernes mulighet til å vise frem sitt aller mest kreative, forseggjorte og ekstravagante.

– Det er jo en motsetning til ready-to-wear-moten ettersom disse plaggene ikke kan kjøpes ferdigsydde i butikk, men skreddersys til hver enkelt kunde. Det er mer for kunstens skyld enn for motens. Ikke like toneangivende trendmessig som ready-to-wear-visningene, kanskje, men det kunstneriske og til dels teatralske skaper likevel minst like ofte overskrifter nettopp av den grunn.

DET LILLE EKSTRA: Vi snakker ofte om plagg som har det lille ekstra – men her kan vi trygt sitt at det er mye ekstra! Legg merke til åpningen i kåpen hvor armene kommer ut, de lange neglene og selvfølgelig – de høye skuldrene.
ROMANTISK: Den edgy looken brytes opp med volanger og blomsterprint.

– Er det vanlig at designerne lar seg inspirere av både det ene og det andre, som her med Dracula?

– Couture er jo designernes egen lekegrind, men det er også av stor betydning for dem og en oppgave man gyver løs på med stor ærefrykt. Her legger de all sin flid, og inspirasjonen kan selvsagt variere like mye som for ready-to-wear, men er altså mindre trendavhengig ettersom det ikke skal henge til salgs i butikk. Her må gjerne designerens og merkets eget DNA skinne igjennom. Det er det ypperste vi har av mote, og blant det som gjør mote til en egen kunstform.

HØYE SKULDRE: Den klassiske looken med trenchcoat og skjorte har fått et helt nytt uttrykk.
INSPIRERT? Noen av antrekkene kunne i tillegg til Dracula gi litt vibber til Gru fra Despicable Me.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: