Viktor & Rolf med Dracula-kolleksjon
Motebransjen sammenligner designerduoens nyeste kolleksjon med Dracula. Nå ser det ut til at det faktisk var inspirasjonen hele veien.
Haute couture-moteukene er noe for seg selv. Det er her designerne kjører litt ekstra på, både når det gjelder antrekk, lokale, hår og sminke. Men noen ganger kommer det plagg ned catwalken som virkelig får en til å sperre opp øynene.
Det er akkurat det som har skjedd nå.
Designerduoen Viktor & Rolf, som har hatt plaggene sine på kjendiser som Lady Gaga, Natalie Portman og Anne Hathaway, presenterte nemlig en ellevill kolleksjon under haute couture-moteuken, som blant annet besto av tidenes høyeste skuldre. Og da mener vi ikke at designerne sto backstage nervøse med høye skuldre. Nei, da, vi snakker om kjoler, dresser og overdeler med skyhøye skuldre.
– Følte det passet
Disse skuldrene får nå massiv oppmerksomhet verden over. Nettmagasiner som Paper, Vogue og WWD har alle kastet seg på omtalen, og blant det som blir skrevet er at kolleksjonen minner om noe helt spesielt.
Flere mener nemlig at designernes nyeste kolleksjon ligner på noe som Dracula kunne hatt på seg. En artig sammenligning, er det første mange tenker, men kan det faktisk være noe i det?
Viktor Horsting, halvparten av duoen Viktor & Rolf, kunne etter visningen fortelle WWD at Dracula faktisk er en del av inspirasjonen til kolleksjonen.
– Jeg tror vi begynte å tenke på Dracula, spesielt den gamle Hollywood-versjonen, fordi det er et sterkt symbol på frykt for forandring i samfunnet, og følte det passet dette øyeblikket.
Ifølge Vogue skal Horsting også ha fortalt at det skal være mulig å fjerne det som gjør at skuldrene blir så høye.
– Designernes egen lekegrind
Ida Elise Eide Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, forteller til MinMote at haute couture-kolleksjonene er designernes mulighet til å vise frem sitt aller mest kreative, forseggjorte og ekstravagante.
– Det er jo en motsetning til ready-to-wear-moten ettersom disse plaggene ikke kan kjøpes ferdigsydde i butikk, men skreddersys til hver enkelt kunde. Det er mer for kunstens skyld enn for motens. Ikke like toneangivende trendmessig som ready-to-wear-visningene, kanskje, men det kunstneriske og til dels teatralske skaper likevel minst like ofte overskrifter nettopp av den grunn.
– Er det vanlig at designerne lar seg inspirere av både det ene og det andre, som her med Dracula?
– Couture er jo designernes egen lekegrind, men det er også av stor betydning for dem og en oppgave man gyver løs på med stor ærefrykt. Her legger de all sin flid, og inspirasjonen kan selvsagt variere like mye som for ready-to-wear, men er altså mindre trendavhengig ettersom det ikke skal henge til salgs i butikk. Her må gjerne designerens og merkets eget DNA skinne igjennom. Det er det ypperste vi har av mote, og blant det som gjør mote til en egen kunstform.