- Norske kjeder må ta sin del av ansvaret for trygge arbeidsforhold i Bangladesh

STÅR PÅ KRAVENE: Amirul Haque Amin (t.h.) er president i fagforeningen National Garment Workers Federation (NGWF) og representerer 38.000 tekstilarbeidere i Bangladesh. Foto: HARALD HENDEN

DHAKA (minMote) - Norske kleskjeder må undertegne forpliktende avtale om trygge arbeidsforhold for tekstilarbeiderne, sier fagforeningsleder i Bangladesh.

Stian Eisenträger
Publisert:

- Fabrikkarbeiderne er ikke trygge. Ulykker skjer stadig vekk, sier fagforeningsleder Amirul Haque Amin til minMote. Han er president i National Garment Workers Federation (NGWF) og representerer 38.000 tekstilarbeidere i Bangladesh.

Av landets rundt 5000 tekstilfabrikker karakteriseres rundt 1000 som gode, 1500 som middels gode, men 2500 karakteriseres som dårlige. Ifølge en undersøkelse som nylig ble offentligjort av ingeniører ved Bangladesh University of Engineering and Technology er 60 prosent av tekstilfabrikkene i landet sårbare, og er i fare for å kunne kollapse, slik Rana Plaza gjorde 24. april i år. Minst 1131 mennesker har mistet livet som følge av ulykken.

- Mange mener det er fabrikkeierne og myndighetene i Bangladesh sitt ansvar å sikre trygge arbeidsforhold for tekstilarbeiderne. De er imidlertid ikke alene om dette ansvaret – det er også ansvaret til de utenlandske selskapene som får klærne sine produsert her, og som tar en massiv andel av profitten. Ønsker man forbedring, må alle parter samarbeide, understreker fagforeningslederen.

Les også:Pakhee (30) mistet begge beina i tekstilfabrikkollaps

Forpliktende avtale

Han berømmer Varner-gruppen for å ha gjort fabrikklistene sine offentlig tilgjengelige, men er samtidig veldig bekymret over at selskapet er blant dem som ennå ikke har undertegnet den forpliktende avtalen «Accord on Building and Fire Safety».

- Det holder ikke at de utenlandske selskapene har sine egne ordninger. Alle må signere den samme, forpliktende avtalen, mener Amin.

Avtalen innebærer uavhengige inspeksjoner av fabrikkbygninger, offentliggjøring av kontrollresultater, utbedringer av farlige bygninger og styrking av brannvern. Den inneholder også en garanti for at fagforeninger får tilgang til fabrikker for å gi kurs til arbeiderne om sikkerhet og faglige rettigheter, som retten til å nekte å jobbe under farlige forhold.

Les også:Gir 14,5 millioner til arbeiderrettigheter i Bangladesh

Varner-Gruppen vil signere

Varner-Gruppen har foreløpig ikke signert avtalen, men sier den kommer til å gjøre det.

- Etter at vi mottok den endelige avtalen har vi vært i dialog med Fremtiden i våre hender (FIVH) og Ethical Trading Initative i Norge (IEH) rundt punkter i avtalen. Beslutningen om å signere avtalen er nå tatt og vil bli gjort før 8. juli, sier pressekontakt Julie Bragli Eckhardt i Varner-Gruppen til minMote.

Varner-Gruppen engasjerte i februar i år Det Norske Veritas AS (DNV) for å gjennomføre brannsikkerhetskontroller på 50 fabrikker som produserer for Varner-Gruppen i Bangladesh.

- Formålet med prosjektet er å kontrollere branntekniske forhold, og å identifisere nødvendige tiltak for å sikre tilfredsstillende brannsikkerhet. Vi ser på mulighetene for at dette kan utvides til å inkludere flere byggtekniske aspekter og vi vil fortsette å ha et sterkt fokus på oppfølging av våre produsenter i landet, sier Julie Bragli Eckhardt.

Les også:Legger all skyld på eieren etter fabrikkollapsen

1131 DØDE: Forvrengt armeringsjern og knuste biler står igjen på stedet der Rana Plaza kollapset 24. april 2013 utenfor Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. Foto: STIAN EISENTRÄGER

Voice i tenkeboksen

Voice, som eier kjedene Vic, Match og Boys of Europe, har to-tre prosent av sin produksjon i Bangladesh.

Produktdirektør Emma Norman sier de er positive til avtalen, men at de som flere andre aktører har mange spørsmål knyttet til gjennomføringen.

- Det er grunnen til at vi ikke har signert den ennå. Vi er ganske små, så det er viktig for oss å vite hvilke kostnader som vil påløpe og hvilket engasjement som kreves. Foreløpig har vi kun fått avtalens rammer, og nå venter vi på at implementeringsplanen skal komme 8. juli, sier Norman til minMote.

Voice knyttet i februar og mars til seg The Business Social Compliance Initiative (BSCI), som jevnlig utfører kontroller av bygningene knyttet til produksjonen.

Forventer signering

Den forpliktende avtalen er undertegnet av over 40 internasjonale selskaper, deriblant kleskjeden H&M, Inditex, som eier kleskjeden Zara, og PVH, som fører merkene Tommy Hilfiger og Calvin Klein og det tyske merket Tchibo.

Lederen i NGWF sier han forventer at de norske selskapene undertegner den forpliktende avtalen.

- Dersom de utenlandske selskapene trenger litt tid til å gå igjennom avtalen før de undertegner, er det ok. Men dersom de mener at de ikke trenger å signere avtalen fordi de sier deres egne systemer er gode nok, anser vi det som om profitt og utnytting er deres mål - ikke å forbedre arbeidernes rettigheter, sier fagforeningslederen til minMote.

Les også:Tåregass og gummikuler mot demonstrerende tekstilarbeidere

SORG: Slektninger sørger over sine kjære som mistet livet da Rana Plaza, som huset fem tekstilfabrikker, kollapset i Savar, 30 kilometer utenfor hovedstaden Dhaka i Bangladesh. Foto: REUTERS

- Boikott ingen løsning

Amirul Haque Amin er imidlertid klar på at boikott og at kleskjeder trekker seg ut fra Bangladesh ikke er en bærekraftig løsning.

- Alle de involverte parter må ha en ærlig diskusjon, og man må putte penger inn i forbedrede forhold for arbeiderne i tekstilfabrikkene. Boikott og uttrekking vil bare flytte problemene til andre steder, i tillegg ville det vært en katastrofe for økonomien til Bangladesh, mener han.

Også forbrukerne i Norge kan bidra til bedre og tryggere arbeidsforhold for tekstilarbeiderne i Bangladesh, mener han.

- Legg press på kleskjedene ved å stille spørsmål i butikken, sende brev eller ringe til selskapene og si at du er bekymret for tryggheten og arbeidsvilkårene til de som har laget klærne du kjøper. Forbrukerne må kreve at selskapene kan garantere at klærne er produsert under trygge forhold og gode vilkår for arbeiderne, sier Amin til minMote.

FAKTA:

* Bangladesh er verdens største tekstileksportør etter Kina.

* Tekstilindustrien utgjør 80 prosent av eksporten fra Bangladesh og sysselsetter over 40 prosent av industriarbeiderne i landet.

* En vanlig tekstilarbeider tjener 260 kroner i måneden og arbeider ti timer om dagen seks dager i uken.

* 1131 fabrikkarbeidere er bekreftet omkommet etter at den åtte etasjer høye bygningen Rana Plaza, som huset fem tekstilfabrikker, raste sammen utenfor Dhaka 24. april.

* 3.122 fabrikkarbeidere var på jobb i bygningskomplekset Rana Plaza, som også inneholdt en bank, private kontorer og flere butikker.

* Eieren av Rana Plaza, Sohel Rana, ble pågrepet da han forsøkte å rømme til India. Han risikerer dødsstraff.

* Ulykken har utløst omfattende protester mot forholdene i tekstilbransjen.

Kilder: NTB, Reuters og AFP

Publisert: