Motenettsted: Hun er Mote-Norges mektigste

MOTE-NORGES MEKTIGSTE: Nettstedet Melk og Honning har kåret Jenny Skavlan til årets vinner.
MOTE-NORGES MEKTIGSTE: Nettstedet Melk og Honning har kåret Jenny Skavlan til årets vinner.Frode Hansen / VG

Jenny Skavlan troner på toppen: – En god påminnelse av hvor mange man når igjennom til med de tingene man er engasjert i.

De siste årene har Holzweiler og Jenny Skavlan knivet om førsteplassen i kåringen til nettstedet Melk og Honning om hvem som er Mote-Norges mektigste. I fjor ble det Holzweiler, i år er Jenny Skavlan tilbake på topp.

– Det er en god påminnelse av hvor mange man når igjennom til med de tingene man er engasjert i, sier Skavlan til MinMote etter seieren.

Selv om moteprofilen nå er kåret til den mektigste i den norske motebransjen, er det nødvendigvis ikke makt som er pådriveren for henne. Sammen med kollegaer i bedrifter som Tise og Fæbrik har de satt seg tydelige mål for fremtiden.

– Vårt mål er ikke makt. Vårt mål er å engasjere til et sunnere klesforbruk. Men det ligger selvfølgelig en makt i det, for når folk er engasjert i din sak, så har man en viss makt over deres atferd.

Jenny Skavlan hadde på seg selvsydd kjole under bryllupshelgen til Vanessa Rudjord og Jonas Forsang i Paris.
Jenny Skavlan hadde på seg selvsydd kjole under bryllupshelgen til Vanessa Rudjord og Jonas Forsang i Paris.Mattis Sandblad / VG

Fremover kommer Skavlan til å jobbe med å gjøre ting både tilgjengelig og gøy. Hun ønsker blant annet at klær sydd til sin kropp skal bli langt mer normalt.

– Det har vært forbeholdt finansguttene, forteller hun.

Hun legger også til at en av grunnene til at folk ikke bruker klærne sine, er fordi de ikke passer.

– Ingen mennesker passer egentlig inn i klærne til kjedebutikkene, mener hun.

Og derfor ønsker hun å komme med nye løsninger.

– Vi ønsker å tilgjengeliggjøre søm for de som ikke kan sy. At du kan ta med et eldgammelt håndverk inn i fremtiden og tilføre digitale verktøy som gjør det mulig for deg å skanne kroppen din og få inn egne mål.

Skavlan understreker at de begynner i det små, men at vi må begynne å venne oss til at ting tar litt lengre tid å få tak i.

– I stedet for at du trykker på en knapp og så går det fire dager og så har du en plastkjole fra Kina som du ikke vet om passer, til å heller måtte vente tre uker på en kjole i lin som er laget til dine mål. Den koster kanskje mer, men du vet du kommer til å bruke den masse, sier hun og fortsetter:

– Mange vil da si at det er privilegert å si at man må kjøpe noe dyrere som varer lenger, men igjen så kjøper du færre ting. I lengden vil det gjøre seg.

Videre på pallen havner motemerket Holzweiler, før modellen Ceval Omar kaprer tredjeplassen.

ANNENPLASS: Holzweiler-gjengen, her representert ved Susanne Holzweiler, Andreas Holzweiler og Maria Skappel Holzweiler, stakk av med seieren i 2021, men i 2022 tok Jenny Skavlan over førsteplassen.
ANNENPLASS: Holzweiler-gjengen, her representert ved Susanne Holzweiler, Andreas Holzweiler og Maria Skappel Holzweiler, stakk av med seieren i 2021, men i 2022 tok Jenny Skavlan over førsteplassen.Jil Yngland / VG
TREDJEPLASS: Modellen Ceval Omar har det siste året vært å se i flere store kampanjer, samt på forsiden av Vogue Scandinavia. Her er hun på catwalken under Copenhagen Fashion Week.
TREDJEPLASS: Modellen Ceval Omar har det siste året vært å se i flere store kampanjer, samt på forsiden av Vogue Scandinavia. Her er hun på catwalken under Copenhagen Fashion Week.Copenhagen Fashion Week

Videre på pallen havner motemerket Holzweiler, før modellen Ceval Omar kaprer tredjeplassen.

De øvrige 12 er plassert i tilfeldig rekkefølge. Her finner vi gründer av konseptbutikken Moniker, Anett Ringstad, skuespiller Renate Reinsve, motepersonlighet Elise By Olsen, kreativ direktør i Bik Bok Julie Varner, motemerket ByTiMo, Nasjonalmuseets Hanne Eide, designer og moteprofil Celine Aagaard, Mona Jensen og Morten Isachsen hos motemerket Tom Wood, shoppingområdet Promenaden, CEO for NF&TA AS (Norwegian Fashion and Textile Agenda) Linda Refvik, modell Inti Wang og Peter Løchstøer, dekan i design ved Kunsthøgskolen i Oslo.

Juryen har også plukket ut såkalte boblere, som de har troen på at vil markere seg i motebransjen fremover. Her finner vi bærekraftsprofil Ada Martini Strøm, smykkedesigner Cathrine Børter, influencer Leah Isadora Behn, stylist Sunniva Hartgen og designer Margaret Abeshu.

TREKKES FREM: Skuespiller Renate Reinsve trekkes frem som en av de mektigste i mote-Norge.
TREKKES FREM: Skuespiller Renate Reinsve trekkes frem som en av de mektigste i mote-Norge. LISA O'CONNOR / AFP

Til info: MinMotes journalist, Elise Alexandra Gulbrandsen, er en del av juryen som kårer mote-Norges mektigste. MinMote skriver denne saken uavhengig av om Gulbrandsen er en del av juryen eller ei. Ingen av redaksjonene knyttet til juryen er representert på listen.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?