Agnes (19) slår tilbake mot modellbransjen: - Får ikke jobb fordi jeg er «tjukk»

Agnes

Agnes Victoria Hedengård har jobbet som modell i fem år og er undervektig ifølge sin egen BMI, men forteller hun får avslag på jobber fordi hun må gå ned i vekt.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
Agnes

Foto: Skjermdump fra Youtube/Agnes Hedengård

Agnes

SLÅR TILBAKE: Agnes Hedengård fortellertil MinMote at hun gjentatte ganger har fått beskjed om at hun må gå ned i vekt for å jobbe som modell. Foto: Privat

Søndag formiddag delte Hedengård en video på Facebook-profilen sin hvor hun står foran et speil i undertøy og forteller at hun ikke får jobbe som modell lengre fordi bransjen mener hun er for stor. Hun forteller hun har fått avslag og kritikk i Italia, England og i USA, i tillegg til Sverige.

Les også:Acne får kritikk for tynne modeller

Hedengård forteller at hun blir kategorisert som undervektig ifølge sin egen BMI. I skrivende stund har videoen blitt sett av over 380 000 personer i skrivende stund.

- Man får ikke lov til å ha rumpe, og helst ikke pupper, sier Hedengård i videoen og viser frem mellomrommet hun har mellom lårene.

Se videoen lengre ned i saken.

- Sinnsyk bransje

19-åringen skal ha jobbet som modell i fem årog forteller at hun blant annet har gått moteshow for prinsesse Sofias brudekjole-designer, Ida Sjöstedt.

Når MinMote snakker med Sofia, forteller hun at hun ble lei seg, usikker og forvirret av kritikken hun fikk i utlandet og i Sverige.

- I fjor ble det ekstra ille og jeg opplevde at flere agenturer og modellagenter mente jeg burde «komme meg i bedre form». Jeg tok det hardt i begynnelsen, og trodde helt ærlig at jeg var tjukk. Man blir jo lei seg og veldig forvirret når man vet at man er undervektig, men fortsatt får høre at man er for stor, forteller hun og fortsetter:

- Heldigvis gikk det ikke for langt og jeg synes det er viktig at folk får se hvor sinnsyk denne bransjen er, også i Skandinavia. Dette er slik idealet er, og det er skremmende.

Hedengård forteller at hun i utgangspunktet synes det er gøy å jobbe som modell, og at hun har begynt å se seg om etter byråer som vil jobbe med henne for den hun er.

- Det er de det er noe feil med, ikke meg. Planen er å gå min egen vei og fortsette å jobbe som modell, men ikke for enhver pris. Jeg vil jobbe med noen som ser meg for den jeg er, og som ikke ber meg om å gå ned i vekt.

Les også:Cubus fjernet undertøysplakat etter kritikk fra kundene

NYHETER

Team Models

TØFT GJORT: Eivor Øvrebø håper flere jenter vil gjøre det samme som den svenske 19-åringen. Foto: Privat

- Tøft gjort

Modellmamma Eivor Øvrebø i Team Models har sett videoen og roser 19-åringens mot.

- Dette synes jeg er helt supert, og ikke minst veldig tøft gjort. Som jenta sier selv, sånn er faktisk situasjonen. De utenlandske byråene har blitt sånn at med mindre du er 90 centimeter over rumpa, helst 88, og har tynne lår, får du ikke jobb, sier Øvrebø og fortsetter:

- Derfor er det ikke så lett for Skandinaviske jenter i utlandet. Vi har naturlig større benbygning og noe må vi jo sitte på. Jeg skulle ønske det var flere unge jenter som turte å si i fra på denne måten. Håper de gjør det.

Les også:Straffbart å bruke syltynne modeller i Frankrike

Må tåle kritikken

Forfatter og tidligere redaktør for motemagasinet Tique, Tone Skårdal Tobiasson, sier til MinMote at det er flott å se unge kvinner si i fra.

- Det er veldig bra at hun tar bladet for munnen og sier det hun mener. Bransjen må tåle å få denne type kritikk. De bør jo snart ta inn over seg at det bildet de gir oss på netthinnen ikke fenger lenger.

Tobiasson peker på utfordringene modeller står overfor i land som Frankrike og Italia.

- Det er veldig stor forskjell på idealet og målene her i Skandinavia sammenlignet med Paris og Milano for eksempel. Kundene og de italienske motehusene spesielt tåler jo ikke hofter. Man kommer ikke i fra at svenske og norske jenter er bygget annerledes og at det stilles andre krev til dem. Så er det jentene som har et problem, eller er det bransjen? Det sistnevnte er nok det riktige, sier hun til MinMote.

Les også:NORSKE FOTOGRAFER UENIGE OM CUBUS-RETUSJERING: HUN ER IKKE FOR TYNN

Publisert:

Finn mer innhold om: