Norske Nastaran Marie kan bli Miss Plus Size International

Den norske motebloggeren Nastaran Marie Kowkabi (26) er plukket ut blant tusenvis av søkere som én av 30 finalister i skjønnhetskonkurransen Miss Plus Size International.

For noen uker siden sendte Nastaran Marie en søknad til den verdensomspennende missekonkurransen for kvinner med størrelse 46 og oppover. Tidligere denne uken kom e-posten hun hadde ventet på: Nastaran Marie var en av finalistene.

- Det er utrolig stas. Særlig ettersom jeg virkelig prøver å sette fokus på dette med «plus size» i Norge, sier Nastaran til minMote.

- Inspirerende

Den blide Oslo-kvinnen startet året med å lage bloggen Curvesandi.com som en hyllest til store kvinner. I tillegg har Nastaran Marie lenge vært aktiv med sine egne motebilder på nettsamfunnet Instagram.

26-åringen var en av mange tusen søkere til missekonkurransen og ble først intervjuet over telefon som én av 400. Deretter plukket en jury bestående av bransjefolk ut 30 finalister. Nå håper Nastaran at hun kan vise norske kvinner at mote ikke er forbeholdt standardstørrelser.

- Jeg startet bloggen og Instagram-profilen for å få ut et budskap - en aksept for at det er greit å se ut akkurat som man vil, så lenge man føler seg komfortabel, fortsetter den engasjerte bloggeren.

Britiske Linda Koch er en av kvinnene bak plus size-konkurransen, og hun forteller til minMote at nettopp dette budskapet er en av grunnene til at Nastaran kom videre.

- Vi plukker ut finalistene våre på bakgrunn av skjønnhet både på utsiden og innsiden. Vi ser rett og slett etter selvsikre og vakre finalister som kan inspirere andre kvinner over hele verden, forklarer hun til minMote.

Den store finalen braker løs i London 23. november. Allerede til sommeren skal deltagerne treffe hverandre på en såkalt «bootcamp» i England, hvor de skal trene på alt fra å gå på catwalken til mediehåndtering og «team building».

LES OGSÅ:Fire formfulle motebloggere du vil elske

Vil være forbilde

Nastaran er født i Iran, men vokste opp i Hedmark. Nå studerer hun markedsføring og PR i Oslo, mens hun jobber som støttekontakt i barnevernet ved siden av. I tillegg jobber hun i en klesbutikk som spesialiserer seg på store størrelser. I fjor var dessuten Nastaran én av åtte finalister i Kappahls modellkonkurranse for kvinner med størrelse 44+.

- Det er viktig for meg å være et forbilde, både for barna jeg jobber med og som minoritetskvinne. Det at jeg er fra Iran bidro nok også til at jeg ble plukket ut, sier hun og fortsetter:

- Og det er jo ingen hemmelighet at jeg går med en modelldrøm i magen, så det blir spennende å se hvor langt jeg kan nå!

LES OGSÅ:Denne modellen regnes som «plus size»: – Det er helt idiotisk

Behov for plus size-blogger

I dag elsker Nastaran Marie å pynte seg, både til hverdags og fest. På Instagram og bloggen legger hun gjerne ut detaljbilder av nyoppsatt hår, trendy designervesker og høye hæler. Slik har det imidlertid ikke alltid vært.

- Jeg har ikke følt meg så trygg på meg selv hele livet. Det var en periode jeg ikke turte å spise ute blant andre folk, fordi jeg følte at alle så på meg og tenkte at jeg var feit. Det ble en slags sosial angst. Men nå har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal bry meg om hva alle andre mener, og det burde jeg egentlig gjort for lenge siden, sier Nastaran Marie.

Selv leser hun en rekke moteblogger fra både inn- og utland. Nastaran Marie mener imidlertid det er et skrikende behov for moteinspirasjon for ekstra formfulle kvinner i Norge.

- Store kvinner kan også være opptatt av mote – jeg elsker jo moteblogger selv, men det er ikke så ofte jeg kan relatere med bildene der, forklarer hun.

LES OGSÅ:Tenåringsjente startet kroppsdebatt med undertøysbilde

MinMote.no - Norges største moteside

Føler seg misoppfattet

23. november skal hun konkurrere med 29 andre misser hovedsakelig fra England, men også noen fra USA. I missekonkurransen understrekes det at de ikke vil fremme en usunn vekt:

- Vi oppmuntrer ikke overvekt. Vi vil helt enkelt være en plattform så plus size-kvinner fra hele verden kan vise fram sin skjønnhet på catwalken, som tidligere har vært reservert for våre slankere søstre, sier Linda Koch til minMote.

Nastaran Marie mener det er en vanlig misoppfatning at alle store kvinner er late og usunne - et bilde hun gjerne vil endre på.

- Det virker som om folk tror at alle som er store sitter og propper i seg mat og aldri trener, men det er faktisk ikke tilfelle. Jeg trener og spiser sunt, men legger ikke skjul på at jeg er glad i å kose meg også. Og mens noen kan spise nesten hva de vil uten å legge på seg, legger jeg på meg bare jeg ser på en sjokolade. Men jeg er ikke noe dårligere menneske av den grunn, sier hun.

I tillegg til standard misseregler er det også en rekke andre regler for Miss Plus Size Internasjonal:

❤ Skal være over 18 år gammel.

❤ Skal være selvsikker og komfortabel med sin egen kropp og størrelse, og ikke aktivt fremme overvekt.

❤ Skal aldri ha posert naken.

❤ Skal ikke ikke ha gjennomgått vektoperasjon.

❤ Kilde: missplussizeinternational.com

Hvordan var din opplevelse i dag?