Derfor bør du glede deg til moteuken i New York

TRENDSETTERE: Hanneli Mustaparta komme utvilsomt til å stille i noen av moteukens fineste antrekk. Marchesa skal vise drømmekjoler, mens Victoria Beckham sannsynligvis byr på fargerike vårantrekk: Foto: Getty Images/All Over Press

Moteuken i New York er like rundt hjørnet, og kommer til å by på alt fra sexy kjoler til forventningsfulle kjendiser og rå gatemote.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Den amerikanske moteuken sparkes i gang 5. september, med en fullspekket timeplan. De færreste er så heldige at de får en invitasjon til å sitte på første rad (noe kjendisene tar seg godt betalt for), men nesten vel så morsomt er det å følge moteuken hjemmefra.

Moteuken i New York er den første av fire moteuker i metropolene London, Paris og Milano. Med store navn som Marc Jacobs, Victoria Beckham og Marchesa på timeplanen er det duket for en motefest uten sidestykke, og ikke minst en samling av noen av verdens største kjendiser.

Noen av de fineste antrekkene kommer imidlertid til å dukke opp på gaten, da fashionistaer fra hele verden har valfartet til New York for å se og bli sett.

minMote vil holde seg oppdatert på de viktigste showene og nyhetene fra moteuken – her kan du lese om forrige sesongs ti høydepunkter. Vi har også laget en oversikt over de kommende høydepunktene, slik at du kan begynne å glede deg!

1. Kjolene

KJOLEFEST: Badgley Mischka, Balmain og Marchesas forrige vårkolleksjoner var fulle av herlige vårfarger, og årets kolleksjoner er neppe annerledes. Foto: Getty Imahes/All Over Press

Hvorfor? Hvis du liker å pynte deg, kan du se fram til en sniktitt på vårens kjolemote. Noen av kjolene på catwalken er så vakre at de kan kalles kunstverk! I vårkolleksjonene byr designerne gjerne på alt fra knallfarger til pasteller og ikke minst et utall versjoner av «den lille hvite», så her er det bare å lete etter dine favoritter.

Hvem? Kjoledronning Marchesa stiller sannsynligvis med moteukens flotteste kjoleshow med blonder, glannomsiktige stoffer og høy kjendisfaktor, mens Badgley Mischka mest sannsynlig har laget en rekke kjoler som også vil dukke opp på den røde løperen i Hollywood framover. Se også opp for it-designer Pierre Balmains råsexy minikjoler!

2. Kjendisdesignerne

KJENTE ANSIKTER: Både Rachel Zoe, Mary-Kate og Ashley Olsen og Victoria Beckham er også kjent for andre ting enn designerkarrieren. Foto: Getty Images/All Over Press

Hvorfor? Mens de fleste kjendisene som blir designere mislykkes, er det noen få som faktisk kan det de driver med og som får vise under moteuken i New York. Fotballfrue og eks-Spice Girl Victoria Beckham er kremeksempelt, og forventningene er skyhøye til hennes kolleksjon.

Hvem? Victoria Backham viser både det råeksklusive merket med samme navn, samt det rimeligere merket Victoria, Victoria Beckham. Kjendisstylist Rachel Zoes har kledd opp noen av verdens største stjerner, og hennes bohemske kolleksjon er også verdt å få med seg. Det samme er Elizabeth & James, merket til verdens best kledde tvillinger, Mary-Kate og Ashley Olsen.

3. De norske jentene

REPRESENTERER: Hanneli Mustaparta, Erjona Ala og Ulrikke Lund skal alle være med på New York Fashion Week på en eller annen måte. Foto: Getty Images/All Over Press/Urikkelund.com

Hvorfor? Fordi vi må heie på hverandre! Det er gøy å se hvor bra norske jenter gjør det på den utenlandske motearenaen, enten det er på catwalken eller utenfor moteshowene. Den beste moten finnes ofte på gaten under moteukene, og her er det flere norske jenter som bidrar med fantastiske antrekk.

Hvem? Den norske modellen, motebloggeren og fotografen Hanneli Mustaparta er gjerne et yndet fotoobjekt for alt fra Vogue til Style.com. Hanneli har dessuten blitt så kjent for sin stilsikkerhet at hun gjerne dukker opp på de gjeveste festene under moteuken. Motebloggeren Ulrikke Lund har også tenkt seg til metropolen, og kommer garantert til å by på en rekke eksentriske og eksklusive antrekk. Også på catwalken er Norge godt representert, blant annet ved stjerneskuddet Erjona Ala, som blant annet gikk for Oscar de la Renta og Matthew Williamson i fjor.

4. Rihannas kostymedesigner

SELMAN-KREASJONER: Adam Selman sparer ikke på kruttet når det kommer til Rihannas antrekk, og gjør det neppe heller i vårkolleksjonen. Foto: Getty Images/All Over Press

Hvorfor? Hun er kanskje ikke like drøy som Lady Gaga, men det er ingen tvil om at Rihanna har skapt noen oppsiktsvekkende moteøyeblikk opp gjennom. Ta bare det rosa blondeantrekket og de eksentriske perlebrillene hun hadde på seg under Victoria’s Secret showet tidligere i år, for ikke å nevne glitrende bikinien hun brukte på karneval i Barbadosi høst. Nå skal mannen bak disse antrekkene vise kolleksjonen sin påmoteuken, og vi forventer et forrykende, sexy og vilt show.

Hvem? Han heter Adan Selman, og er mest kjent som Rihannas faste kostymedesigner. I tillegg har han jobbet for både Lady Gaga, Michael Jackson og Gwen Stefani. Kolleksjonen han skal vise under motuken i New York beskriver han selv som sporty og sexy overfor WWD.com.

5. Marc Jacobs

GRAFISK: Striper og grafiske mønstre preget den forrige vårkolleksjonen til Mac Jacobs. Foto: Getty Images/All Over Press

Hvorfor? Fordi han har laget noen av de mest omtalte kolleksjonene de siste årene, enten det er med striper, ruter eller pysj-lignende antrekk. Nå vil vi se hva han har å by på til våren!

Hvem? Amerikanske Marc Jacobs er et av de heteste navnene i motebransjen akkurat nå, og det knytter seg store forventninger til hans visning. Få kan sjonglere like mange jobber som Jacobs – sjefsdesigner for både Marc Jacobs og Marc by Marc Jacobs, samt kreativ sjef hos Louis Vuitton – og gjøre det så bra. Dessuten er han bestevenn med Kate Moss, noe som gjør at det ikke er usannsynlig at hun dukker opp på catwalken.

Publisert: