Jenny Skavlans «shoppestopp»-tips

Totalt shoppingforbud har gjort at Jenny Skavlan (26) har funnet nye måter å fornye garderoben på.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

De fleste har fått med seg at MGP-programleder og «SYOM»-forfatter Jenny Skavlan kan sy. Det har hun fått god bruk for i det siste - hun har nemlig sydd alle sine vertinnekjoler til Melodi Grand Prix selv. Samtidig har Skavlan måttet finne nye måter å fornye sin egen garderobe på, nå som hun ikke skal kjøpe hverken klær, sko eller noe annet tilbehør det neste halve året.

LES OGSÅ:Jenny åpnet showet med tidene MGP-utringning

Kontrakten har hun inngått med samboeren og forloveden Thomas «Fingern» Gulliksen (32), og belønningen skal være en ferietur til Mexico. Skavlan har tidligere fortalt minMote at hun fikk ideen til en «shoppestopp» etter garderobeopprydningen hun måtte gjennom da hun ble samboer, og dessuten etter fabrikkavsløringene knyttet til H&M.

Vil du også prøve deg på en «shoppestopp»? Fortell om dine erfaringer i kommentarfeltet!

Jennys beste «shoppestopp»-tips:

1. Reparer klærne dine

Skavlan har selv solid erfaring med nål og tråd, men en ødelagt sokk kan de fleste reparere uten så mye trening. Har du derimot fått et hull i en tynn bluse, har Skavlan følgende råd:

- Vil du prøve å reparere den selv, finnes det forskjellige typer vliselin (et tekstilmateriale med klister på den enes siden) som kan strykes på skjøre bluser med rift eller hull.

- Har du ødelagte sko, belter, vester, kåper og den slags tykke materialer, bør du gå til en skredder eller skomaker for å få det fikset. Det blir som nytt, fortsetter Skavlan.

2. Vask klærne med omhu

Mange har nok opplevd å få ullgenseren krympet eller alle de hvite klærne farget, på grunn av feil bruk av vaskemaskinen. Å vaske klærne for hardt kan gi dem langt kortere levetid enn nødvendig, så Skavlan anbefaler å være forsiktig for eksempel med kjoler som ikke har spesiell vaskeanvisning.

- Om det er plagg i god kvalitet som du har brukt litt penger på, vil jeg anbefale å levere dem til rens. Det samme gjelder kjoler i skjøre stoffer. Det koster jo litt, men plagget føles som nytt - uten at du har kjøpt deg noe, sier Skavlan.

3. Dekorer med perler

Hvis du ikke har noe erfaring med å sy, anbefaler Skavlan å være forsiktig med å begynne å klippe i klærne du allerede har. Da kan du ende opp med å ødelegge dem - og under shoppestoppen kan de jo ikke erstattes med noe nytt! Derfor anbefaler hun heller å legge på effekter som kan fjernes hvis det blir mislykket.

- Glassperler, knapper, nagler og andre ting som man bare syr på med nål og tråd er ting som også kan reverseres. Da kan man gjøre det om igjen dersom man ikke blir fornøyd første gangen. Å sy perler på en skjortekrage er et godt eksempel, sier Skavlan og legger til at man får kjøpt perler på hobbybutikker.

4. Sy med tykke materialer

Skulle trangen til et nytt plagg bli så stor at du bestemmer deg for å sy - uten å egentlig kunne sy - anbefaler Jenny å begynne med materialer som skinn, jukseskinn (eventuelt stoffet skai) eller laminerte stoffer.

- Det som er så bra er at disse stoffene ikke rakner i endene når man klipper i dem. Dermed kan man klippe ut stykker som man kan sy på andre plagg, eller skjære ut mønster som man kan sy på lommer, krager eller foran på skjørtet for eksempel, sier Jenny.

5. Lån av venninner

Skavlan mener hun selv har stort forbedringspotensiale når det kommer til å låne klær fra venninnenes garderober. Hun lover imidlertid å bli bedre på nettopp dette under shoppestoppen.

- Det krever litt planlegging, men tenk så ofte man har vurdert å kjøpe det samme som venninnen sin! Da kan det hende at en kvelds lån er mer enn nok, og trangen til å kjøpe plagget selv forsvinner. Hvis dere i tillegg byttelåner med hverandre blir det en vinn-vinn-situasjon, mener hun.

LES OGSÅ:Jenny Skavlan drømmer om vintage Valentino

Publisert: