Gjorde tøysko til milliardbusiness
Grunnleggeren av skosuksessen Toms, Blake Mycoskie (37), mener forbrukeren har all makt.
Foto: Produsenten
Foto: Produsenten
Foto: Getty Images
Blake Mycoskie er grunnleggeren av Toms, et selskap som ifølge Financial Times i dag er verdt rundt 600 millioner dollar, nærmere 3,5 milliarder kroner. Skoene selges i 65 land, og i Norge er det solgt over 400.000 par med sko siden de kom i norske butikker i 2009.
Konseptet er veldig enkelt: Kjøper du et par med sko fra Toms, gir selskapet et par sko til et trengende barn.
- Hold bedriften liten
Selv om selskapet i dag har omsetning i milliardklassen, startet det hele i det små. Mycoskie, som fra 19-års alderen var gründeren bak flere selskaper, var på en reise i Argentina. Der så han barn uten sko som ikke kunne gå på skolen fordi de ikke hadde fottøy.
Dette gjorde stort inntrykk. Så stort at da han kom tilbake til USA og California fikk han ideen om å skape en veldedighetsbedrift. Målet og visjonen var at for hvert par med sko de solgte, skulle et trengende barn også få et par. I 2006, i en kjeller i Venice, Los Angeles, ble den første Tom's-skoen laget.
- Mitt råd til de som vil starte noe selv er å ikke være så redd for at bedriften holder seg liten en stund. Da jeg startet Toms var målet mitt å hjelpe 250 barn. Jeg tenkte ikke på presse eller å åpne butikker - det var barn som trengte sko og jeg ville hjelpe, og ville gjøre noe annet enn å gi donasjoner, sier han til MinMote.
Nå har bedriften han startet som 29-åring over 450 ansatte.
- Det er når noe er lite at du lærer deg alle detaljer. Hvis det funker og ideen er god vil skalaen kunne bli stor, sier Mycoskie.
Solgt 15 millioner sko
Det kan være vanskelig å tro at et selskap som driver business med en visjon om å gi for hvert salg kan være lønnsomt, men gründeren forteller at de tjener penger.
- Kanskje ikke like mye som andre, påpeker han.
Omsetningen ligger på flere hundre millioner dollar i året. Siden oppstarten i 2006 har Toms solgt 15 millioner par med sko. Det betyr at 15 millioner barn også har fått fottøy.
Mycoskie mener det fint lar seg gjøre å kombinere veldedighet med moteindustrien.
- Jeg tror grunnen til at vi vokser så fort er fordi det er første gang folk får muligheten til å vite nøyaktig hva som foregår, og at de støtter et selskap med et budskap. Det at vi er transparente tror jeg er viktig, sier han.
- Sosialt press sterkest
Toms har nesten ikke brukt penger på markedsføring. Mycoskie forteller at de heller vil satse på at budskapet trenger inn hos en mindre gruppe mennesker - når de blir spurt om hvor skoene deres er fra, vil de ikke bare fortelle om merket, men også hele historien som ligger bak, forklarer han.
- Stjerner som Charlize Theron og Ben Affleck bruker skoene våre, men vi har aldri betalt kjendiser for å bruke våre produkter. Jeg tror heller på at hvis 100 mennesker i Norge liker det vi driver med, kan det påvirke 10.000.
I en spørreundersøkelse utført av Opinion på vegne av Fremtiden i våre hender, fikk respondentene spørsmål om de var villige til å betale litt mer for klær og sko dersom arbeiderne var sikret en god levelønn. 66 prosent svarte at de ville betalt mer.
- Men vil de virkelig gjøre det? spør Mycoskie.
- I realiteten tror jeg kanskje 20 prosent av disse egentlig mener det.
- Hva er dine tanker om at kjedebutikker skifter ut varesortimententet ukentlig, og at forbrukere har en bruk og kast-mentalitet?
- Du kan drive med «fast fashion» og gjøre det etisk riktig. På et punkt tror jeg det for mange vil være naturlig å kjøpe ting for å ha det lenge, i motsetning til å kaste det vekk etter kort tid. Det vil komme dit en dag. Det sterkeste presset er sosialt press. Hvis du får mange nok negative kommentarer om at klærne du har på deg er laget av en barnearbeider i India, vil du etterhvert bruke plagget mindre og mindre, mener han.
- Forbrukerne har makten
Gründeren mener det er rettferdig å kritisere hvis selskaper i motebransjen har urent mel i posen.
- Men det er ikke riktig å kritisere dem hvis en ikke har beviser. Jeg ble en gang fortalt at antakelser er roten til alle misoppfatninger.
Han oppfordrer til å være bevisst på valgene en tar.
- Forbrukerne har all makten. Uten shopping vil ikke selskapene overleve. Hvis du støtter merker du tror på, vil det endre landskapet veldig.
- Hva har gjort størst inntrykk på deg underveis i arbeidet?
- Jeg visste ikke at det var mulig å ha så stor innflytelse på noen sitt liv før jeg dro til Argentina. Da ble det veldig viktig, og er ofte en del av mine reiser og jobben. Jeg tenker på det hele tiden. Før visste jeg ikke at det var mulig å ha en virksomhet som dette.