Norske kjendiskvinner vil ikke bli
retusjert
Flere norske kjendiskvinner forteller til MinMote at de har opplevd å bli retusjert. – Nå justeres kvinner til det ugjenkjennelige, sier Mona Grudt.
I gårsdagens VG fortalte MinMote om hvordan prosessen med å manipulere bilder kan foregå, og hvordan dette påvirker unges kroppsbilde og selvbilde.
Nå tar norske kjendiskvinner bladet fra munnen, og forteller om sine egne opplevelser med retusjering.
Forfatter og tidligere blogger Linnéa Myhre reagerte kraftig da hun selv ble avbildet på forsiden av det nå nedlagte magasinet Cosmopolitan i 2011.
– Jeg ble sint fordi jeg ikke kjente meg selv igjen. Bakhodet var gjort større for mer volum i håret, huden glødet nærmest hull i papiret og puppene mine var større enn aldri før, skriver hun i en e-post til MinMote.
– Cosmo prøvde seg med å si at det sikkert bare var uvant fordi jeg for en gangs skyld smilte, men jeg har sett meg selv i speilet nok ganger til å vite at jeg ikke ser sånn ut, skriver hun videre i e-posten.
Norske motemagasiner innrømmer at de benytter seg av retusjerte bilder, men presseeksperter er kritiske og oppfordrer til å klage dem inn for PFU.
- Justeres til det ugjenkjennelige
Mona Grudt (43), som ble kåret til Miss Universe i 1990, har vært modell i årrekke. Hun forteller at hun har opplevd å bli retusjert mer enn hun ønsker.
- Da jeg slo gjennom som modell fantes det jo ikke, men nå har dessverre retusjering blitt helt normalt. Jeg ønsker at bilder skal være så realistiske som mulig. Når man er voksen er det naturlig å ha linjer i huden. Jeg er ikke 20 år lenger, og jeg vil ikke at det skal se sånn ut på bilder heller, sier hun til MinMote.
Grudt er selv mor til to små jenter, og er bekymret for utseendepresset hun tror de vil bli utsatt for når de blir eldre.
- Det var tøft nok å være ung uten den voldsomme retusjeringen. Nå justeres kvinner til det ugjenkjennelige. Jeg håper vi har nådd en grense snart, i alle fall at det kommer en tid hvor alle vet at ingen ser ut som de perfekte bildene man blir eksponert for.
- Ikke noe å ta bort
NRK-profil Helle Vaagland kan ikke huske å ha blitt retusjert i magasiner, men da hun ble portrettert av magasinet Henne ga hun selv beskjed til fotografen om at hun ikke ønsket å bli «fikset» på.
– Jeg hadde allerede blitt intervjuet, og snakket om at jeg ikke er redd for å bli gammel og at jeg ikke trener. Da hadde det passet veldig dårlig med bilder der de har glattet ut rynker og eventuelt fikset på meg og tatt bort knefettet, sier Vaagland, og fortsetter:
– Jeg står for hver eneste rynke og valke jeg har. Det er ikke noe å ta bort. Og dessuten tror jeg de som leser Henne kommer til å bli mye gladere av å se at andre damer ser ut som dem, sier Vaagland.
At retusjerte bilder blir brukt blant annet i medier, mener hun er «dypest sett inhumant».
Urealistiske idealer
Programleder Guri Solberg har flere ganger vært på trykk i glansede magasiner og sier hun regner med at bildene av henne har blitt retusjert. Hun mener unge kvinner i stor grad blir presentert for idealer som er urealistiske.
- Jeg tror merking av bilder kunne vært en god idé. Jeg skulle også ønske at utseendet på kvinnene vi ble presentert for tilsvarte samme variasjon som ellers i verden, slik at presset på unge jenter ikke ble så massivt.
«Latterlig»
Linnéa Myhre beskriver opplevelsen av retusjering som «først og fremst latterlig».
– Men så begynner man å tenke at man ikke er bra nok. At jeg ikke har fin nok hud, har for kjedelig hår og for små pupper.
Tidligere Cosmopolitan-redaktør Ingeborg Heldal mener på sin side at magasinet ikke retusjerte bildet så kraftig som Myhre påstår.
– Det ble nok endret på hudtonen slik at hun fremstår mer glødende, men det ble ikke endret på bakhode og pupper. I magasinet fikk vi ikke lov til å endre på kroppsfasongen, sier hun.