Er du mann bør du ha disse skoene i garderoben

SKOMOTE: Selv om fotballspiller og stilikon David Beckham viser seg i stilfulle skinnsko, sverger han også ofte til sporty joggesko til hverdags. Sjekk minMotes skoguide for herrer for å hente inspirasjon til hvilke sko du bør ha i garderoben. Foto: Getty Images / Produsentene

minMote har samlet ti skovarianter som både er behagelige og moteriktige.

Sverre Norberg-Schulz Hagen
Publisert:

Spisse, runde, sporty eller elegante sko kommer i alle former, til alle formål og i alle prisklasser. Hvilke sko du sverger til avhenger av hvilken anledning de skal brukes til og hvilken stil du selv har.

På herresiden har mange designere denne sesongen vist at sporty sko er et fint alternativ til hverdags. Dessuten er klassiske skinnsko en sikker vinner du vil nyte godt av å ha i skosamlingen år etter år.

Finn inspirasjon til hvilke sko du vil ha i garderoben din som passer til både fritid, jobb, trening og fest.

Den stilfulle joggeskoen

SPORTY MEN ELEGANT: Common Projects lysegrå joggesko fra Mrporter.com, 3210 kr. Foto: Produsent

Selv om det kan være fristende å synke ned i sofaen med episode på episode av favorittserien etter en lang dag på jobben, kan både uforutsette møter og sosiale sammenkomster dukke opp før du har forlatt arbeidsplassen. Da kan du finne stor trøst i at du i dag ikke har på deg de smale, stive skinnskoene du har gått med hele uken. En blå blazer, mørke jeans og et par rene, hvite joggesko er et like trygt valg av fottøy som enhver italiensk kalveskinnssko. Finn gjerne en hvit eller lysegrå variant med få detaljer, og gjerne en enkel såle.

Når du bare skal ut en liten tur

DEN ENKLE: Converse All Star 70's fra Junkyard.no, 999 kr. Foto: Produsenten

Alle trenger noe enkelt, og det amerikanske designet på Converse-skoene har nærmest fått en tidløs status. Denne varianten har en noe høyere gummikant og litt bedre demping enn standardmodellen, og den rene, hvite fargen får en fin kontrast mot blant annet mørkeblå jeans. Noen liker dem best når de er slitt, men det skader ikke å kaste dem i vaskemaskinen etter noen måneders bruk for å holde dem fine og rene.

Elegant eller rocka

FOR SOMMERKVELDEN: GH Bass' sorte mokkasiner fra Ghbass.com, 650 kr. Foto: Produsenten

En svart mokkasin er en av de mest klassiske og tidløse herreskoene du finner. Kombinert med en smal, svart jeans, en enkelt hvit t-skjorte og en skinnjakke oppnår du en slags «preppy», men rocka stil. Nettopp dette stiluttrykket har flere, store motehus som franske Saint Laurent fremmet kraftig det siste året. Skoen kan også være et elegant tilskudd til et mer formelt antrekk.

«Se på meg»-skoen

DEN SPREKE: Nike Stefan Janoski Max fra Nike.com, 600 kr. Foto: Produsenten

Suit up, and boot up

Flere og flere produsenter av joggesko lager eksklusive kolleksjoner i spreke farger, ofte i samarbeid med gjestedesignere. Her snakker vi blant annet knallrødt, leopardmønster og selvlysende såler. Med en såpass iøynefallende sko er trikset å holde resten av antrekket nøytralt.

BOOTS TIL DRESS: R.M. Williams sort Chelsea Boot hos miinto.no, 3999 kr. Foto: Produsenten

Den sorte, enkle skinnstøvelen med tilnavnet «Chelsea Boot» var en gjenganger på flere av vårens store motevisninger. Ikke nøl med å tre ned i disse når været krever litt ekstra av fottøyet. Skoene passer like fint til jeans og chinos som de gjør til en dressbukse. Denne sorte modellen kommer med gummisåle, noe som passer perfekt for det norske været om våren, der våt snø og slaps går om hverandre.

Lørdag kveld på byen

BOOTS TIL JEANS: SuitSupplys brune boots i semsket skinn hos Suitsupply.com, 1650 kr. Foto: Produsenten

Et par mørkebrune skinnsko i semsket skinn er hva amerikanerne ville kalt en «failsafe» – om alt annet krasjer så ser i hvert fall skoene bra ut. Den klassiske formen og det semskede skinnet vil se bra ut til mange ulike antrekk og stiler, og i motsetning til glatte skinnsko krever ikke en semsket variant å bli pusset for å holde seg fin.

Når du trenger noe komfortabelt

KLASSIKEREN: Nike Air Max hos Nike.com, 665 kr. Foto: Produsenten

Klassikeren Nike Air Max er like behagelig som den er stilig, og den passer med så godt som alt. En lysebrun chino, en denimskjorte og et par sorte sokker er bare en av mange kombinasjoner. Mange designere har vist rådyre varianter av joggesko denne våren, men med en budsjettvennlig pris trenger du ikke være like redd for at skoen blir tråkket på eller blir litt skitten.

Skoen alle menn må ha

DEN OBLIGATORISKE: SuitSupplys svarte dress-sko hos Suitsupply.com, 1565 kr. Foto: Produsenten

De fleste menn har en sort dress, og derfor er et par dressko i skinn et «must». De bør være smale og avrundet, men ikke for spisse, og ikke med firkantet tupp. Sko som dette finner du i alle prisklasser, og med alle typer såler. Investerer du i et skopar med skinnsåler kan du få skiftet sålen når den begynner å slites. Kjøper du et par med gummisåle vil skoen være ferdig når sålen er ferdig.

Til den aktive fritiden

FOR KALDE DAGER: Timberlands «yellow boot» hos Timberland.no, 1699 kr. Foto: Produsenten

Den klassiske, seks tommer høye støvelen fra Timberland har vært på markedet i mange år, og det med god grunn. Det enkle designet og den lyse fargen passer like godt til jeans, lyse som mørke, som til en sporty cargobukse. Skoen som passer godt til fritidsbruk, er også et godt alternativ når været viser seg fra en robust side.

Den spreke luksus-skoen

TIL BLÅDRESSEN: Church's klassisk brune brogues hos Church-footwear.com, 4275 kr. Foto: Produsenten

En klassisk brun sko med såkalt «wingtip»-mønster er et godt alternativ dersom kleskoden krever et noe pyntet antrekk, men du dropper den sorte dressen til fordel for et mer avslappet uttrykk. Denne varianten er riktignok blant de dyreste på markedet, men det finnes flere langt billigere varianter i butikkene.

Like viktig som kleshengeren er for skjorten din

FJERNER LUKT: Church's sedertre-blokk hos Mrporter.com, 615 kr. Foto: Produsenten

Om du investerer i et par dyre skinnsko kan en sedertre-blokk være verdt å slenge med. Sedertre-blokken beholder formen på skoen, og trekker til seg fuktighet. Dette hindrer skinnet fra å rynke seg, og er du heldig så slipper du tåfislukt mye lenger enn vanlig.

Er det noen type sko du synes savner i oversikten? Gummistøvler for eksempel? Kom med din mening i kommentarfeltet!

Publisert:

Finn mer innhold om: