Derfor ber Top Model-dommeren jentene om å slanke seg

MÅLER JENTENE: Top Model-dommer måler jentene og ber flere om å slanke seg i kveldens episode. Rachana (t.h) er blant jentene som får beskjed om å gå ned flere kilo. Foto: TV3
MÅLER JENTENE: Top Model-dommer måler jentene og ber flere om å slanke seg i kveldens episode. Rachana (t.h) er blant jentene som får beskjed om å gå ned flere kilo. Foto: TV3

I kveldens episode av Top Model får flere av deltakerne beskjed fra dommer Donna Ioanna om å slanke seg. – Sånn er bransjen, og ikke alle kan bli modeller, sier dommeren selv.

Tidligere i sesongen fikk deltaker Lovise Helvig (19) beskjed om at hun hadde blitt for tynn, og programleder Siri Tollerød rådet henne til å være mer bevisst på å spise og passe på kroppen sin.

I kveldens episode får derimot flere av jentene i programmet den motsatte beskjeden fra dommer Donna Ioanna, som blir modellagenten til jenta som vinner konkurransen.

– Skal du gå på catwalken må du gå ned 3,5 kilo, sier Ioanna til deltaker Rachana Nekså (22), etter at dommeren har målt størrelsen på kroppene til de gjenværende jentene.

Se klipp fra kveldens program:

- Uoppnåelig å bli toppmodell

Selv er dommer Donna Ioanna klar på at hun fronter motebransjens virkelighet, og at beskjeden kun er ment for å forberede jentene på at bransjen har strenge krav til kropp og størrelse.

– Å være modell i motebransjen er egentlig et helt uoppnåelig image, og har ikke noe med virkeligheten å gjøre. Det er kanskje én av 1000 jenter som passer målene og kravene, sier hun til minMote, og fortsetter:

Top Model-dommer Donna Ioanna. Foto: Erik Asla
Top Model-dommer Donna Ioanna. Foto: Erik Asla

– Jeg pleier å trekke en parallell mellom det å drømme om å være en toppmodell og en gutt på 15 år som tror han kan gå ut på fotballbanen og spille bedre enn David Beckham. Et slikt talent skal du lete i evigheter etter. Bransjen har sine krav til modeller, noe som kommer av at forbrukerne kjøper det. De som har problemer med modellbransjen slik den er i dag, bør boikotte butikker som Gina Tricot, H&M og andre som har sylslanke modeller på reklameplakatene sine. Det er forbrukerne som bestemmer, sier hun videre.

I et TV2- intervju sier Top Model-grunnlegger Tyra Banks at hun selv unnlot å ta med svært tynne jenter i den amerikanske versjonen fordi hun ikke ønsket å «ha det imaget i programmet sitt».

- Jeg skjønner hva hun sier, og hun vil trå varsomt, men det er jeg som skal ta meg av den jenta som vinner konkurransen og da risikere mitt yrke og omdømme for å få henne videre som toppmodell. Jenta jeg skal få frem må ha de målene som kreves i bransjen. Det er realistisk, og Top Model har aldri vært så realistisk som årets sesong, sier Ioanna.

- Betenkelig

Tone Anita Østrådt, daglig leder hos Senter for Spiseforstyrrelser (SFS) er kritisk til at et underholdningsprogram som Top Model gir slanke jenter beskjed om å gå ned i vekt.

– Det er betenkelig. Noen av de signalene det sender til den oppvoksende generasjonen er uheldige. Alle som ser det får ikke spiseforstyrrelser, men det finnes noen sårbare sjeler som kan plukke opp dette som en god idé. Man kan stille seg spørsmålet om motebransjen er seg selv nok bevisst, sier Østrådt.

Enig med Donna

Rachana Nekså (22) er blant jentene som får beskjed om å gå ned i vekt. I episoden sier Ioanna at Nekså må ned 3,5 kilo for å kunne jobbe som catwalk-modell.

– Det er ikke noe gøy å få den beskjeden, men jeg har jobbet i bransjen før, og selv om jeg er tynn og trent må jeg være enda tynnere for å slå ordentlig gjennom som modell. Jeg visste at jeg måtte gå ned hvis jeg skal hevde meg på markedet, sier hun til minMote, og fortsetter:

ENIG MED DOMMEREN: Top Model-deltaker Rachana Nekså mener Donna Ioanna vet hva hun snakker om når jentene får beskjed om å slanke seg. Foto: TV3
ENIG MED DOMMEREN: Top Model-deltaker Rachana Nekså mener Donna Ioanna vet hva hun snakker om når jentene får beskjed om å slanke seg. Foto: TV3

– Jeg er enig med Donna, og vet at hun har peiling på bransjen og vet hva hun snakker om. Selvfølgelig hadde det vært greit å være slik som jeg er nå, men du må velge hva du vil, sier hun.

- En del av bransjen

Det Nye-redaktør Mari Midstigen har selv jobbet som modell, og kjenner seg godt igjen i det Top Model-jentene opplever i kveldens episode.

– Det er en del av modellyrket, og er noe jeg har opplevd veldig mange ganger selv. Jeg må jo si at det ikke er en veldig morsom opplevelse, og det er en ekstrem situasjon der du kjenner på presset om å være veldig slank, sier hun.

Hun mener alle reagerer ulikt på å få beskjed om å gå ned i vekt, og at det er en situasjon hvor mange er sårbare fordi de blir målt og veid hele tiden. Selv vil Midstigen på ingen måte forsvare at dette sendes som TV-underholdning, men hun kan bekrefte at det å bli målt er en del av hverdagen til modeller i den delen av motebransjen.

– Hvis man skal gjøre de mest prestisjefylte jobbene som å gå på catwalk, må man passe inn i størrelsene, og da er det veldig strenge krav. Sånn er modellbransjen. Når Top Model skal finne en ny modell, har de ambisjon om å finne en toppmodell, og da må jentene være forberedt på at dette er en del av gamet, forklarer hun.

- Problematisk at dette blir vist

Selv om Tone Anita Østrådt hos Senter for Spiseforstyrrelser ikke har sett TV3-programmet som sendes i kveld, mener hun det er problematisk at signaler om at tynne jenter er for store blir sendt på TV.

- Mange av de som sitter og ser på programmet er sårbare, unge jenter som drømmer om å gjøre det samme. Modellbransjen opererer ikke med et normalitetsbegrep. Mitt inntrykk er at mange synes det er vanskelig å forholde seg til helt normale, flotte kropper, og at det hele tiden er noe som man skal forandre på. Jeg synes det er problematisk at TV-programmet viser dette, sier hun.

Donna Ioanna mener på sin side at kveldens program gjenspeiler virkeligheten.

– Sånn er bransjen, og ikke alle kan bli modeller. Modellyrket passer for veldig få, sier hun.

Hvordan var din opplevelse i dag?