Tre skjønnhetsmyter du trodde stemte

MYTE: At det å drikke mye vann gir deg en vakrere hud er en av skjønnhetsmytene ekspertene sier ikke stemmer. Foto: Getty Images
MYTE: At det å drikke mye vann gir deg en vakrere hud er en av skjønnhetsmytene ekspertene sier ikke stemmer. Foto: Getty Images

Hva gjør deg vakker? minMote avslører sannheten om tre skjønnhetsmyter.

Det florerer mange myter om hvordan hud, hår og utseende kan forbedres med enkle triks. Hver dag blir vi møtt av utallige mengde råd om hvordan vi kan få penere hud, vakkert hår og et glødene blikk.

Kjerringråd har eksistert i alle tider, og de fleste kvinner har garantert prøvd seg på ulike knep i håp om et friskere og bedre utseende.

Hvilke skjønnhetsmyter har du trodd på og prøvd ut? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

minMote har samlet tre skjønnhetsmyter, og bedt eksperter på ulike felt om å vurdere deres virkning.

1. Å drikke masse vann for å få vakker hud.

Du har sikkert lest at supermodeller og kjendiser sverger til store mengder med vann for å få en vakker og strålende hud. Men kan virkelig vann gi deg et plettfritt ytre?

- Å drikke vann er bra for hud og hår. Det vil dog ikke gjøre huden vakker alene, sier hudlege Kjetil Guldbakke hos Oslo Hudlegesenter, i en e-post til minMote.

Han viser til en publikasjon fra 2010 i det anerkjente tidsskriftet «Clinics in Dermatology», hvor en studie av hud og vann ble omtalt.

- Den konkluderte med at høyt inntak av vann ikke vil påvirke hudkvaliteten. Med økende alder vil huden miste evnen til å holde på fuktighet, og da vil en god fuktighetskrem være en bedre behandling, forklarer han.

2. Håret vokser raskere om du spiser vitaminer og klipper det ofte.

De aller fleste ønsker seg det skinnende, sunne og glansfulle håret vi ser i sjamporeklamer daglig.

En av hårmytene forteller at vitaminer, ulike produkter og at det å klippe seg ofte ikke bare bidrar til et mer næringsrikt og sterkt hår, men også til at det vokser fortere. Denne virkningen blir imidlertid avvist av ekspertene.

- Det er ingen spesielle næringsstoffer som gjør at håret vokser fortere eller ser bedre ut, sier ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius til minMote.

Hun forteller at et ekstremt dårlig kosthold kan føre til hårtap, men at det er svært få mennesker som opplever dette. Ifølge Borchsenius er en sunn livsstil med variert kosthold det aller beste.

- Det er ikke slik at man ved å hive innpå enkelte næringsstoffer kan gjøre noe med hårveksten, skriver hun.

Hun får støtte fra frisør Eirik Thorsen.

- Det er veldig lite du kan gjøre for at håret skal vokse raskere, og det er nok en myte at det hjelper å klippe det ofte. Håret ser friskere ut når du klipper det, og det fliser seg ikke opp, men vokse raskere gjør det ikke. Hårveksten er genetisk betinget og varierer fra person til person, sier frisøren.

3. Du blir blå under øynene av å sove for lite.

Vi har alle opplevd lange dager og netter med for mye jobb, moro og for lite søvn. Det er liten tvil om at en usunn livsstil med for få timer i sengen på natterstid kan påvirke utseendet. Likevel mener hudlege Kjetil Guldbakke at sammenhengen mellom for lite søvn og blå ringer under øynene ikke er vitenskapelig bevist.

- Det er ikke dokumentert til mitt bekjentskap at mangel på søvn vil gi deg blå ringer rundt øynene, sier han.

Guldbakke forklarer at det er helt andre årsaker til at poser og blåfarge rundt øynene kan oppstå.

- På lang sikt er andre faktorer som arv, røyking, økende alder, hyperpigmentering og soling medvirkede, forklarer hudlegen.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?