Dette er kronprinsessens nye luksuskjoler
Kronprinsesse Mette-Marits (39) klesforbruk er nok en gang i vinden. Hittil i år har hun skaffet seg tre italienske designerkjoler som ikke finnes i butikk – fra Valentino, Pucci og Giambattista Valli.
Av MARTINE LUNDER og JENNIFER BRÅTHEN
Kronprinsessens garderobe har flere ganger vært oppe til debatt. I helgen fikk den nytt liv da dekningen av Mette-Marits klesforbruk, blant annet hos VGs motenettsted minMote, var et tema i et 14 sider langt intervju i Dagbladet Magasinet.
«Når folk bare er opptatt av hvilke kjoler og sko jeg har på meg, er det noe fryktelig galt et sted», uttaler kronprinsessen.
Blant annet ble omtalen av Mette-Marits antrekk under en konferanse i vår, samt kjoledommen under prinsesse Madeleines bryllup brukt som eksempler.
Kort tid etter twitret Kapital-redaktør Vibeke Holth følgende stikk tilbake:
«Er det ikke også noe fryktelig galt et sted når Mette-Marit – som lever på statlige overføringer – bruker titalls millioner på kjoler?»
Fra før er Mette-Marit kjent for å ha en stor samling kjoler, sko og vesker fra luksusmerker som Pucci, Prada og ikke minst favoritten Valentino.
minMote-Sonia kommenterer:Derfor angår det oss
minMote har gått gjennom alle de tilgjengelige bildene av kronprinsessen hittil i år.
De viser at Mette-Marit har utvidet designergarderoen med flere luksuriøse tilskudd:
1. En spesialdesignet Giambattista Valli-kjole til gallamiddagen under kongeinnsettelsen i Amsterdam i april. En kort versjon av kjolen koster cirka 14000 kroner, mens en lang Giambattista Valli-kjole som regel ligger på rundt 30000 kroner. Forrige gang Mette-Marit bar en Valli-kjole var på 10 år bryllupsdagen, da en kreasjon til 73000 kroner. En spesialsydd sådan vil sannsynligvis koste enda mer.
2. Til samme tur hadde Mette-Marit skaffet seg nok en spesiallaget kjole fra Valentinos høst 2013-kolleksjon – som da ennå ikke var i butikk. Valentinos haute couture-kjoler er kjent for å være blant verdens mest eksklusive – for eksempel var Valentino-kjolen Mette-Marit bar under Met-gallaen i 2012 verdt minst 100000 kroner.
3. Med seg til Stockholm hadde hun også en clutchveske, ny av året, som ligger på rundt 20000 kroner i butikken. Den brukte hun også under USA-turen.
4. I tillegg til disse to kjolene kommer en tredje variant i mintgrønn chiffon, som vi heller ikke har sett før. Denne er imidlertid av ukjent merke.
5. Den røde blondekåpen til over 20.000 kroner fra USA-turen havner nesten i skyggen av kjolene. Det gjør imidlertid ikke den pastellfargede Pucci-kjolen med tilhørende kappe, som kronprinsessen bar under prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm. VG vet at kjolen er spesialbestilt til anledningen fra Pucci og sjefsdesigner Peter Dundas, som dessuten er en nær venn av kronprinsparet. VG får opplyst fra Pucci-butikken på Sloane Street i London at de spesialsydde kjolene har en startpris på 70000 for de billigste variantene.
Slottet har tidligere uttalt at hun får rabatter på flere av kjolekjøpene. Allerede i 2010 bekreftet Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen overfor VG at kronprinsessen handler til reduserte priser.
- Kronprinsessen kjøper klærne sine selv - og ofte med rabatt. Hun handler også mange av klærne sine på godt gammeldags salg, hvilket også var tilfelle på denne turen, sa Hagen Dan gangen.
- Folk må få mene
Til Magasinet sier Mette-Marit følgende om fokuset rundt luksusvanene:
«Det har jeg vanskelig for å forholde meg til. For det er så langt fra hvem jeg er. Hvis jeg bare skal assosieres med det hele tida, føles det slitsomt. Det må jeg jobbe med å komme over. For det syns jeg er komplisert. Og det er ikke der jeg ønsker å være eller er som menneske,» sier Mette-Marit i intervjuet.
Kapital-redaktør Holt mener kronprinsessen må tåle at garderoben hennes skaper blest.
– Det er en selvfølge at Mette-Marit skal representere landet i fine kjoler. Men haute couture-kjoler fra store motehus som Valentino og Pucci koster gjerne minst 100000-150000 kroner. Den virkelige prisen på én kjole er like mye som – eller kanskje mer enn – mange her i landet har å leve på i et helt år. I en slik kontekst mener jeg folk må få ha meninger om dette er en klok og fornuftig bruk av offentlige midler.
Holt mener det ofte er dårlig samsvar mellom kronprinsessens garderobe og sakene hun engasjerer seg i.
– Hun profilerer seg sterkt på engasjementet for både de fattige og miljøet, og i en slik kontekst virker det litt underlig at hun stadig kjøper meget kostbare haute couture-kjoler. Det har kanskje gått litt vel langt når media slår det opp som en nyhetssak at hun har brukt en kjole to ganger? undrer Holth.
Mette-Marit har imidlertid brukt noen plagg flere ganger, blant annet et par Valentino-pumps og en grønn drakt hun har hatt i flere år.
Til utdelingen av Coops miljøpris samme måned valgte hun dessuten det stikk motsatte av en desingerkjole – nemlig en hvit blondekjole fra H&M, som både Tone Damli og kronprinsesse Mary har brukt før.
Slottet slår tilbake
Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier det ikke medfører riktighet at kronprinsessen har brukt «et titalls millioner på klær».
Hvor mye kronprinsessen betaler for antrekkene sine varierer imidlertid, opplyser Hagen.
– Noe kjøpes til full pris, noe er gaver, noe får hun med rabatt og mye kjøper hun på salg. Kronprinsessen kjøper klær for private midler, sier hun til VG.
Om debatten som har blitt reist etter saken i Dagsladets Magasinet, sier hun følgende:
– Kronprinsessens kommentar falt i en sammenheng hvor hun i Dagblad-intervjuet ble spurt av journalisten om hvordan det oppleves at det eneste som ble rapportert hjem fra en konferanse hun deltok på i fire dager, var en minMote-artikkel om at kronprinsessen hadde brukt feil jakke til feil kjole. Det var ikke et forsøk på å si at det ikke var greit å komme med kritikk, men snarere at det av og til kan virke vanskelig å få ut substans og innhold i det hun foretar seg, sier Hagen.
Ikke nytt
TV 2s kongeekspert Kjell Arne Totland har også lenge vært klar over at kronprinsessen ikke betaler full pris for sine italienske kreasjoner.
- Jeg har også gitt uttrykk for at jeg ikke synes dette gjør saken så mye bedre - og er uheldig for et medlem av den norske kongefamilien, utdyper han til minMote.
- Motehusene gjør jo dette for å få PR og omtale - og det skaper en type avhengighetsforhold som ikke er heldig for en kongelig. Man lar seg bruke. Og vi vil jo ikke ha et sponset kongehus, særlig ikke i et land hvor man bevisst har unngått hofflevrandører. Signaleffekten av bruk av rådyr italiensk luksus blir jo dessuten den samme- selv om man ikke betaler full pris, mener Totland.