Eksperttips fra hudleger: Slik smører du deg i påskesola
Påskesolen krever minst like mye beskyttelse som sommersolen, og kanskje høyere faktor enn det du tror. Heldigvis kan du velge og vrake i gode kremer og leppepomader som holder solskadene unna.
Sunstick til ansikt og lepper fra Elisabeth Arden hos Kicks, 150 kr. Foto: Produsenten
STERK SOL: Det er viktig å smøre seg med høy faktor dersom du skal på fjellet i påsken. Desto viktigere er det å smøre seg flere ganger om dagen, mener hudleger. Foto: NTB scanpix
Enten du stikker til fjells eller tilbringer påsken i byen, er lite som føles bedre enn de første varmende solstrålene. Du bør imidlertid beskytte deg godt mot solen akkurat nå, mener hudlege hos Oslo Hudlegesenter, Kjetil Guldbakke.
- Etter vinteren er de fleste av oss bleke i huden, og ekstra følsomme for UV-stråler. Det viktigste er å ikke bli solbrent, og solbeskyttelse forebygger også på lang sikt mot solskader som først manifesterer seg mange år senere, forklarer han til MinMote.
Guldbakke får støtte av hudlege Dr. Bondevik hos Dr. Bondeviks Hudklinikk.
- Det viktigste er å ikke undervurdere solen selv om det er tidlig i sesongen. Det er vanskelig å be folk om å holde seg unna de sterkeste strålene midt på dagen, men jeg vil absolutt anbefale å ha med seg solkrem i lommen eller i sekken, så du kan smøre deg flere ganger i løpet av dagen. Det er høyst nødvendig, sier han.
Hvorfor?
- Den viktigste grunnen til å bruke solkrem er å redusere risikoen for hudkreft. Forekomsten av hudkreft øker hvis man har vært mye i solen, og antall episoder med solbrenthet er spesielt viktig. I tillegg er UV-stråler en av hovedårsakene til pigmentflekker, ujevn hudfarge og rynker. Vi har daglig pasienter som oppsøker oss med ønske om behandling av slike forandringer i huden - og det er bedre å forebygge enn å måtte reparere, forteller Guldbakke.
Hvor ofte og hvor mye?
Guldbakke anbefaler videre å smøre seg 15-30 minutter før du skal ut i solen, og til en voksen person trenger man rundt en teskje krem til ansiktet. Deretter kan det være lurt med påfyll hver 2. time hvis du kjenner det steker.
- Det holder ikke med litt solkrem på pekefingeren som man smører litt rundt i ansiktet. Alt skal dekkes, og være ekstra nøye med ører og lepper hvor solen står rett på. Jeg pleier å si at du skal bruke dobbelt så mye som du tror, sier Aurstad.
Dr. Bondevik mener imidlertid at det ikke finnes noen fasit på hvor mye krem man skal bruke, men at det er viktig å ikke glemme halsen, ørene og hendene.
- Er det varmt i fjellet går mange uten votter, skjerf og lue. Da er det viktig å smøre halsen, på overflaten av hendene og ikke minst ørene, som har tynn hud og er spesielt utsatt for hudkreft.
Solkrem for ansikt med anti age-effekt fra Ole Henriksen, 495 kr. Foto: Produsenten
Solkrem for ansikt fra Cliniderm, 179 kr. Foto: Produsenten
Hvilken solfaktor?
Solfaktor 15 vil filtrere bort 93 % av de «farlige» UVB-strålene, mens solfaktor 30 filtrer bort rundt 97 %. Ifølge hudlegene er det imidlertid en vanlig feil at folk bruker et så tynt lag med solkrem at effekten reduseres fra solfaktor 30 til 10. Generelt anbefaler de solfaktor 30 eller høyere.
- På fjellet anbefaler jeg aldri lavere enn solfaktor 30. Dette kommer av at huden ikke er vant til solen på denne tiden av året, og at solen er sterkere enn man tror. Det er også viktig å huske på at hvis man bruker kosmetiske kremer som A-syrekrem eller antibiotika mot kviser og lignende, er huden svært sensitiv for sollys. Bruk derfor faktor 50, sier Dr. Bondevik.
- Men det viktigste er man smører seg skikkelig. Og slapp av - man blir brun likevel, det tar bare litt lenger tid, sier Aurstad.
PS: Solkremene får du tak i på velassorterte apoteker eller parfymerier hvis ikke annet er oppgitt.
Solkrem til kropp og ansikt fra Nivea, 159 kr. Foto: Produsenten
Sunstick fra Harmoni, 79 kr. Foto: Produsenten