Google: Folk fra Finnmark søker oftest etter mote

SHOPPER PÅ NETT: Fylkene med lavest befolkning har høyest søkerinteresse for mote og handler også mye på nett. Foto: NTB scanpix
SHOPPER PÅ NETT: Fylkene med lavest befolkning har høyest søkerinteresse for mote og handler også mye på nett. Foto: NTB scanpix

Om du trodde at folk fra utkantnorge er mindre interessert i mote og skjønnhet enn storbyfolket må du nok tro om igjen.

Tall MinMote har hentet ut fra Google viser at landets fem minst befolkede fylker troner helt øverst på listen som viser søkerinteressen for emnet «mote» fordelt på fylker – og finnmarkingene er de som er mest ivrige på «googlingen» etter klær, nettbutikker og motetrender.

Nederst på listen er landets fem mest befolkede fylker: Oslo, Akershus og Østfold. Handler disse søkevanene om at storbyene har bedre tilbud av butikker?

– Handler om nettshopping

Samfunnsgeograf og førstelektor ved Høyskolen Kristiania, Karl-Fredrik Tangen, sier at tallene handler om kjøpevaner, mer enn moteinteresse. Han mener tendensene er forutsigbare.

– Dette viser først og fremst en normalisering av netthandelen, og at en ikke skal overdrive hvordan teknologien forandrer verden. Man ser nemlig sterke likhetstrekk mellom netthandel og postordre-shopping – som jo også var størst i utkanststrøk og blant folk flest. Sears-katalogen i USA og Ellos-katalogen hadde det samme geografisk nedslagsfeltet som «mote»-søk har i dag, sier Tangen.

– Derfor tror jeg ikke dette dreier seg om fordeling av interesse for mote, men om hvordan større deler av verdens varelager blir tilgjengeliggjort for flere via nettet.

MinMote.no - Norges største moteside

Også høy netthandel i storbyene

Analytiker i Google, Vidar Falkenberg, er delvis enig med Tangen, men mener svaret handler både om tilgjengelighet av informasjon og om tilgjengelighet av butikker.

– En mulig forklaring er at det er langt mellom butikkene i Finnmark, og da blir nettet det naturlige stedet å gå, sier Falkenberg.

Med nettet har alle tilgang til den samme informasjonen, og for de som ikke har mulighet til å se varen i en fysisk butikk vil nettet spille en enda viktigere rolle i research-fasen og som en alternativ salgskanal. Dermed kommer de minst befolkede fylkene øverst målt etter søkeinteresse.

– Samtidig viser Virkes eHandelrapport for 2015 at ehandel står sterkt både i fylker med store avstander og i områder med høy befolkningstetthet. Vi slutter ikke å gå i butikken selv om vi kan undersøke varene på nett. Netthandel og handel i fysisk butikk utfyller hverandre, og fortsatt er det slik at det er flere som handler i butikk etter å ha søkt på nett, enn de som sjekker varen i butikken for så å handle på nett, sier Falkenberg.

En tredje forklaring kan være at de som «vet hvor de skal gå» går direkte til netthandlene, og at de ikke søker etter mote i søkemotoren.

Toppliste 2015 – søkerinteresse per fylke

Listen viser fylkene sortert etter den relative interessen for søk knyttet til emnet mote (slik som mote, klær, klesplagg, netthandel). Listen er hentet inn av Google Trends og gjelder for søk så langt i 2015.

1. Finnmark

2. Sogn og Fjordane

3. Vest-Agder

4. Nord-Trøndelag

5. Aust-Agder

6. Telemark

7. Nordland

8. Hedmark

9. Troms

10. Møre og Romsdal

11. Vestfold

12. Buskerud

13. Oppland

14. Sør-Trøndelag

15. Hordaland

16. Rogaland

17. Akershus

18. Oslo

19. Østfold

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?