Kvinner raser mot «magetopp-råd» i Oprah magazine

Kvinner over hele verden har hevet seg på Instagram-trenden #RockTheCrop etter at Oprah Winfreys livsstilmagasin skrev at kvinner kunne bruke magetopp kun om de hadde flat mage. Haters gonna hate!

RockTheCrop juli 2015

Foto: Skjermdump Instagram @mchainzz

RockTheCrop juli 2015

Foto: Skjermdump Instagram @toxxictee

Talkshow-dronning Oprah Winfrey (61) og mediagruppen Hearst har siden 2000 gitt ut magasinet O, The Oprah Winfrey Magazine. Kvinnebladet fokuserer på livsstil, mat og feel good og hadde over to millioner lesere på verdensbasis i 2013.

Den amerikanske skribenten Tamar Anitai så imidlertid rødt da hun kom over en artikkel hvor leserne hadde sendt inn spørsmål til magasinets kreative leder, Adam Glassman. Saken har blitt omtalt av Us magazine, LA Times, People, Buzzfeed og flere store, internasjonale nettsider.

Les også:Kvinner verden rundt slår tilbake mot viralt midjetriks

- Kan jeg gå med magetopp?, lød spørsmålet fra en av leserne, hvorpå moteeksperten svarer:

- Bare hvis (og bare hvis!) du har flat mage, kan du gjerne prøve en. For å skjule mer kan du bruke en lengre skjorte over (...), svarer han.

Anitai kommenterte «magetopp-rådet» ved å legge ut et bilde av magasinet med følgende tekst:

- Overrasket over å se dette nivået av #bodyshaming i Oprah magazine. Saken handler om å få kvinner til å føle seg sunne og bra. Slutt å fortelle kvinne hva de IKKE KAN ha på seg, vi kan gå kledd i ALT som får oss til å føle oss sterke, mektige og fine. Jeg håper kvinner uansett alder ikke føler at de må begrense seg og følge redaksjonelle moteregler. Den eneste regelen er at det ikke finnes noen. Gå kledd i det du elsker, det som får det til å føle deg selvsikker og ei det. Selvsikkerhet er makt, og det er smittsomt!

Les også:Acne får kritikk for bruk av for tynne modeller

Les også:Historisk plus size-modell får internasjonal skryt for agenturbilder

#RockTheCrop

Motebloggeren Sarah Conley lot seg også provosere av moterådet, og skrev på bloggen at hun var sjokkert over å se kroppsdiskriminering i Oprah-magasinet.

- (...) I en tid hvor plus size-bloggere og hashtag-kampanjer med fokus på kropp er et faktum, håpet jeg vi var ferdige med slike trangsynte uttalelser, men tiden er tydeligvis inne for «show & tell», skrev hun og oppfordret kvinner til å legge ut bilder iført magetopper med hashtagen #RockTheCrop, og det gjorde de.

Conley twitret noen av bildene til artikkelforfatteren i Oprah magazine, Adam Glassman og han svarte kjapt med:

- Bravo! Og gøy!

Det tok ikke lang tid før kvinner verden over kastet seg på hashtag-kampanjen, med den historiske plus size-modellen Tess Holliday i spissen. Hashtagen har tilsammen rundt 5000 registrerte bilder.

- Beviser at alle kan bruke magetopp uansett hva! #IAMSEXY #FashionDemocracy, skriver Holliday under Instagram-bildet, og utdypte til Us Weekly:

- Jeg har brukt magetopper i rundt tre år, og jeg følte jeg måtte si noe fordi Oprah magazine gikk i mot alt det jeg står for.

Flere kvinner har senere lagt ut bilder for å bevise at de føler seg bra i det omdiskuterte plagget:

untitled link

@mchainzz (…) Kjære Oprah. Jeg kan bruke magetopp hvis (og bare hvis) JEG VIL. Synd at magasinet ditt diskriminerer kvinner ved å si at bare de med flat mage kan rocke dette plagget. NEWS FLASH: (…) Hvordan våger dere å dømme kropper eller minske livskvaliteten til kvinner fordi samfunnets idiotiske standarer herjer. Styrk jenter, styrk menn og kvinner til å elske kroppene sine.

untitled link

@optimusbeyonce skriver: #RockTheCrop fordi alle kan bruke magetopp!

Mens @britainpaige skriver: Sorry #omagazine, men jeg kan bruke magetopp «hvis og bare hvis» jeg velger å ta på meg en. #RockTheCrop #allboodiesaregoodboodies #noapologies

Mitt svar til Oprahs artikkel som mener at kvinner kan rocke magetoppen bare hvis de har flat mage, skriver @toxxictee og poserer demonstrativt:

@aliciaguiari: You say what? #effyourbeautystandards #iamplus

untitled link

Andre nøyer seg med hashtagger og emoitcons:

💫✨👑✨💫 #RockTheCrop #effyourbeautystandards stater @randigadjuret

untitled link

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?