Norske Alexander (26) oppdaget på Instagram

NY VERDEN: Alexander Harlem har jobbet tett på motebransjens mektige. Da han jobbet backstage under Diors herrevisningen møtte han blant annet Chanel-designer Karl Lagerfeld. Foto: Privat / Instagram / @harlemalexander
Oda Marie Midbøe
Publisert:

Den norske hårstylisten Alexander Harlem har hele livet drømt om å jobbe på moteuken i Paris. Etter noen «likes» på Instagram satt han plutselig på flyet til motehovedstaden for å gjøre hårstyling for motehus som Kenzo og Chloé.

Det var i mars i fjor at Alexander Harlem, som til daglig jobber som frisør og hårstylist på Adam og Eva i Oslo, satt og bladde gjennom bilder på Instagram, og la ekstra godt merke til noen kule bilder.

– Jeg likte noen av bildene, men visste ikke hvem som hadde tatt dem, sier Harlem til minMote.

- Sjokk

Lite visste 26-åringen, som opprinnelig kommer fra Halden, at det var bildene til den verdenskjente hårstylisten Anthony Turner han hadde likt. Plutselig tikket det inn en melding i hans eget kommentarfelt: «Er du i Paris»?

– Jeg svarte bare at jeg var i Oslo. Plutselig fikk jeg en ny melding, med spørsmål om jeg kunne komme ned til Paris og jobbe, sier Harlem.

Etter et hurtigsøk på Google, som viste at Turner hadde jobbet både for Vogue, Valentino og andre store motehus, satt 26-åringen plutselig på et fly til Paris tre dager senere – lite vitende om at dette skulle bli starten på et eventyr i motebransjen.

HOS KENZO: Alexander deler bilder fra kulissene via sin Instagram-profil. Foto: Instagram / @harlemalexander

– Det kom som et sjokk. Jeg begynte å gråte. Jeg var i en «YouTube»-verden der jeg hadde drømt meg bort. Jeg har tidligere sagt til alle vennene mine at jeg skal jobbe der en dag, og helt ut av det blå får jeg en melding på Instagram om å komme til Paris. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, sier han.

- Noen har litt «attitude»

Ti måneder senere befinner han seg nok en gang i Paris. Denne gangen med en langt større portefølje å vise til, og noen håndfuller mer med erfaring.

– Jeg har gjort show for både Kenzo, Chloé, og andre store designere. Å jobbe i denne bransjen er ingen kjære mor. Hvem som helst vil ha jobben din, og du må virkelig kjempe for plassen din – hvis ikke kommer det noen andre og tar over. Men oppi alt kaoset er det kjempegøy. Du blir kjent med masse fine mennesker, modellene er som regel hyggelige, selv om noen har litt attityde noen ganger. Da får du bare vise dem hvem som er sjefen, humrer han.

KJENTE FJES: Alexander har møtt på flere store modeller backstage. Her hos designerne Peter Pilotto og JW Anderson. Foto: Instagram / @harlemalexander

– Hva mener du med attityde?

– De er slitne, har jobbet mye, og det er kanskje tidlig på morgenen. Derfor kan noen være litt «grumpy» noen ganger. Vi skjønner jo det, for vi jobber veldig mye alle sammen. Modellene løper jo rundt hele dagen på castinger, fittinger, hår- og makeup-testing og selvfølgelig også selve showene. Det er ganske stressende for dem.

Må ha spisse albuer

Tirdag denne uken fikset han håret til modellene som viste haute couture-kolleksjonen til det franske motehuset Vionnet. Uken før jobbet han med moteuken for herrer, og gjorde show for Dior Homme, Kris van Assche og Damir Doma. Hårstylisten innrømmer at det er travle dager på backstage-rommet i forkant av visningene.

– Det er selvfølgelig veldig intenst. Når du kommer dit er det et tomt rom, og plutselig er det fullt av folk – frisører, modeller, makeup-artister, bloggere, fotografer, stylister. Og det er jo tusen av hver! Du står i et lite rom backstage, og det er trangt, så her gjelder det å ha spisse albuer. Ingen tar hensyn til deg, og alle skal gjøre sin egen jobb, sier Harlem.

SE OG BLI SETT: Den mektige Vogue-redaktør Anna Wintour dukket opp backstage før Erdem-visningen. Hos Preen konsentrerte Alexander seg om å gjøre modellene flettefine til catwalken. Foto: Instagram / @harlemalexander

Den største utfordringen er tidspresset, mener hårstylisten. Alt skal gjøres kjapt, men kvaliteten skal være skyhøy. Ingen ønsker å skuffe teamlederen Anthony. Noen ganger får han lov til å se showet. Mange timers arbeid er fort over. Ofte varer visningen i ti, toppet 20 minutter. Likevel er det verdt det.

– Det er hele spenningen rundt det. Det er kjempestore navn og modeller, og man treffer så mye bra mennesker. Jeg er kjempeheldig som får lov til å reise til London og Paris og jobbe med modeller som Cara Delevingne og Karlie Kloss, sier 26-åringen, og fortsetter:

- Jeg opplever at det er veldig spennende. Det er veldig mye negativ omtale rundt motebransjen, men folk ser ikke hva vi faktisk gjør, hva designeren gjør og modellene gjør. Vi ser på det som kunst og en historie rundt det – vi ser det vakre i det. Andre ser det negative med at modellene er for tynne.

Publisert: