Norsk modell troner på catwalken

Av KIRSTI HOVLAND

Norske Erjona Ala (16) gjør som Kate Moss. Hun er covermodell på ett av verdens mest trendy magasiner, Dazed & Confused.

I februarutgaven av det britiske trendmagasinet er den norske 16-åringen på førstesiden, med to dobbeltsider med moteserie inne i bladet.

Kate Moss er i dag en av verdens mest kjente og suksessrike modeller. Norske Erjona regnes som et nytt stjerneskudd på motehimmelen.

Sørlandsjenta Erjona Ala som til daglig er elev ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand betraktes nå av så vel models.com som franske Vogue som en av de mest spennende nykommerne på modellscenen. I fjor høst gikk hun tredje mest moteshow av samtlige av verdens modeller, ifølge hennes modellbyrå, Heartbreak. Hele 64 show gikk Erjona sist høst, og måtte si nei til flere på grunn av dobbeltbooking. Showene var fra Michael Kors og Vera Wang i New York til Pucci og Marni i Milano og Chanel og Ann Demulemeester i Paris.

LES OGSÅ: 18 år etter sin død er Kurt Cobain fremdeles et stilikon – slik får du stilen

– Gigantisk springbrett

I januar gjorde hun haute couture.-show for Chanel. Nå er hun på en ny «catwalkturné» fra New York, via London, Milano og Paris og har fått permisjon inntil videre fra Vågsbygd videregående skole. Bare i New York har hun vært booket på 20 show.

Når Erjona nå i en alder av 16 og i sitt andre år som modell er på cover av Dazed & Confused, er hun ifølge Wallpaper-redaktør Henrietta Thompson virkelig et navn å regne med i fremtiden:

– Dette kan bli et gigantisk springbrett for henne. Dazed & Confused er mer enn noensinne et fashionmagasin med høy posisjon og stor kredibilitet. De løper ikke etter andre magasiner, men vet selv bedre enn noen annen hva de gjør. Så når de velger henne på forsiden er dette et sterkt signal om at de tror på akkurat henne, sier Thompson til VG under et Oslo-besøk.

– Kan nå langt

– Cover på Dazed & Confused er vel en av de beste jobbene Erjona har gjort så langt., sier Julie Thyrum, internasjonal booker for Heartbreak.

Så vel Kate Moss og Madonna har vært på cover for magasinet, mens Gisele Bündchen har gjort moteserier for bladet.

– Nå er hun med i en gruppe moteserier som Sølve Sundsbø har tatt i Love Magazine, samt ute i Purple Magazine denne måneden, forteller Thyrum om Erjonas samarbeid med norske Sundsbø som regnes som en av verdens mest etterspurte motefotografer i dag.

– Erjona kan nå veldig langt, men vi prøver også å holde igjen litt overfor kampanjer. Om hun får store kampanjer så får hun gjøre dem, men de er selektive på hvem hun kan gjøre det for. Nå skal hun bygge opp karrieren sin og det er viktig å gjøre det riktig, understreker Thyrum.

Erjonas far, Musa Ala, reiser verden rundt for å følge datteren sin. Sist høst sa han til VG:

– Jeg er veldig, veldig stolt. Samtidig er jeg bekymret – hun er veldig ung. Bransjen er ganske tøff, og jeg ble skremt da hun begynte. Men jeg har aldri opplevd at noen har sagt til henne at hun må gå ned i vekt, for eksempel, sier Ala.

LES OGSÅ: Victoria Beckham sviktet av kjendisene

LES OGSÅ: Se nattens kjoledronninger på Oscar-utdelingen

Hvordan var din opplevelse i dag?