Skuespillere oppfordres til å kle seg i svart på Golden Globe

Time's Up

I en ny kampanje mot seksuell trakassering på arbeidsplassen ønsker showbiz å gi oppmerksomhet til problemet med fargekoden på den røde løperen. 

Maiken Svendsen
Publisert:
Time's Up

Reese Witherspoon på Elle's Women in Hollywodd-fest i oktober. Foto: Getty Images.

Time's Up

Emma Stone på HFPA og InStyle årlige fest i Toronto i september. Foto: Getty Images.

Time's Up

Natalie Portman på Los Angeles Dance Project Gala i oktober. Foto: AFP

Time's Up

Eva Longoria på Hollywoods årlige film prisutdeling i november. Foto: Getty Images.

Søndag sparkes den såkalte «Award season» i gang med Golden Globe-utdelingen.

Det skal deles ut statuetter til de beste filmene fra fjoråret, og utdelingen gir et frempek på hva man kan forvente av vårens prisutdelinger også da det gjelder den røde løperen.

2017 ble året hvor seksuell trakassering virkelig ble debattert. Det startet med Harvey Weinstein-skandalen, som igjen førte til #MeToo-kampanjen som ble kåret til «Årets person» i Times Magazine.

Se norske kvinner fortelle sine #MeToo-historier her

Nå krever mer enn 300 kvinner fra underholdningsbransjen i USA at det faktisk skjer en endring. Kampanjen har fått navnet «Time's Up» og mandag ble den lansert med en helsides annonse i blant annet New York Times.

NYHETER

Raste om vold mot kvinner

Krever slutt på systematisk trakassering

Avisen, som trykket historiene om Weinstein, skriver at det nye oppropet består av fire punkter:

– Et fond som skal hjelpe mindre privilegerte kvinner, for eksempel vaktmestre, sykepleier, fabrikk-, gårds-, restaurant- og bararbeidere, med jusrådgivning. Fondet er på 13 millioner dollar og består av donasjoner.

– Lovforslag som skal straffe selskaper som tolererer langvarig trakassering og som skal bekjempe bruk av stillhetsklausuler som forhindrer ofre fra å fortelle om historiene offentlig.

Ina Wroldsen snakker om #MeToo-historiene i videoen: – Det skal faen ikke skje

– Oppfordringer om likestilling mellom kjønnene i filmstudioer og talentagenturer.

– Et ønske til kvinner som skal gå den røde løperen på Golden Globe at de snakker om og gir oppmerksomhet til saken ved å gå kledd i sort.

NYHETER

MOTEBRANSJEN DROPPER SUPERFOTOGRAF ETTER OVERGREPSANKLAGER

«Kampen for kvinner for å bryte gjennom, stige i gradene og bli hørt og sett i et mannsdominert yrke må ta slutt: Tiden er ute for dette ugjennomtrengelige monopolet», står det i brevet, skriver New York Times.

Blant de 300 som står bak brevet og kampanjen er det flere A-kjendiser som Reese Witherspoon, Eva Longoria, Emma Stone og Natalie Portman.

Det er også forfattere, regissører, produsenter og andre i underholdningsbransjen med på kampanjen som krever å få slutt på den systematiske seksuelle trakasseringen.

Publisert: