Karl Lagerfeld er død

DØD: Karl Lagerfeld ble 85 år gammel. Foto: REUTERS

Chanel-designer Karl Lagerfeld er død. Han ble 85 år gammel.

Publisert:

Det melder blant annet Closer Magazine og nyhetsbyrået AP.

Tyskfødte Lagerfeld skal ha dødd på sykehuset tirsdag morgen, bekrefter Chanel ifølge AP.

Etter at dødsfallet ble kjent strømmer det på med hyllester til Lagerfeld.

Karl Lagerfeld var designer hos Chanel, Fendi og sitt eget selvtitulerte merke.

Under Paris Fashion Week tidligere i år sto han over sin første Chanel-visning, som førte til rykteflom om designerens helse.

Ifølge en pressemelding gjengitt av La Libre er det allerede klart at det er Lagerfelds høyre hånd gjennom 30 år, Virginie Viard, som tar over motehuset.

– Største designeren i nyere tid

Karl Lagerfeld er en skikkelig veteran i bransjen, og har jobbet for Chanel siden 1983. Han er kjent for sitt hvite hår, som han alltid har oppsatt i en lav hestehale, og mørke solbriller. Han var også kledd i så å si det samme hver dag – en sort dress og hvit skjorte med høy krage.

– Karl Lagerfeld er kanskje den største designeren i nyere tid. Han har stått stødig ved Chanel-roret og ført det legendariske motehuset videre inn i historiebøkene, samtidig som han alltid har holdt merket eksklusivt og aktuelt, sier MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen.

SISTE OPPTREDEN: Her er Karl Lagerfeld på Chanel-stranden han lagde for merkets visning i oktober 2018. Dette er siste gang han var på sitt eget moteshow. Foto: Reuters.

Da MinMote forteller nyheten til tidligere ELLE-redaktør Signy Fardal blir hun sjokkert og trist.
– Nei, men, så trist, er det sant? Ingen lever evig, selv ikke han. Det er ikke for ingenting at han har blitt kalt kong Karl. Han har hatt en ekstremt stor innvirkning på moteverden og han lyktes med å føre arven etter Coco Chanel videre, sier hun.

– Nå begynner jo spekulasjonene på hvem som skal ta over, legger hun til.

KLÆR

Karl Lagerfeld lagde supermodell-strand for Chanel

KJOLEMESTER: Her er Karl Lagerfeld sammen med modell Lily-Rose Depp under Chanels show i januar 2017. Foto: AFP

Signy Fardal forteller at hun så Lagerfeld i Paris for et halvt år siden.

– Jeg var på visning i Paris for et halvt år siden, da kom han ut på slutten av visningen og så veldig skrøpelig ut, med stokken sin. En gang var jeg som eneste nordmann hjemme hos han, vi var riktignok 200 stk., men jeg fikk tatt et bilde sammen med han. Det var veldig stas, sier hun.

– Klarte å bevare DNAet til de mest ikoniske motehusene

Lagerfeld har vært overhodet til suksess i tre motehus i sin livstid, i dag sørger industrien tapet av en av talentene som har påvirket motehistorien mest skriver britiske Vogue på Instagram.

Kunst- og motehistoriker Ragnhild Brochmann trekker frem Lagerfelds evne til å fornye seg, og det at han har vært den store overgangsfiguren mellom det gamle og det nye motesystemet.
– Han er en av de største designere i det 20. og 21 århundre. Han har klart å bevare hele DNAet til et av de mest ikoniske motehusene og motepersonene gjennom tidene, samtidig som han har klart å fornye seg år etter år. Skal du evne det og samtidig være sannferdig skal du være ekstremt god til å fortelle hvorfor klærne er relevante. Han har skaffet en enorm kredibilitet fordi han står i det og leverer i sesong etter sesong, sier Brochmann og legger til:
– Man trenger noen «larger than life»-skikkelser, sier Brochmann.

KONG KARL: Karl Lagerfeld er kjent for sine ekstravagante motevisninger der det ikke blir spart på noe. Her er han i 2017. Foto: AFP.

DN-journalist og forfatter, Jorun Sofie Fallemo Aartun sier at Karl Lagerfeld vil bli husket som en av motebransjens aller mektigste toppdesignere.
– Han har selv blitt en superstjerne og et slags moteikon, alltid omgitt av livvakter. Lagerfeld likte seg i rampelyset og ble ofte observert på rød løper med en smellvakker, høyaktuell skuespiller eller langbent modell ved sin side, sier Fallemo Aartun.

Men Lagerfeld vil ikke kun bli husket for sitt design. Den frittalende designeren kommer også til å bli husket for mange svært kontroversielle og til dels sjikanerende uttalelser.

– Lagerfeld er ikke designeren som vil bli husket for å fremme mangfold. I etterkant av samarbeidet med H & M kritiserte han klesgiganten fordi plaggene hans ble laget i standardstørrelser – det vil si for både de tykke og smale. Han har også uttalt at artisten Adele er for tykk og at baksiden til Pippa Middleton var å anbefale fordi han ikke likte ansiktet hennes, sier Fallemo Aartun.

Veien til toppen

Karl Lagerfeld gikk på den prestisjetunge skolen Ecole de la Chambre Syndicale De la Couture Parisienne i Paris. Da han var 22 år gammel fikk han lærlingjobb hos Pierre Balmain. Han jobbet for Balmain i tre år før han gikk over til Jean Patou, deretter designet han for Mario Valentino. I 1964 begynte han å designe for Chloe, og i 1972 startet han å designe tilbehøret hos Fendi – en posisjon han holdt til den dag i dag.

Eventyret hos Chanel begynte i 1983. Han ble rost opp i skyene for å puste nytt liv i det tradisjonsrike motehuset, samtidig som han beholdt Chanels identitet.

Motebransjen sørger

I sosiale medier flommer det nå over av kondolanser og hyllester til den legendariske designeren. Både modeller, designere og fashionistaer legger ut sine siste hilsener.

Publisert: