Motegigant søkte ulønnet intern – fjernet annonse
I stillingsannonsen lokket Høyer med gode muligheter til å bygge nettverk og CV – men uten å få lønn. Etter at MinMote tok kontakt, ble annonsen deaktivert.
Holzweiler har fått kritikk fra flere hold for å ha søkt etter praktikanter som ikke ville få lønn for arbeidet. Motemerket har senere sagt at utlysningen var en feil.
På Instagram-story har de bedt følgerne ytterligere om unnskyldning, og kaller hendelsen en skikkelig lærepenge. De skriver også at de aldri vil ha ulønnede praktikanter igjen, men at dette tidligere har skjedd i enkelte tilfeller.
– Vi skal gå foran og være et eksempel til etterfølgelse, for det viktigste i Holzweiler er folka våre. Det har det alltid vært og det vil det alltid være. Det gjelder alle folk som vi er så heldige å ha hos oss, uansett stillingsnivå, deltid som fulltid, skriver merket på Instagram.
Har du jobbet som ulønnet intern? Ta kontakt med MinMotes journalister.
Deaktiverte annonse
MinMote var torsdag i kontakt med Norwegian Fashion Hub som bekreftet at internships har vært en vanlig praksis i motebransjen, både for studenter og andre.
Moteselskapet Høyer, som er kjent for sine butikker med luksusmerker, søker nå via selskapet Telling Stories etter en intern som skal jobbe med innholdsproduksjon i sosiale medier for merket Maud.
«Internshipet er ikke lønnet, men her har du gode muligheter til å bygge nettverk og CV i en spennende og kreativ bransje! Stillingen er beregnet til å være ca. 10–15 timer i uken», sto det i annonsen som ligger ute på Finn.
Etter at MinMote først tok kontakt, er annonsen blitt deaktivert.
Mens den opprinnelige utlysningen fremdeles lå ute, sa pressekontakt Rikke Thorsen at stillingen først og fremst var rettet mot studenter. Ordet «student» står ikke nevnt i utlysningen, men at de ønsker noen som studerer eller er ferdig studert var en ønsket kvalifikasjon.
– I Høyer har vi egentlig veldig lite internships. Vi har masse henvendelser fra skoler som ønsker internships som en del av studieløpet. Den stillingen vi har ute nå er en 10–15 timers stilling, pressekontakt Rikke Thorsen.
– Men dere har lyst den ut også?
– Det er fordi vi ønsker å gå bredere ut. Vi vet det er mange som ønsker seg et intership hos oss, både de som er studenter og personer som ønsker erfaring.
– Vil det være ulønnet?
– Dette er fremdeles et internship vi lyser ut ulønnet. Dette er kun 10–15 timer i uken. Mange ser på dette som en mulighet for erfaring, også for å kunne starte å bygge en CV.
Thorsen kjenner ikke til om Høyer har hatt ulønnede praktikanter som har jobbet fulltid utenom et utdanningsløp.
– Som regel har vi ikke mange internships, for det krever mye av oss. Det krever oppfølging og god veiledning, sier hun.
I etterkant av det første intervjuet med MinMote fredag morgen, sier kommunikasjonssjefen at stillingen skal fjernes fra Finn.
– Tanken har hele tiden vært å henvende oss til studenter. Vi ser at dette kan komme feil ut, og har derfor fjernet stillingen. I fremtiden vil vi henvende oss direkte til studenter som kan ha internship som en del av utdanningen, sier Thorsen.
– Gratisarbeid i sin reneste form
Bård Nylund, avdelingsleder i LO, har reagert på stillingsutlysningene som har dukket opp de siste dagene. Det var internshipet på seks måneder hos Holzweiler som fikk flere til å sperre opp øynene. Nå søker Høyer en intern som kan jobbe der 10–15 timer i uken.
– Er det forskjell på disse to stillingene? Eller er det så enkelt som at alt arbeid skal være lønnet?
– Jeg synes det ikke er så stor forskjell. De kaller det konsekvent for en stilling, og de (Høyer, red.anm.) omtaler den som fast i annonsen. Det er tydelig at de har et helt ordinært arbeid som skal utføres. Det kaller vi vanligvis for en deltidsstilling. Jeg tror ikke de hadde kommet unna med en intern som 10–15 timer i uken sto bak kassen i en av butikkene deres.
Nå har Høyer deaktivert stillingsutlysningen på Finn.
– Jeg har stor forståelse for at de trekker annonsen sin for denne ulønnede deltidsstillingen. For det er det det er. Vi må begynne å omtale dette med de riktige ordene, sier Nylund og fortsetter:
– Når Høyer lyser ut et såkalt internship, men gjennomgående i annonsen omtaler det som en stilling, til og med kaller det en fast stilling, og stiller mange krav til kvalifikasjoner, så er det ikke noe internship, men gratisarbeid i sin reneste form.
Han håper flere i motebransjen reflekterer over denne praksisen, som han sier har foregått i mange år.
– I 2022 er det umoderne og umoralsk å bruke unge mennesker til å løse bedriftens ordinære oppgaver uten å gi dem lønn for det. Det er ingen som ville finne på å rekruttere interns til å stå gratis i kassen i klesbutikkene til Høyer, like selvsagt bør det være at den som jobber med sosiale medier i samme selskap blir kompensert for det. Grunnen til at de gjør dette, er jo for å spare penger. Men dagens forbrukere stiller høyere krav enn som så – vi handler klærne våre hos aktører som behandler sine ansatte bra.
Mener bransjen må åpnes opp
I etterkant av Holzweiler-utlysningen har det dukket opp flere tidligere stillingsutlysninger fra motebransjen som også er ulønnet. Blant dem er en fra 2018, hos merket Iben.
Anh-Marthe Storheil, grunnlegger og kreativ direktør hos Iben, sier til MinMote at det stemmer at de hadde to interns i et halvår på denne tiden. Hun påpeker at de to hadde både jobb og skole ved siden som ble hensyntatt.
– Når vi krever ansvar og et engasjement, så skal det lønnes, sier Storheil og legger til:
– Det er viktig at internshipet gagner begge parter. Vi betaler alltid hvor vi engasjerer i lengre perioder og benytter de som arbeidskraft. Da har vi også større kompetansekrav fra de vi engasjerer og har anledning til å gi de mer ansvar og bredere arbeidsoppgaver. Jeg kan informere at vi nå har to interns i engasjement som mottar lønn.
Storheil mener det er forskjell på et internship på et halvt år, og en praksis som utføres gjennom en skole og en del av utdanningen.
– Min oppfatning av dette samarbeidet er utrolig viktig for studentene som ønsker å komme inn i en ellers så lukket bransje. Det gir et perspektiv og erfaring på hvordan arbeidslivet er, hvordan bransjen fungerer, og de får erfare de forskjellige stillingene tilhørende studiene de går. Det gir de et mye bedre grunnlag for oppgavene tilhørende studiene sine, og kjennskap i bransjen mange får benytte ved endt studie, sier hun og forteller at de har ansatt flere av sine praktikanter etter endt studie.