Dette er motesignalene bak politiker-antrekkene

TRIO: Den arbeidsomme, den folkelige og den fjonge er samlet på Hurdalsjøen.
TRIO: Den arbeidsomme, den folkelige og den fjonge er samlet på Hurdalsjøen. Torstein Bøe/NTB

Partitoppenes antrekk er politikken i et nøtteskall.

Mote er makt, og vi kommuniserer med klærne våre. Når det kommer til politikere er det intet unntak. Husker du for eksempel hvordan Boris Johnson bruker den uflidde stilen til sin fordel, eller hvordan Kamala Harris bruker folkelige Converse-sko?

Klærne vi velger sier rett og slett noe om hvem vi er, og ikke minst hvem vi ønsker å være. Det er selvfølgelig ikke bare i internasjonal politikk det oser av motesignaler, det var også tilfellet under regjeringssonderingene på Hurdalsjøen.

Og det er ikke til å komme unna at det var en påfallende politisk korrekt sammensetning av antrekk på Støre (61), Vedum (42) og Lysbakken (43) da de møtte pressen torsdag formiddag.

MATTIS SANDBLAD / VG

Kommende statsminister Jonas Gahr Støre stiller klassisk og pent antrukket, men i ekte Arbeiderparti-ånd med et hint av workwear. Vi får vibber til de franske arbeidsjakkene av Støres skjortejakke i det som ser ut som ull. Smale jeans gjør antrekket hverdagslig, og på føttene har han et par klassiske dressko i skinn, som gjør antrekket mer pyntet.

Antrekket oser «skjorte, men jeg er nedpå», som vel ikke taler Arbeiderpartiet midt imot.

Husker du? Støre overrasket med Håkon Lie-skjorte

GOD STEMNING: Lysbakken, Støre og Vedum smilte og lo da de møtte pressen på Hurdalsjøen.
GOD STEMNING: Lysbakken, Støre og Vedum smilte og lo da de møtte pressen på Hurdalsjøen.MATTIS SANDBLAD/VG

Trygve Slagsvold Vedum stiller i smale, svarte jeans, enkle Nike-joggesko, collegegenser med glidelås og topper antrekket med en jakke fra Fjällräven. Det er vel knapt mulig å fri mer til folket med et antrekk.

Allværsjakken, eller i dette tilfellet friluftsjakken, er nærmest som nasjonalplagg å regne i norsk sammenheng. Vedums jakke er i modellen Keb, og har en pris på om lag 4000 kroner. Praktisk friluftstøy er jo som kjent de eneste klærne man kan bruke lassevis av penger på med fornuften i behold.

Skal vi dra den langt? Skomodellen Vedum har på seg heter Nike Revolution 5. Lader han opp til en aldri så liten revolusjon? Hvis du vil stjele stilen er prislappen er 499 kroner – og Vedum kan le hele veien til banken.

BLID OG FOLKELIG: Trygve Slagsvold Vedum stilte i nasjonaldrakten allværsjakke og praktiske sko.
BLID OG FOLKELIG: Trygve Slagsvold Vedum stilte i nasjonaldrakten allværsjakke og praktiske sko. Torstein Bøe/SCANPIX

Audun Lysbakken på sin side har tatt frem sitt beste mote-game, og kledd seg i en stilig trenchcoat i tweed over en tynn strikket genser. Han var hakket fjongere enn sine politiker-kollegaer, og han hadde definitivt den mest trendy looken. På føttene hadde han semsekede skinnsneakers fra Stockholm Design Group som koster relativt folkelige 1499 kroner.

Lysbakkens stil sentrerer seg ofte rundt kule, men avslappede plagg. Under partilederdebatten i Stortingets vandrehall var han for eksempel den eneste som droppet dressjakken, og heller gikk for en skjorte med opprullede ermer. Og om du tror det ikke er interesse for Lysbakkens stil? Feil. Lysbakkens regnjakke har til og med fått sin egen tråd på nettforumet Kvinneguiden.

SAMMENSATT: Vedum, Støre og Lysbakken hadde alle valgt forskjellige antrekk – med forskjellige signaler – til regjeringssonderingene.
SAMMENSATT: Vedum, Støre og Lysbakken hadde alle valgt forskjellige antrekk – med forskjellige signaler – til regjeringssonderingene. Torstein Bøe/SCANPIX
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?