Edda Gimnes om drømmejobben: – Det er beintøft

KLER OPP SUPERSTJERNER: Edda Gimnes står foran sin fjerde kleskolleksjon, som henger på døren inn til jenterommet på Vinderen i Oslo. Foto: Mattis Sandblad/VG

For tre år siden skrev Oslo-jenta Edda Gimnes (27) mål for fremtiden. Et av dem var å få kle opp Gigi Hadid, Lena Dunham og Lady Gaga. Alle tre brukte klærne hennes i fjor. 

Maiken Svendsen
Publisert:

På jenterommet på Vinderen i Oslo står Norges nye designhåp Edda Gimnes (27) omringet av sin nye høstkolleksjon. Hun er bare hjemom en kjapp tur før det bærer tilbake til basen hun har opparbeidet seg i London.

Gimnes gikk ut av London College of Fashion i 2015. Da hun gikk på skolen var hun, ifølge seg selv, en av de dårligste i klassen, forteller Gimnes da MinMote møter henne i barndomshjemmet i Oslo.

– Jeg var den som alltid lå litt bak, fordi jeg ikke kunne sy da jeg startet. Men det har gjort meg sterk, forteller Gimnes.

Det siste året har flere av verdens største stjerner kledd seg i Oslo-jentas design. Først ut var Girls-skaper Lena Dunham, så supermodell Gigi Hadid, tett etterfulgt av artisten Lady Gaga.

Da Gimnes satt opp sine første mål for fremtiden, var det nettopp disse tre damene hun drømte om å få kle opp.

NYHETER

HUN INTRODUSERER STJERNEN FOR NORSK DESIGN

– Det er det største som har skjedd

Den siste tiden har hun fått en rekke prestisjetunge anerkjennelser. Allerede før hun hadde vist avgangskolleksjonen sin, trakk New York Times henne frem som et designtalent å følge med på.

I februar var hun den første nordmannen noensinne som ble semifinalist til Louis Vuitton Moet Hennessy-prisen.

– Det er det største som har skjedd i det siste, slår hun fast.

I mars var hun i Paris og viste frem sin nye kolleksjon til verdens moteelite og juryen for LVMH-prisen. Supermodell Bella Hadid, Chanel-designer Karl Lagerfeld og Vogue-redaktør Anna Wintour var blant dem som var innom, og luksusvarehuset Jeffrey i New York la inn bestilling på klærne hennes på stedet.

NYHETER

– JEG KJENNER MEG IGJEN I RAPUNZEL

Gimnes er hemmelighetsfull om stjernemøtene, men beskriver opplevelsen som stor.

– Alle var så jordnære og skjønne mot meg, sier hun uten å gå inn på detaljene.

Suksessen har imidlertid ikke kommet gratis. Gimnes innrømmer at hun til tider har villet gi opp alt. Hun måtte ta et oppgjør med seg selv for en tid tilbake.

– Du går et dyrt studie uten sikkerhet for jobb, eller å vite om det er behov for det du lager. Da må du være sikker på at dette er det du vil satse fullt på, sier hun og fortsetter:

– Jeg er glad jeg tok den veien jeg gjorde, og gikk på en tøff, men prestisjetung skole, og fortsatte selv da jeg ville gi opp.

NYHETER

Sluttet i jobben for å lage den perfekte hvite T-skjorten

Hemmelighetsfull om fremtiden

Siden 2015 har hun laget fire kolleksjoner. Plaggene lages av stoffet kanvas, og har sterke farger og grafiske mønster hun tegner selv. Et av særpregene kommer av at hun tegner mønstrene med venstre hånd – for at de skal bli annerledes og levende.

– Jeg har en veldig tydelig visjon av hva EDDA skal være, og det har jeg alltid hatt. Nå kan jeg se tilbake på mål jeg skrev opp for mange år siden, som jeg har oppnådd, sier hun.

I DET KREATIVE HJØRNET: Når Edda er i Norge bor hun hjemme hos foreldrene i barndomshjemmet på Vinderen. Et hjørne av jenterommet har blitt forvandlet til et lite designstudio. Foto: Mattis Sandblad/VG

Designtalentet er hemmelighetsfull rundt fremtiden og planer. Men hun legger ikke skjul på at hun både vil satse på utlandet og Norge.

– Det har tatt tid å bygge seg opp i Norge, men jeg vil ende opp her til slutt. Jeg har mye nettverk i London og har tatt alle mulighetene jeg har fått, forteller hun.

– Nordmenn er kjøpesterke og jeg tror det er rom for klærne mine, selv om klærne er annerledes, legger hun til.

Hun er stolt av å være en del av den norske kulturbølgen som skyller over verden akkurat nå. Popstjerner som Sigrid, Dagny og Astrid S får stadig mer fotfeste internasjonalt, og merker som Holzweiler og Tom Wood har satt norsk design på kartet.

– Jeg er stolt over at jeg for eksempel kan stå i Paris og representere Norge, sier hun.

NYHETER

– Helt fantastisk

– Vokser raskere enn jeg hadde sett for meg

Plaggene som henger på jenterommet i barndomshjemmet er fra høst- og vinterkolleksjonen 2018. Den er ferdig, men hun fokuserer nå på å få plaggene fra forrige kolleksjon ut i butikk.

De første butikkene som skal selge plaggene hennes er Luck på Grünerløkka i Oslo, Balancing i Shanghai og varehuset Jeffreys i New York.

– Og så håper jeg at jeg kan få opp en nettbutikk også, fordi jeg får flere henvendelser fra folk som lurer på hvor de kan kjøpe plaggene, så jeg bør utnytte etterspørselen, sier hun.

– Bedriften har vokst raskere enn jeg hadde sett for meg, så jeg er både overveldet og takknemlig.

KLÆR

Drømmebutikken krevde massiv oppussing

PRESENTERER SELV: Edda Gimnes har bygget opp bedriften sin mer eller mindre alene de siste årene. Her henger hun opp en kåpe fra sin neste kolleksjon på døren i barndomshjemmet. Foto: Mattis Sandblad/VG

Man skulle tro at Gimnes hadde et helt team rundt seg. De siste to og et halvt årene har hun bygget opp bedriften sin mer eller mindre alene. Det har vært en bratt læringskurve, og det tror hun både er vanlig og bra for gründere.

– Jeg tror det virker mer genuint når jeg selv presenterer klærne på salgsmøter, eller leverer prøver til forskjellige stylister, men det har vært mye å gjøre. Det er beintøft å drive eget firma.

KLÆR

Har merket «Gigi»-effekten

– Ensomt å drive for seg selv

27-åringen legger ikke skjul på at hun nok har andre prioriteringer enn andre på hennes alder. Hun legger til at hun har gode venninner som støtter henne og som lytter til problemene hennes.

– Likevel kan det være ensomt å drive for seg selv, sier hun.

Alt hun tjener investerer hun tilbake i bedriften, og nå håper hun at hun kan utvide. På den måten kan hun selv bruke mer tid på klærne, og mindre på regnskap og økonomi, forklarer hun.

– Drømmen er å kunne leve av klærne i fremtiden, sier hun.

KLÆR

Drittnervøs før desgindebuten

– Pels har gitt meg muligheter

Hun lager klær hun beskriver som kunsteriske, og hun har også valgt å bruke pels som detaljer på noen av plaggene. Hennes fjerde kolleksjon inneholder tre plagg som hun har laget i samarbeid med Kopenhagen Fur.

Til tross for at flere store motehus dropper pelsen, fortsetter motepersonligheter som Kim Kardashian og Anna Wintour å bruke det.

– Jeg har alltid sett på pels som et kvalitetsmateriale. Samtidig synes det er viktig at man har en god debatt om dyrevelferd. Jeg har valgt og samarbeide med seriøse aktører. Og at jeg har jobbet med pels har gitt meg muligheter som jeg ikke ville vært foruten, avslutter Gimnes.

Se hvorfor Sophie Elise mener den norske avviklingen av pelsdyrnæringen er fantastisk under:

Publisert: