Reagerer på Krogh Optikk-lansering: – Event fullt av hvite influencere

VIL HA MANGFOLD: Rihannas merke Fenty har som uttalt mål å inkludere alle kvinner uansett farge, fasong eller bakgrunn. Foto: Doug Peters/PA Photos.

Krogh Optikk skulle lansere nye solbriller fra Rihannas merke som representerer mangfold, men nå reagerer flere norske influencere på fraværet av nettopp mangfoldet blant de fremmøtte.

MinMote
Publisert:

SKREVET AV: Thea Rosef, Ole Løkkevik og Thea Roll Rakeng

Tirsdag denne uken avholdt Krogh Optikk på Majorstuen i Oslo et privat arrangement i forbindelse med lanseringen av en ny solbrillekolleksjonen fra FENTY.

Merket er grunnlagt av Rihanna og har som mål å stå for mangfold med vekt på verdier som «frihet, motstand og kultur», ifølge nettsiden.

I ettertid har flere reagert på at det var lite mangfold blant de fremmøtte på lanseringen til Krogh Optikk. Nettstedet Melk & Honning omtalte saken først.

– Reflekterer ikke merket

En av dem som reagerer sterkt er influencer Gisella Francisca.

«Krogh Optikk lanserte FENTY solbriller i Norge. Men de glemte at merket står for mangfold, og hadde et lanseringsevent fullt av hvite influencere uten flerkulturell bakgrunn i det hele tatt», skriver Francisca på sin Instagram-story.

– Jeg reagerte fordi merket står for mangfold, og dette reflekterte ikke merket i det hele tatt, sier Francisca til VG.

Influenceren forteller at hun ikke visste om lanseringen av merket på forhånd, men hadde sett andre influencere legge ut at de var der.

– Jeg har ikke noe problem med folkene som var der, det som bekymrer meg er budskapet bak, som de ikke tenker på og ikke bekymrer seg for, sier Francisca.

Skjermdump Instagram

Hun sendte melding til Krogh Optikk og spurte hva de tenkte om at det ikke var noen influencere med flerkulturell bakgrunn på lanseringseventet.

Som svar fikk hun at det denne gangen var et mindre event med plass til færre i butikken, og at det derfor ble samlet «en mindre gruppe influencere», som optikerkjeden hadde jobbet sammen med i mange år.

– Det bare understreker at inkludering og mangfold ikke engang er i tankene deres. Dette handler om en praksis i industrien som har foregått lenge. Mange velger venner over merkevaren, de har ikke de rette verdiene på plass.

Francisca trekker frem Black Lives Matter-bevegelsen, og at vi nå befinner oss i en tid som løfter nettopp denne problematikken.

– Så det er jo dårlig timing sånn sett. Jeg skjønner det bare ikke, kommer det ikke fra hjertet, så «fake» det da i hvert fall.

REAGERER: Influencer Gisella Francisca reagerer på manglende mangfold under lanseringen av Rihannas merke FENTY på Krogh Optikk på Majorstuen i Oslo. Foto: Privat

– Bare innrøm det

Også influencer Fetisha Williams, kjent fra «Sophie Elises verden» på TV 2 Sumo, går hardt ut mot Krogh Optikk-lanseringen.

– FENTY har lansert solbriller og Krogh Optikk har tatt inn denne kolleksjonen, men de glemte å invitere svarte, sier hun på sin Instagram-story.

Mange andre har også reagert på mangelen på mangfold på lanseringen, og har delt de to influencernes stories, som begge har i overkant av 21.000 følgere på sine kontoer.

– De skylder på korona. Det er bullshit. En hyggelig forklaring, men dere tenkte ikke på det. Bare innrøm det, sier Williams med henvisning til Franciscas innlegg.

– Dette er et prakteksempel på hva som foregår i industrien.

Williams sier til VG at hun er skuffet over at FENTY, som er et mangfoldig merke, ikke får mangfoldige deltakere på lanseringen.

– Det er helt krise. Jeg tenkte ikke over det engang før jeg så innlegget til Gisella, for jeg er så vant til å ikke bli inkludert og tenkt på, men da lurte jeg på hva dette var for noe.

Influenceren mener problemet ligger i at det ikke lå noen bevissthet rundt valgene som ble tatt.

– Hvordan kan man ikke være bevisst etter alt som har vært i media den siste tiden? Vi demonstrerte nettopp i Black Lives Matter-demonstrasjonen, det kunne jo ikke vært verre timing.

Krogh Optikk: – Inviterte influencere vi samarbeider med

Anne Krogh Ankerstad, markedssjef i Krogh Optikk, sier til MinMote at at det var kun plass til et begrenset antall personer på lanseringen og at de inviterte influencere de har samarbeidet med den siste tiden.

– Det ble invitert til denne visningen på meget kort varsel da vi lenge ikke visste om vi ville få kolleksjonen tidsnok. Visningen var liten, ikke på grunn av korona-situasjonen, men fordi arrangementet skulle være et intimt, lukket arrangement for våre samarbeidspartnere. Av den grunn inviterte vi influencere vi har samarbeidet med den siste tiden. Vi har ikke en statisk gruppe influencere vi samarbeider med, og hvem som blir invitert til våre arrangementer vil kunne variere over tid. Vi har jobbet med forskjellige influencere i ulike prosjekter, noe vi også vil fortsette med i fremtiden, sier Krogh Ankerstad.

Hun sier at Krogh Optikk er stolte av å føre Rihannas solbrillekolleksjon, nettopp fordi merket representerer sterke og selvstendige mennesker som ikke er redde for å skille seg ut.

– Det er nettopp derfor vi har valgt å ta det inn som en del av vårt sortiment. Vi ønsker at butikkene våre skal føre solbriller og innfatninger som passer flere enn én kundegruppe, hvor alle kan finne en solbrille som passer sin stil og identitet, sier Krogh Ankerstad og legger til:

– I Krogh Optikk har vi ca. 240 medarbeidere med ulik bakgrunn og egenskaper. Det er en bevisst holdning fra vår side at våre kunder skal møte et mangfold av medarbeidere i våre butikker. Det er disse som daglig representerer Krogh Optikk og er vårt ansikt utad.

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.