Bunadseksperter reagerer på munnbind i bunadsmønster

MATCHER: Mari Nickoline Floden og Ingrid Emma Klæboe Jacobsen i Unbranded lager munnbind som matcher bunaden. Foto: privat

Stadig flere vil ha munnbind som matcher bunaden. – Tøyseprodukt, sier bunadsekspert.

Selma Heiberg Hellstrand
Publisert:

De aller fleste forbereder seg på en annerledes feiring av 17. mai i år, som i fjor. Men selv om barnetog er avlyst, man må holde avstand til venner og bruke munnbind, er det mange som vil pynte seg for å feire Norges nasjonaldag.

For at et blått engangsmunnbind ikke skal ødelegge antrekket, har designerne Mari Nickoline Floden og Ingrid Emma Klæboe Jacobsen i Unbranded utviklet sitt eget bunadsinspirerte munnbind.

Men egendesignede munnbind tilpasset bunaden har ikke falt i smak hos alle.

– Munnbind er et praktisk hjelpemiddel som bør behandles som det og som ikke har noe med bunad å gjøre. En bunad er et festplagg som har høy verdi for folk og som vi hegner om. Det er to veldig forskjellige ting, sier leder ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Camilla Rossing, til NRK, som først omtalte saken.

Stor etterspørsel

Noen dager før 17. mai i fjor bestemte designerne i Unbranded seg for å brodere egne munnbind til bunadene sine. Etter å ha publisert resultatet på Instagram begynte forespørslene å renne inn.

– Selv etter 17. mai ville mange folk bestille egne munnbind, forteller Klæboe Jacobsen, som innrømmer at etterspørselen var overraskende stor.

Lederen ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt mener at munnbind og bunad ikke har noe med hverandre å gjøre.

– Personlig syns jeg ikke at slike munnbind er noe positivt. Munnbind har en ren praktisk-medisinsk funksjon, og som må utformes deretter. Jeg har ikke selv behov for at det skal tilpasses bunaden min. Den er det aller fineste jeg eier og noe som er kostbart på mange ulike vis, mens et munnbind er det motsatte, så det er noe som ikke stemmer overens der for min del, forklarer hun til MinMote.

Hun påpeker at man står fritt til å bestemme selv, og at man selvfølgelig ikke blir arrestert om man ikke følger den vanlige normen.

– Folk må gjøre det de vil, men vårt synspunkt er at munnbind er noe vi bruker fordi det er pandemi. Det er en alvorlig situasjon og vi bruker det for å ikke spre smitte, sier hun.

Hanne Eriksen, ekspert på bruk av munnbind ved Folkehelseinstituttet, sier at å brodere eller sy på stoffet har en negativ effekt på beskyttelsen til munnbindet.

– Testing av stoffmunnbind har vist at filtreringsevnen påvirkes av å brodere eller sy på stoffet, og derfor får man er dårligere effekt, sier hun.

Eriksen minner om at det er viktig å holde god avstand, minst en meter, selv om man har på munnbind. Det er også mulig å ha et medisinsk munnbind under tøymunnbindet, påpeker hun.

EKSPERT: Camilla Rossing. Foto Laila Durán.

Moten påvirket av samtiden

Klæboe Jacobsen sier at de forstår at det er mange meninger rundt den tradisjonelle bunaden, men at de vil tilpasse seg samtiden

– Selv om bunaden er et tradisjonelt plagg så blir det påvirket av samtiden. Det er det mote handler om, sier hun og legger til:

– Vi jobber med to forskjellige ting. Rossing vil så klart beskytte det tradisjonelle og kulturarven, mens vi er utdannet innen mote. Mote er koblet til samtiden og det som skjer nå, og selv om det er et tradisjonelle plagg er den ikke uberørt av samtiden.

Klæboe Jacobsen peker på at bunaden ikke er unntatt unntakstilstanden Norge er i.

– Det er vi som skal bære den og vi som er preget av samtiden så da er det naturlig at den tilpasses seg det, sier hun.

Rossing i Norsk Institutt for bunad tror at bunaden er så viktig for mange fordi den er tett knyttet opp til identiteten vår og vår egen historie.

– Vi bruker den i dåp, konfirmasjon og bryllup. Den følger oss i de viktigste dagene i livet vårt og den går gjerne i generasjonen. Så når noen andre da forteller hvordan du skal bruke bunaden din så kan det oppleves veldig personlig, sier hun.

– Ikke noe «big deal»

Daglig leder i Almankås, som er eksperter på Telemarksbunader, Ingeborg Dale, sier at de ikke har planer om å selge munnbind til sine bunader.

– Vi syns ikke akkurat at det er veldig fint, sier Dale.

Bunadssjefen i samme bedrift, Tove Karin Haugen, mener at det bør være opp til hver enkelt hva de går med. Hun syns det er unødvendig at folk er kritisk til munnbind med bunadsmønster.

– De får reagere på det om de gidder å bruke energi på det. Det er ikke noen «big deal». Jeg syns ikke det er vits å være så kritisk til dette, sier hun og legger til:

– Vi lever i 2021. Det finnes mye mer man heller burde bruke energi på her i verden. Det er min mening.

– Et tøyseprodukt

Ansvarlig redaktør i magasinet BUNAD, Heidi Fossnes, mener at eget munnbind til bunaden et er unødvendig produkt.

– Jeg syns bare det er en uviktig ting. Folk har hevet seg på trenden og produsert egne munnbind, men de er jo ikke medisinske og hjelper ikke for noe. Det er bare et tøyseprodukt, sier hun.

TØYSEPRODUKT: Ansvarlig redaktør i BUNAD, Heidi Fossnes, mener at eget munnbind til bunaden et er unødvendig produkt. Foto: Johan B. Johnsen

Fossnes forstår at det folk vil ha matchende munnbind, men anbefaler folk å bruke medisinske munnbind istedenfor. Selv om hun anerkjenner at de medisinske munnbindene ikke er like pene.

– Ingen er pene med medisinsk munnbind, men de gjør nytten og vi får bruke dem så lenge vi har fått beskjed om å bruke dem, sier hun og legge til:

– Det hører ikke til i bunadstradisjonen å bruke munnbind, men det er jo ikke en tradisjon som har kommet for å bli. Jeg ser ikke på dette som noe problem, og til neste år er sannsynligvis glemt.

Klæboe Jacobsen i Unbranded forklarer at deres munnbind er godkjent for europeisk standard for bruk av tekstilmunnbind i det offentlige rom.

Publisert: