Slik tar du vare på huden i påskesola
Det er påske og muligheten til å slikke sol er her. Men pass på, de sterke strålene kan skade huden din.
Når solen endelig er her er det helt naturlig at vi ønsker oss mest mulig av den, men den sterke påskesolen kan øke faren for forbrenning og varige solskader. minMote har snakket med kosmetisk sykepleier Silje Austnes ved Colosseum Klinikken for gode tips til beskyttelse.
– Hva er det som gjør påskesolen ekstra spesiell?
– Det som er spesielt med påskesolen er at dette er ofte den første eksponeringen huden vår får av UVB-stråler etter en lang vinter. Hudens naturlige beskyttelse er derfor veldig svak. Hvis man er på høyfjellet er solen ekstra sterk for solen reflekteres i snøen. Dette gjør huden enda mer eksponert for stråling.
Tips: Lange skiturer utsetter oss for ekstra langvarig eksponering. Smør deg derfor ofte og bruk gjerne solbriller for å beskytte den tynne huden rundt øynene.
– Hvordan skal man best beskytte seg mot solskader?
– For en lagvis beskyttelse anbefales det å bruke et c-vitaminserum med et høyt innhold av L-ascorbinsyre. Det er en kraftig antioksidant som nøytraliserer frie radikaler og således hindrer cellene i å ta skade av blant annet forurensing og UV-stråler. I tillegg er det viktig å bruke en høy solfaktor som absorberer både UVA- og UVB-stråler.
Tips: Er man ute i påskesolen bør man smøre seg en gang i timen for optimal beskyttelse. Pass godt på utsatte områder som for eksempel nese og kinnbein.
– Hva er forskjellen på UVA- og UVB-stråler? Og trenger vi beskyttelse mot begge?
–Solstråler er energipakker med meget høy energi. Jo kortere bølgelengde, desto høyere energi og mer skade på huden. Vi skiller mellom UVA-, UVB- og UVC-stråler. UVC-strålene blir stoppet av stratosfærisk ozon. UVB-strålene har høy energi og intensiteten avhenger av solas høyde på himmelen, årstid, høyde over havet, tid på dagen og skyforhold. Det er disse strålene som gjør at man blir solbrent. UVA strålene har dypere effekt på huden. De påvirker utviklingen av hudkreft og skader hudens collagen og elastin over tid.
– Hvilken faktor er det lurt å starte med?
– Bruk faktor 30-50 hele året! Solfaktor er den billigste "antialdringkremen" du kan få tak i.
Tips: Sjekk innholdet av UV-filtre, står det ikke tydelig på kremen så spør.
– Hva skal vi se etter i en god solkrem?
– Innholdet av zincoksid bør være over 5 %. Pass også på at solkremen ikke inneholder mineralolje. Det er et billig tilsetningsstoff som mange produsenter bruker i solkremene sine. Dette gir acne og fet hud. Kjøp en solkrem av god kvalitet, selv om den koster litt mer.
Tips: Se etter solkremer med mineralfiltre og syntetiske filtre. De beskytter blant annet mot UVA stråler. Det mest potente mineralfilteret er sinkoksid, som beskytter både mot UVA og UVB.
LES OGSÅ: Fem steg til den "naturlige" skjønnheten gutta elsker
LES OGSÅ: Slik får du den sexy «Mad Men»-stilen