Åpnet OFW med ullfrieri

Under OFWs første visning for høst/vinter 2011 slo man et slag for ull og norsk husflid.

I kveld åpnet Oslo Fashion Week og trendvisningen var denne sesongen med apell til både kjente designere og gryende designspirer. Nå kan hvem som helst sende inn sin skisse til en videreføring av ullbruk, og få sjansen til å bli vist på OFW i 2012. Prosjektet for å videreføre norsk husflid blir kalt "The Cool Project", og skal sette gammel arv i moderne kontekst.

-Det vi krever er at det innsendte matrialet skal være en skisse som er så detaljert som mulig, som sier noe om siluetter og hvilke strikketeknikker man bruker. En jury vil velge ut de beste som sammen vil danne TCP-kolleksjonen, forteller daglig leder i Oslo fashion week Pål Vassbotnen.

Kveldens trendvisning ble stylet av Storm Pedersen, og mye bestod til dels av strikk med grove pinner og kabelstrikk, kombinert med transparente stoffer.

- I kveld har vi hatt trendvisningen som skal være en inspirasjon for hva man kan bruke ull til i dag, slik at norske designere kan være visjonære når de i fremtiden skal designe antrekk basert på et ullprodukt, forteller Vassbotnen til minMote.

- En kjempebra eksportvare

Ullstuntet blir støttet av flere sentrale mennesker i mote-Norge som så visningen tirsdag.

- Strikk er riktig og viktig, og man finner det igjen i norsk identitet. Jeg tror det er mulig at det ligger et internasjonalt marked der om vi får satt strikk i fokus, mener Henne-redaktør Ellen Arnstad.

- Nordic patterns er vårt sterkeste kjennemerke innfor design, og det er en kjempebra eksportvare. Jeg synes det er morsomt at folk kan sende inn sine bidrag, for det er så mange som sitter på så mye kunnskap som man ellers ikke ville fått ut, smiler Moods-designer Simen Staalnacke.

- Strikk er kult og fokuset synes jeg er bra. Jeg gleder meg til å se det, men jeg tror nok kjæresten og sønnen min er mest glad i å faktisk bruke det, påpekte Mag-redaktør Celine Irgens Aagaard.

Dette er Fam og Marianns sukkersøte hevn!Les mer her.

Norsk ull skal mykes opp

I tradisjonell norsk husflid ligger det en internasjonal gullgruve skal vi tro Vassbotnen.

- Det er ikke gjort mye ut av arven vår og tradisjonene med for eksempel mønster, strikk og ull. Vi ønsker en utvikling av kulturarven vår, for å ikke forkaste det. Vi kan skape en parallell utvikling av strikketeknikker og utvikling av norsk ull, slik at de kan brukes mer til klær og ikke bare til tepper.

For det er nemlig slik at norsk ull er i en utviklingsfase. Det jobbes for å få ullen mindre stiv, slik at den ikke stikker som den har gjort tidligere.

- Vanlig, norsk ull kan som regel kun brukes til strikkegensere, kofter, luer, skjerf og votter. Nå jobber man med prosessene på ullbehandlingen for å få frem mykere kvaliteter enn det som finnes hittil. Vi kan få mellomlagsplagg, skjørt, kjoler og cardigans, plagg hvor det er litt bortkastet at man for enhver pris skal bruke merinoull fra Australia, forteller ullekspert Tone Tobiasson.

Lei motesnobberi på Oslo fashion week.Nå gjør utbryterne sin egen greie!

Debutantene aner ikke hva folk mener

Årets debutant og fersk Nåløyet-vinner, Haaning and Htoon åpnet OFW i kveld. Det har vært en stressende periode for dem, og det har hendt såpass mye at de ikke har fått sjekket noe respons i kjølvannet av Nåløyet-prisen forrige uke.

Det har vært så mye som har hendt, jeg reiste rett til London etterpå og har ikke rukket å sjekke noe. Så jeg aner enda ikke helt hva folk mener om oss, forteller Marianne Haaning til minMote etter visningen.

De uttalte i forrige uke at stresset den siste tiden har gjort at de følte seg som slaver. Selv etter visningen forventer ikke duoen særlig mye fri.

- Det blir fortsatt mye mas, men nå er det tilbake til design-parten igjen og det blir veldig gøy. Men jeg tror ikke vi får så mye ferie på noen sesonger fremover, legger Haaning til.

Etter kveldens offisielle åpning er det fullt program på Oslo kongressenter resten av uken. I morgen viser blant annet Leila Hafzi og Nina Jarebrink, mens Fam Irvoll skal vise både barnekolleksjon og sin høstkolleksjon på Youngstorget.

Relevante artikler videre

- Matte lepper blir den største makeup-trenden.Se episode 3 av «Fashion Weeks med Silje»!

- Gode modeller trenger ikke «Top Model».Les mer her!

Norsk modell poserer med Christy Turlington.Sjekk hvem!

Hvordan var din opplevelse i dag?