Kronprinsesse Mary drømmer om miljø-mote

Kirsti Hovland
Publisert:

Av KIRSTI HOVLAND og BJØRN DJUPVIK

København (minMote):Kronprinsesse Mary oppfordrer motebransjen til å kapre de viktigste kundene for fremtiden.

I dag åpnet kronprinsesse Mary Copenhagen Fashion Summit som har bærekraftig design som det store temaet. Hun var iført en kjole fra H&Ms nye «Conscious Collection» som er økologisk og bærekraftig.

– Tekstilbransjen er en av de mest forurensende industriene i verden. Tekstil er også Danmarks fjerde største eksportartikkel, påpeker kronprinsesse Mary under arrangementet.

På vei ut i solskinnet i en pause i den danske operaen, svarte hun på minMotes spørsmål om hvorfor hun har valgt å være høy beskytter av Copenhagen Fashion Summit:

– Det er en meget viktig sak som jeg er meget stolt over og glad for at jeg får være med å samarbeide om. Mote- og tekstilindustrien må finne en ny og innovativ modell for å skape en ny og bærekraftig industri, sier kronprinsesse Mary.

LES OGSÅ: H&M med nytt designsamarbeid: – Det beste designsamarbeidet hittil

I talen sin understreket hun forbrukerens rolle og ansvar, men oppfordret motebransjen til å innse hvilket ansvar og hvilket potensial de har om de kommuniserer dette riktig:

– En samvittighetsfull forbruker kan være veldig mektig, sa hun, og påpekte overfor moteaktører som H&M og Gucci-gruppen som er blant klesgigantene på kongressen.

– Det er ikke moteriktig å ignorere hvilke miljøproblem kloden står overfor.

På kongressen konstaterte Greenpeace-leder Kirsten Brodde at i Kina er tekstilbransjen den tredje største forurensningskilden.

– Vi må sette noen sosiale fotspor for våre etterkommere, sa Mary.

Kronprinsessen roste også det opprinnelig norske initiativet bak kongressen, NICE (Norwegian Initiative Clean & Ethical) for å få til dette nordiske fokuset på bærekraftig design som nå har fått FN med på laget om å utarbeide regler for merking av klær på samme måte som mat og elektriske artikler.

– Dette er et pioner-initiativ som kan hjelpe oss med å få en felles visjon for fremtiden, sa kronprinsessen.

Eva Kruse, sjef i Danish Fashion Institute, som er vertskap for Copenhagen Fashion Summit, sier til minMote at kronprinsessens engasjement har vært helt avgjørende for den internasjonale interessen for kongressen.

– Kronprinsesse Mary har gitt prosjektet en legitimering og gitt det et løft. Når CNN og CCTV er her for å intervjue henne, når vi hele verden.

I år er det deltagere fra Gucci og Greenpeace i panelet som snakker om bærekraftig mote her i Operaen i København. Her var også vår egen kronprinsesse Mette-Marit invitert, forteller Eva Kruse.

– Mette-Marit var meget positiv, men hadde ikke tid. Vårt håp er at kronprinsesse Mary får selskap av de andre nordiske kronprinsessene på vår neste fashion Summit i 2014. De er alle tre like flotte og unge. De vil være viktige talerør for å nå ut med budskapet om bærekraftig mote, som jo er fremtidens mote, sier Kruse.

Kronprinsesse Mary sier det slik:

– Motebransjen har både egoer og mennesker som er i forkant av sin tid. Nå har dere sjansen til å få forbrukerne med dere og skape en endring.

Vår egen kronprinsesse Mette-Marit skal selv neste uke delta på åpningen til den norske designeren Nina Skarra i New York som jobber med bæredyktig design. Hva tenker du om muligheten for at de nordiske kronprinsessene samarbeider om å fronte bærekraftig design?

– Jeg vil ønske alle velkommen til å støtte opp dette initiativet for å skape en ny bevegelse, sa kronprinsesse Mary til minMote.

LES OGSÅ: Se hva som bør skjule seg under den hvite blusen

LES OGSÅ: Slik bruker du sporty trenden – Lite klær, mye hud og svette

Publisert: