Costume avlyser «årets blogger»-kåring

BILDEBRÅK: Blogger og tidligere Costume-redaktør Vanessa Rudjord er ikke lenger nominert til årets blogger - det er heller ikke noen andre. Foto: Frode Hansen / VG

Motemagasinet Costume avvikler hele kåringen av årets blogger, og begrunner det med at de ikke kan sikre at alle kandidatene følger reglene for bildepublisering.

Publisert:

Det er Dagens Næringsliv som omtaler saken først, mandag formiddag.

Samme avis har de siste ukene skrevet flere saker om den ulovlige bildebruken - altså bruk av bilder fra bildebyråer uten tillatelse - blant annet på bloggen til den nominerte eks-redaktøren Vanessa Rudjord.

I etterkant kom det fram at også bladets egne skjønnhetsredaktør Hélène Andersen, brøt reglene for bildepublisering på sin blogg knyttet til bladet.

Les også: Vanessa Rudjord ferdig i Costume

Ny kåring

Nå skriver Costume på sine nettsider at de har bestemt seg for å avvikle kåringen, og erstatte det med en ny tittel.

«Vi har bestemt oss for å ikke kåre Årets Blogger i år. Vi innser at vi ikke har kapasitet til å sikre at alle nominerte bloggere følger gjeldende regler for publisering av bilder. Vi har i stedet valgt å etablere prisen Årets Moteprofil», skriver Costume.

Videre skriver de at årets moteprofil skal ha vært kreativ, engasjerende og gjort seg ekstra bemerket i mote-Norge i året som har gått, og at de vil komme tilbake til årets blogger-kategorien neste år.

Costume Awards, hvor disse prisene deles ut, har blitt arrangert i flere år på rad, og vil igjen gå av stabelen i januar 2016.

MinMote har vært i kontakt med Costume-redaktør Hege Aurelie Badendyck, som henviser til begrunnelsen på Costumes nettsider.

- Positivt signal

GODT TILTAK: Medieforsker og presseekspert Carl-Erik Grimstad mener prisen som sløyfes er et godt tiltak fra Costumes side. Foto: Patrick da Silva Sæther, VG.

Presseekspert og foreleser ved Markedshøyskolen, Carl-Erik Grimstad, mener prisen som avlyses er et positivt varsko for bloggbransjen i Norge.

- Å droppe denne prisen for ett år synes jeg var et godt trekk fra motemagasinets side. En slik pris bør finnes, da jeg tror mye godt om vår nye medievirkelighet, og at bloggere vil ha en stor betydning i årene fremover - både politisk og forbrukermessig. Derfor er det viktig å følge reglene. Som et varsko var denne avlysningen et positivt signal, sier Grimstad til MinMote.

Presseeksperten understreker at det er for få norske aktører som tar hensyn til åndsverkloven og markedsføringsloven, og mener at utdanningsinstitusjoner bør opplyse elevene bedre.

- Det er mitt bestemte inntrykk at det er for lite respekt og kunnskap om lovene som regulerer skjult reklame og bruk av andres materiale til sin fordel, og det er bekymringsverdig. Jeg er foreleser selv, og skolene kan med fordel også bli flinkere til å øke bevisstheten rundt åndsverkloven blant annet, sier Grimstad til MinMote.

Publisert:

Finn mer innhold om: