Internasjonal moteelite gir blaffen i pelskritikken

TRENDSETTERE: Både Rihanna, Anna Wintour og Miley Cyrus er å regne for mektige trendsettere. Foto: Getty Images

Etter årevis som tabubelagt klesplagg viser trendsettere som Rihanna og Vogue-sjef Anna Wintour seg i pels som aldri før. – Det blir aldri trendy med dyreplageri, sier designer og dyreverner Baron Von Bulldog til minMote.

MinMote
Publisert:

Av INGRID BRUVIK, MARTINE HAUG NYSETHER OG NATALIE NGO

Det brukes pels som aldri før, og i fronten av pelshypen er som alltid motefiffen, med Anna Wintour i spissen, som for øvrig aldri har lagt fra seg pelsplaggene, til tross kritikernes meninger. Hun viste seg i sin fargerike Prada-pelskåpe på premieren av «Girls» allerede for tre uker siden. Og nå følger resten av kjendiseliten etter.

Både Rihanna og Ciara har kastet seg på trenden og har i løpet av de siste dagene blitt sett ute med rådyre og supereksklusive pelskåper. Men det stopper ikke der.

Artisten Rita Ora og pop-prinsessen Miley Cyrus viste seg begge iført pels før jul. Sistnevnte har blitt sett i opp til flere store hvit pelskåper, og lite annet, både på og utenfor scenen.

Hva synes du om pels? Si din mening i kommentarfeltet under.

Trendy med dyreplageri?

Kjendisdesigner og pelsmotstander Kjell Nordström mener pels overhodet ikke hører hjemme i motebransjen. Tidligere har kjendisdesigneren kritisert kongehuset for deres bruk av pels.

MOTEVETERAN: Den svensk-norske designeren Kjell Nordström har jobbet med mote i flere tiår, blant annet i Paris. Foto: Fredrik Solstad / VG

- Svaret er ganske enkelt, det blir aldri trendy med dyreplageri. Jeg synes pelsdebatten har sklidd ut. Folk diskuterer om man kan ha vintagepels og lignende. Til syvende og sist handler det om vi er for eller i mot dyreplageri? Vil vi at dyr skal plages for at vi selv skal gå rundt å se pene ut? Svarer man ja på det, da er man psykopat og sadist, sier Nordström til minMote.

Moteviter Ida Eritsland tror de økonomiske grunnene er årsaken til at motefiffen gir blaffen i pelskritikken.

- Pelsindustrien er stor og mektig. Den har mye penger og er en stor industri innenfor motebransjen. Hvorfor Anna Wintour og amerikanske Vogue har frontet denne industrien i mange år, tror jeg skyldes rent økonomiske grunner, sier Eritsland.

Hun tror de økonomiske grunnene har ført til at moteeliten har gjort pelsplagg trendy.

- Det er klart at når moteeliten har frontet pels i mange år, vil det påvirke visse segment i kundegruppene til de som faktisk handler mote på dette nivået, sier moteviteren og sikter til eksklusive merker som Prada.

- Kundene i dette prissegmentet ønsker seg også statussymboler, og pels har alltid vært et statussymbol. Pels har blitt sett på som det dyreste og mest eksklusive, uansett hva moralsk man måtte mene om det. Og det gjelder åpenbart fremdeles, siden det produseres mye av det enda, fortsetter Eritsland.

- Et paradoks

Pelsdebatten har rast i lang tid, og i fjor bestemte West Hollywood, byen som huser flere av verdens fremste motehus, å forby salg av pels. Senest i høst førte angoraullavsløringen til at en rekke kleskjeder og motehus valgte å slutte med den omstridte kaninpelsen i sine produkter.

Under moteuken i Milano, var igjen pels et hett tema - men denne gangen var det ikke bare klærne som var i fokus. Det italienske motehuset Fendi hadde nemlig dekket hele catwalken med ekte geitepels da de viste sin høstkolleksjon for herrer.

SE OGSÅ:Dette tenker motebransjen i Norge om pelsbruk

Til tross for motebransjens hyppige bruk av pels mener Eritsland det blir feil å gi bransjen skylden for alt pelsbruket i samfunnet.

- Jeg vil ikke si at motebransjen alene har skylden. Pelsbransjen har hatt kunder i mange år som ikke følger trender i motebildet. Når det er sagt, validerer bransjen pelsindustrien ved å bruke pels såpass mye som den gjør. Det er klart industrien får et oppsving når pelsplagg blir vist i Vogue eller sett på kjendiser, sier moteviteren og legger til:

- Det er et paradoks at den vanlig opinionen er såpass mot pels, mens i bransjen virker det som det er en stor aksept for industrien, som gjenspeiles i folket innad i motebransjen.

Se hvilke kjendiser som sverger til pels:

DJEVELEN I PRADA: Den mektige Vogue-redaktøren har aldri vært redd for å vise seg i pels. Her i årets trendpelskåpe fra Prada. Foto: Getty Images
OVERDÅDIG: Rihanna ikledd pels i New York. Foto: Getty Images
GRAVID I PELS: Ciara valgte pels da hun var ut på et event i New York: Foto: Getty Images
IØYNEFALLENDE: Artisen Rita Ora i sort og hitt fra topp til tå. Foto: Getty Images
SJOKKFAKTOR: Miley Cyrus gjør alt hun kan for å få oppmerksomhet. Foto: Getty Images
Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.