Retusjering, norsk motebransje og Karl Lagerfeld: 10 spørsmål til Siri Tollerød

siri

Siri Tollerød (26) dro til Milano som 16-åring for å prøve lykken som modell, og kom ikke tilbake til Norge før ti år senere med både Chanel, Dior og Vogue på CV-en. Nå forteller hun om presset, høydepunktene og glamouren.

Thea Roll Rakeng
Publisert:
siri

FLYTTET HJEM: Etter over ti år i New York og Milano ville Tollerød flytte tilbake til Norge. - Det er et adrenalinkick å jobbe som modell, men man blir lei også, sier hun til MinMote. Foto: NTB scanpix

siri

HIGH FASHION: Tollerød gikk på det meste 75 moteshow på tre uker, og jobbet på ulike moteuker i ti sesonger på rad. Her på catwalken for Chanel haute couture i Paris. Foto: Getty Images

I kveld leder hun Mote Med Mening, et veldighetsarrangement som samler inn penger uavkortet til Nonofasa-stiftelsen, nærmere bestemt Sanfolket i Afrika. Men det er langt fra første gang Tollerød er i bresjen. Hun har jobbet som modell siden hun var 16 år, bodd i både Milano, New York og er en av få nordmenn som virkelig har fått kjenne den internasjonale motebransjen på kroppen - både positivt og negativt.

Les også:14 spørsmål til Camilla Pihl

Jenta fra «bygda»

ETT AV MANGE: Tollerød har både vært på og i utallige Vogue-magasiner. Faksimile: Vogue

I 2013 bestemte hun seg for å flytte hjem til Norge og Oslo.

- Jeg har hatt lyst til å studere helt siden jeg flyttet til New York som 18-åring. Da jeg bestemte meg for å dra hjem, følte jeg at jeg jobbet 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Jeg hadde New York langt oppi halsen, forteller hun til MinMote.

Tollerød beskriver seg selv som en jente fra «bygda», som ikke var spesielt opptatt av mote og trender før hun ble oppdaget på kjøpesentret i Kristiansand i 2003. Magasinene som var øverst på leselisten var Det Nye og Topp. Noen år senere har hun gjort utallige moteserier som har vært på trykk i verdensledende motemagasiner som Vogue (utallige ganger) ELLE, Harper’s Bazaar og i-D Magazine, for å nevne en brøkdel.

Les også:Norske Erjona er 16 år og supermodell

MinMote stilte Tollerød 10 spørsmål om alt og ingenting:

Hva er ditt største øyeblikk så langt i karrieren?

- Det må være da jeg åpnet Chanel-showet i London kun seks måneder etter at jeg hadde flyttet til New York for å satse på modellyrket. Jeg hadde gjort flere kampanjer og moteserier på det tidspunktet, men å gå på catwalken for Chanel var noe helt annet, og det var da jeg begynte å jobbe tettere med Karl. Da skjønte jeg at dette var stort!

UNG: VG fulgte Tollerød under moteuken i Milano i 2009. Her er hun backstage på Burberry-visningen, med den britiske modellen Agyness Deyn. Foto: Trond Sørås/VG

Hæ, kjenner du Karl Lagerfeld?!

- Jeg kjenner han jo ikke personlig, men har omgåttes han flere ganger. Han er en veldig snill og varm person med sterke meninger som man merker settes pris på. I tillegg er han utrolig kunnskapsrik, så det er alltid gøy å høre på når han forteller historier. Og ja, jeg har sett han uten solbriller! Det er mer et image. Hehe…

Du har lang fartstid fra internasjonal motebransje, blant annet har du gått på catwalken for Dior, Prada og Lanvin og vært på forsiden av Vogue mange ganger. Nå er du hjemme igjen - hva mener du motebransjen i Norge mangler?

- Det skjer veldig mye kult i Norge for tiden, og jeg har blitt glad i en rekke norske merker. Likevel mener jeg at bransjen må markere seg litt mer, og kanskje skape et stort, mer kommersielt merke som vi ikke har sett i Norge før. Det er lettere sagt enn gjort, og er jo bare spekulasjoner fra min side, men kanskje det hadde gjort en forskjell. Ellers mener jeg designeren Nina Granerød bak FWSS er veldig flink, hun får det virkelig til. Også liker jeg tidløse skinnprodukter, som veskene fra HAA.

PÅ TOPP: En av de gjeveste oppdragene en modell kan få er å gå på catwalken under moteuken i Paris for Chanel Haute Couture. Her er Tollerød på Chanel-catwalken i 2008. Foto: Getty Images

Oslo Fashion Week har aldri klart å få det helt til, og i fjor var det kun et par tre visninger. Hva skal til for å få til en skikkelig moteuke i Oslo, som våre skandinaviske kollegaer gjør?

- Først vil jeg presisere at det finnes utrolig mange gode designerne i Norge. For å få til noe som virkelig kan markere seg slik som i Stockholm og København mener jeg vi må samkjøre oss litt mer med dem. Det er åpenbart at det ikke fungerer slik det er nå, men hadde vi slått oss sammen alle tre landene kunne det blitt stort. Hvis den skandinaviske moteuken hadde blitt samlet på ett sted istedenfor tre, hadde kanskje bransjen tiltrukket seg mer internasjonal presse også.

Hva gjør du når du skal slappe av?

- Da tar jeg på meg joggebuksen, slenger bena på bordet og skrur på en Netflix-serie. Jeg er akkurat ferdig med «Orange is the New Black», og blir aldri lei av New Girl. Det setter jeg alltid på når jeg skal koble helt av.

Hva er det mest glamorøse du har opplevd?

- Da må jeg nevne noe med Chanel igjen. Jeg husker vi ble flyet ned en stor flokk av modeller til Sør-Frankrike ved havet, for å gjøre en stor Chanel-«shoot». Vi var der i en uke og bodde på et luksushotell som kun var leid for oss. Vi var der rett før det var filmfestival i Cannes, så da Chanel sjekket ut av hotellet, sjekket Hollywood-kjendisene inn.

Les også:Acne får kritikk for bruk av tynne modeller

Motebransjen er jo kjent for å være overfladisk, og kan oppleves som energitappende. Kjente du noen ganger på det da du bodde i Milano og New York?

HOT I DIOR: Under moteuken i Paris i 2009 gikk Kristiansand-jenta for blant andre Christian Dior. Haute couture, så klart. Foto: Getty Images

- Absolutt. Det er veldig gøy, og et adrenalinkick uten like innimellom. Men når du jobber i modellbransjen må du alltid være på alerten og være klar til å hoppe når sjefene sier hopp. Det gikk aldri an å planlegge noen ting da jeg kunne få beskjed kvelden før om jeg fikk en jobb eller ikke. På det meste gikk jeg 75 moteshow på tre uker. Man er på en måte på «vent» hele tiden, mens folk snakker om deg over hodet ditt og skal prøve å selge deg inn til designerne, fotografer og make up-artister. Jeg husker at Donna Ioanna, som oppdaget med den gangen på kjøpesenteret, alltid sa: «Du må skille mellom bare Siri og modell-Siri, og prøve å støte fra deg de negative kommentarene».

Les også:Profilert «modellmamma» får krass kritikk for kostbart modellkurs

Hvilken kommentar glemmer du aldri?

- Jeg husker da jeg skulle på «fitting» hos en kjent stylist, og det første hun gjorde da jeg kom inn var å måle meg opp og ned ble blikket sitt. Så sa hun: «Oh, Siri. You look… Eh. Healthy». Og det var ikke positivt ment akkurat. Jeg tror jeg hadde lagt på meg to kilo eller noe sånt, og måtte bare snu meg rundt for å le. Det var så komisk.

Hvem er din favorittfotograf?

- Miles Aldrige. Han tar så lekne og kule bilder, med masse farger, så det er utrolig gøy å jobbe med ham. Bildene hans forteller en historie og det blir jeg veldig fascinert av.

MinMote.no - Norges største moteside

Hva er ditt forhold til retusjering?

- Jeg tenker at det er helt greit å retusjere urenheter i huden, hår og farger. Rynkete klær blir jo også retusjert på bildet. Men jeg synes ikke noe om å endre på størrelsen til folk, uansett om det er mindre eller større. Mennesker er forskjellige og det vil vi alltid være.

Publisert: