Påbud om merking av retusjert reklame: – Det kommer til å drepe bransjen
Stortinget vil minske kroppspress blant unge med å lage et nasjonalt påbud for merking av retusjert reklame. Aktører i den norske motebransjen er skeptiske.
Denne uken ble det vedtatt at regjeringen skal se på hvordan de skal innføre et påbud for merking av kroppsretusjerte reklamer. Hovedgrunnen er at de mener redigerte kropper er med på å skape kroppspress blant unge. Oslo forbyr allerede retusjert reklame på kommunal eiendom, men det nye vedtaket går ut på et påbud om merking som skal gjelde hele landet og på alle plattformer.
– All reklame der kroppsfasongen til modeller blir redigert digitalt skal merkes, slik at ungdom ikke tror at dette er et skjønnhetsideal de skal strebe etter, sier Freddy André Øvstegård, som er en av representantene fra SV som står bak forslaget, til MinMote.
To vedtak mot kroppspress vedtatt i Stortinget
– Kommer til å gå utover den norske motebransjen
Amar Faiz fra modellbyrået Idol Looks tror ikke et påbud for merking av retusjert reklame vil være hensiktsmessig.
– I dag er unge mye mer på Instagram enn andre medier, så det er nok heller der de føler på kroppspresset. Og det er nok mer redigering der, hevder han.
Se hvorfor Vita og Wanda Mashadi ønsker mer åpenhet rundt kropp og utseendet:
Helleland inviterte til kroppspressdebatt: – Veldig mange takket nei

Faiz setter også spørsmålstegn hvordan det hele skal løses i praksis. Han peker på at norske magasiner har mange reklamer fra internasjonale motehus som ikke vil innfinne seg i et slikt påbud – og dermed kanskje droppe å reklamere i norske motemagasiner hvis de også må følge påbudet.
– Jeg tror et sånt påbud vil drepe motebransjen. Vi har allerede en ganske liten bransje med få aktører, og dette kommer til å gjøre den enda mindre, sier han.
– Det som presenteres i reklame er fiksjon
Signy Fardal, sjefredaktør i Elle, tror ikke påbudet vil gjøre norske magasiner mindre attraktive for internasjonale annonsører i og med at dette er en diskusjon som ikke bare pågår i Norge, men i flere land – som for eksempel i Frankrike. Hun lurer også på hvem som skal ha ansvaret for korrekt merking – fotografen, modellbyrået, reklamebyrået eller utgiveren?
Fardal er på den ene siden glad for at retusjerte bilder i reklame og mote debatteres og eventuelt merkes.
– Det bevisstgjør alle om at det som presenteres i reklame – og også til en viss grad i motebildet – er fiksjon, og ikke virkelighet.
Hun er imidlertid usikker på om det vil minske kroppspress blant unge.
– Jeg tror at unge påvirkes fra så mange kanter; først og fremst påvirkes de av profiler de følger i sosiale medier, av klassekamerater, av underholdningsindustrien ... reklame og motebildet er bare en liten del av dette, sier hun.
– Bransjen justerer seg selv
Maren Helly Jansen Sørbye, som er daglig leder i Pudder Agency som representerer flere av Norges fremste motefotografer og stylister, opplever at kroppsmanipulasjon ikke er et utbredt problem her til lands.
– I de tidlige årene med retusj var det nok mye rart som ble gjort i tankeløs begeistring over hva man kunne få til, men her har bransjen klart å justere seg selv og i dag tror jeg ikke det skjer i særlig grad blant norske aktører, sier hun.
Se hvordan VG-journalisten ble etter retusjering:
Butikkeier gikk ut mot Lan Marie Berg – nå har han beklaget
Hun mener i likhet med Faiz at påbud om merking kan være vanskelig i praksis, og at man heller burde fokusere på å ruste unge med verktøy for å kunne håndtere vanskelige situasjoner de vil kunne stå ovenfor – som kroppspress.
– De må gå ut i voksenlivet med en selvtillit og trygghet som gjør at de kan håndtere det på en god måte. Det er jo ikke bare de «tynne modellene» som er problemet. Problemet er i like stor grad at man lar de få en til å føle seg utilstrekkelig. Hvorfor gjør man det? Det er det vi burde snakke om!
– Jeg tror at folk kommer til å sette pris på naturlige kropper
Freddy André Øvstegård (SV) mener ikke at det er et godt argument at unge også blir negativt påvirket på sosiale medier.
– Hvor tror de at de har sett disse skjønnhetsidealene som de higer etter? Jo, det er i reklamer og annonser. Hvis de store aktørene som tjener milliarder slutter å retusjere, vil dette skape ringvirkninger, og unge vil ikke føle at de har et behov for å redigere sine egne bilder på for eksempel på Instagram, mener Øvstegård.
– Dette er ganske «heavy» retusj
SV-politikeren forteller at påbudet gjelder all reklame som vises i Norge. Det vil også si utenlandske aktører som vil annonsere her til lands. Han svarer på kritikken på at det vil ødelegge for den norske motebransjen med at «bransjen heller burde se på som en mulighet drive et selskap og tjene penger uten å bidra til kroppspress».
– Internasjonale aktører godtar at vi har et forbud mot reklame for alkohol og tobakk, og jeg tror også at de vil innfinne seg med dette påbudet om merking av kroppsretusjert reklame.
Han forteller at det er usikkert når påbudet vil tre i kraft, men at han vil presse regjeringen til å få det i orden så fort som mulig. Han forklarer at det er Forbrukertilsynet som skal ettergå påbudet, og at det vil bli opprettet sak hvis noen bryter det.
– Jeg tror at folk kommer til å sette pris på naturlige kropper i alle former og variasjoner, sier han.