Modellbyrå verver jenter utenfor anoreksiklinikk

Et modellbyrå i Sverige verver jenter utenfor en klinikk for ungdommer med spiseforstyrrelser i Stockholm.

MinMote
Publisert:

Det var de ansatte ved klinikken som slo alarm, etter å ha sett hvordan agenter fra modellbyrå ved flere anledninger hadde tatt oppstilling utenfor.

– De har stått utenfor klinikken og tatt kontakt med jentene våre, fordi de vet at de er veldig tynne, sier lederen for klinikken, legen Anna-Maria af Sandeberg til avisen Metro.

Agenter skal både ha tatt kontakt med jenter som kommer til Stockholms senter for spiseforstyrrelser for å søke behandling, og med pasienter ved klinikken som er ute og går tur som en del av behandlingen.

Satt i rullestol

– En av dem som ble kontaktet var så tynn at hun satt i rullestol. Dette er helt forferdelig, sier Sandeberg.

Lederen for modellbyrået Elite i Stockholm, Fredo Kazemi, tar sterk avstand fra framgangsmåten.

– Jeg syns det er ytterst ubehagelig og uetisk. Jeg tror ikke at noe stort og seriøst modellbyrå jobber slik. Ingen vil kobles til anoreksi og ingen vil ha en jente som er så tynn at hun har anoreksi. Jeg skulle gjerne sett at mediene hengte ut de som gjorde dette, sier Kazemi.

Umenneskelig

Han har aldri hørt at noen i bransjen aktivt har rekruttert jenter med spiseforstyrrelser.

– Aldri. De seriøse byråene arbeider ikke slik. Ingen vil ha noe med slike å gjøre. Slik oppførsel er umenneskelig, sier Kazemi.

Ifølge klinikken, som har 1.200 pasienter i året og behandler alle former for spiseforstyrrelser, har de agenter fra modellbransjen flere ganger tatt oppstilling utenfor bygningen. Om de kommer fra ett og samme modellbyrå, vet ikke klinikkledelsen.

Ved ett tilfelle fikk en 14 år gammel jente som var pasient ved klinikken, stukket visittkortet til en agenten ved et av Stockholms største modellbyrå i hånden da hun var ute og gikk tur.

Opprørt

Moren til 14-åringen reagerte sterkt på hendelsen og oppsøkte sammen med Christina Lillman-Ringborg, som jobber ved klinikken, det aktuelle modellbyrået.

– Jeg fortalte dem mye om sykdommen, for jeg var så opprørt. Denne jenta var så liten. De hevdet at de bare henvender seg til friske og normalt slanke ungdommer og at de aldri oppfordrer noen til å gå ned i vekt, forteller Lillman-Ringborg.

Hun er overbevist om at byrået fortsatt jakter på jenter utenfor klinikken.

– Jeg treffer mødre til jenter som har vært hos oss og som blir innhentet av disse speiderne som vil gi dem navnet til byrået og oppmuntre dem til å ta kontakt, sier hun.

(NTB)

Publisert:
MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.