Derfor gir sminken deg hudproblemer

Er det lenge siden du byttet ut sminken din? Da har den mest sannsynlig utgått på dato og kan gi deg hudproblemer.

– Gammel mat smaker ikke godt og gir ingen næring. Det samme kan nesten overføres til sminke, sier Silvany Bricen som er skjønnhetsansvarlig i Stella .

De færreste drikker en klumpete melk som ikke lenger er fersk. Selv om foundationen eller maskaraen din ikke viser tydelige klumper, kan den være fylt med bakterier om det er en stund siden du byttet den ut. Holdbarheten avhenger imidlertid av type sminke. Mange emballasjer oppgir antall måneder sminkeproduktet skal vare etter det er åpnet og blitt eksponert for luft.

– Sjekk emballasjen for å se hvilken holdbarhet som er oppgitt. Står ingenting oppgitt bør du spørre utsalgstedet eller produsenten. Min erfaring er at holdbarhetsdatoen ofte er satt lenger frem i tid enn det produktet tåler, forklarer Bricen.

Sminke som inneholder mye vann lever kortere enn tørr sminke uten fordi bakteriene elsker vann. Mineralpudder uten vann kan derfor vare i mange år kontra en flytende foundation.

– Foundation på pumpeflaske har ofte en gitt holdbarhet som begynner på 12 til 24 måneder og er derfor mer hygienisk enn kremfoundation på skrin, som kan ha en oppgitt holdbarhet på 12 måneder, sier Bricen.

Se hvor lenge sminken din varer lenger ned i saken!

Erle Haviken Fjeldsaa, kosmetisk sykepleier ved Teres Colosseum, forteller at sminke som har gått ut på dato kan føre til både hudproblemer og øyeinfeksjoner på grunn av oppflorering av bakterier.

– Bruker du sminke på huden som har gått ut på dato kan du få kviser, uren og irritert hud. Har du i tillegg veldig sensitiv hud kan det utvikle seg til eksem.

– Dette gjelder også øyensminke. Det er ikke alltid du bruker opp en øyenskygge eller maskara, men det er lurt å bytte den ut nå og da. Hvis ikke risikerer du å få øyekatarr og det er utrolig slitsomt, sier Fjeldsaa til minMote.

SE OGSÅ:Gjør du disse sminketabbene?

For å unngå smitterisiko bør man være forsiktig med å låne bort sminke til andre. I tillegg lønner det seg å påføre sminken på rengjort hud, samt sørge for å rengjøre redskapene ofte.

– Det er viktig å holde sminkeredskapene rene. Du tilfører bakteriene tilbake i sminken hvis du ikke renser sminkekoster ofte nok. Som regel drar man bakterier ut og inn av sminkepungen og da fester det seg mye bakterier i en skitten sminkepung, sier den kosmetiske sykepleieren.

Dobbeltsjekk også sminke som er eksponert for sollys og varme. Ifølge Bricen er sminke som har vært utsatt for store temperaturforandringer som regel ødelagt. Skjønnhetseksperten anbefaler å være oppmerksom på hvor du handler sminken og fraråder kjøp av sminke over nettet.

– Det tryggeste er å handle fra en godkjent distributør som bytter ut sortimentet regelmessig og ikke sitter inne med gammel sminke som kan være stjålet, sier Bricen og legger til:

– Sminke som kjøpes over nett er det vanskelig å være hundre prosent sikker på når det kommer til holdbarhetsdatoen. Finner du for eksempel Chanel eller Dior på nettbutikker til rabatterte priser, burde det ringe en bjelle. Med mindre produktet selges fra deres offisielle side, fører sjelden luksusmerkene sminkesalg over nettet.

Så lenge varer sminken din:

❤ Maskara: 3-6 måneder

❤ Foundation: 6-12 måneder

❤ Eyeliner/kajal: 6 måneder

❤ Leppestift: 2 år

❤ Lipgloss: 18 måneder

Silvanys tips for å unngå infeksjoner:

1. Unngå infeksjon ved å fjerne sminken nøye hver dag. Hold bomullsdotten på vippene så maskaraen løsner før du begynner gni den av.

2. Plages du av infeksjoner, invester i engangsmaskarabørster eller rens gamle maskarakoster med sminkerens.

3. Spiss kajaler og stryk vekk øverste lag på leppestiften med jevne mellomrom. På den måten fjerner du gamle rester og tørket hinne.

4. Vurder sminken du bruker - du har kanskje sensitive øyne uten å tenke over det. Vannfast maskara sitter godt og må fjernes med en sterkere fjerner. Kanskje vannfast sminke ikke er optimalt for dine øyne?

5. Ta vare på sminken din og rens emballasjen slik den var som ny. Tilgrisete sminkepunger er en fest for bakterier.

6. La huden din hvile. Fjern sminken (i hvert fall foundation) før du skal trene. Da slipper du få maskara som svir i øyene og kan la huden din få puste uten for mye foundation og pudder.

Hvordan var din opplevelse i dag?