Jon Lundemoen: - Slet med spiseforstyrrelse i 10 år

FRISK: - I dag er jeg komfortabel med den jeg er, men det kostet mye å komme hit, sier Jon Lundemoen. Foto: Krister Sørbø/VG
FRISK: - I dag er jeg komfortabel med den jeg er, men det kostet mye å komme hit, sier Jon Lundemoen. Foto: Krister Sørbø/VG

På sin egen blogg tar kjendisstylist Jon Lundemoen (30) et oppgjør med slankepresset han opplever i sosiale medier. Han mener gutter og menn som sliter med spiseforstyrrelser lettere blir oversett.

«Mange tenker at det kun er jenter som berøres av bulimi og anorexia, men det er også veldig mange gutter som sliter med denne faenskapen. Jeg slet selv i flere år, så det er nok derfor jeg blir så sykt provosert over alt slankepresset som florerer rundt på nettet!» skriver han i et innlegg som ble publisert på bloggen onsdag morgen.

Til minMote forteller Lundemoen at han fikk et anstrengt forhold til mat, trening og sin egen kropp som 18-åring.

- Det ble en måte å flytte fokuset fra vonde følelser på. Jeg følte mestring ved å ha kontroll på matinntaket. I løpet av de ti årene jeg var syk hadde jeg gode og dårlige perioder, og sykdommen var aldri lik. Jeg har både sultet meg, overspist og kastet opp, sier han.

Grunnen til at han ønsker å fortelle om sykdommen er slankefokuset som preger både presseoppslag og sosiale medier i januar.

- Når man er sliten etter jobb og vil logge seg på Facebook, er det provoserende å få annonse etter annonse som tilbyr alt fra piller til operasjoner som lover å gjøre deg tynn. Selv om jeg er frisk i dag føler jeg meg truffet. Disse budskapene kommer for tett på og man kan lett ta det personlig, sier han.

Lundemoen mener også bildedelingstjenesten Instagram har forsterket presset om å være «perfekt».

- Fokuset på hva man spiser, hvor mye man trener og hvor bra man ser ut blir for stort – det må være mer rom for å kose seg også. Jeg har faktisk opplevd å miste flere følgere etter at jeg la ut et bilde av junkfood.

Siden han var 22 år har Jon Lundemoen vært en del av den norske motebransjen, både som stylist og makeupartist. Han mener det var enkelt å skjule sykdommen for kollegaene.

- Folk er ikke like på vakt når det kommer til gutter, så det er mye vanskeligere å oppdage. Ingen stilte spørsmålstegn ved at jeg kun spiste salatblader eller hoppet over måltider. I denne bransjen er mange opptatt av kosthold, og det er vanskelig å se om noen er syke. Man forbinder gjerne spiseforstyrrelser med skrekkbilder, men mange er alvorlig syke uten at det synes.

Som 18-åring søkte Lundemoen profesjonell hjelp, og i innlegget på bloggen skriver stylisten at dette ikke hjalp.

- Jeg angrer på at jeg skrev dette fordi det kan misforstås. Hjelpen jeg fikk den gangen var ikke god nok, men jeg oppfordrer alle som måtte slite med spiseforstyrrelser til å søke hjelp. Det tok meg ti år å komme gjennom dette på egenhånd og bli komfortabel med den jeg er. Det er tid jeg aldri vil få tilbake, sier han.

På bloggen forteller stylisten at sykdommen også har fått økonomiske konsekvenser.

«En ting er å fikse opp i matvanene, men spiseforstyrrelser kan også sette stygge merker i kroppen. Hos meg var det tennene det gik ut over, så når alt er fikset har jeg brukt 200.000,- kun på tennene mine!» skriver han på bloggen.

Hvordan var din opplevelse i dag?