Kommentar: – Beskytt barna dine mot motebransjen!
Norske butikker selger plagg som lager bryster på små barn, men hvem er ansvarlig for at barn seksualiseres?
I dag kan du på minMote.no lese om bikinitoppene som lager bryster på barn ned i fireårsalderen. Det er grunn til å stoppe opp og tenke seg grundig om når denne typen plagg selges fritt over disk i norske butikker. Hvem skal ansvarliggjøres - myndigheter, næringen, foreldre, eller alle? En ting er sikkert - det kan ikke være barna. Det er derfor viktig at en øker bevisstheten rundt det å utsette barn og unge for impulser og inntrykk som de enda ikke er klare for å håndtere på en god måte.
Motebransjen er ikke en rosa drøm av tyll og glede. Dette er ikke noe et lite barn bør være en del av. Dette er en industri med enorm makt og påvirkningskraft. Her settes standarden for hvilke skjønnhetsidealer samfunnet vårt skal strekke seg etter, hva vi skal kle oss i og hvordan vi oppfattes.
Jeg er selv en del av moteindustrien, og ønsker å være så åpen som mulig om bransjens skyggesider. Sykelig tynne modeller på catwalken er hverdagskost. Motebloggernes skremmende kostholdsfokus likeså. Dødelige forhold for tekstilarbeidere i den tredje verden er prisen den vestlige verden betaler for å kunne ha shopping som hobby. Nå seksualiseres også barn i stadig økende grad.
Den voksende moteinteressen her til lands påvirker den oppvoksende generasjonen. Mitt råd til foreldre er å sette seg inn i utfordringene barn støter på når kyniske aktører skal selge produktene sine. Det være seg seksualisert tøy eller innhold i moteblogger.
Som voksen tar man daglig valg som sier noe om hvem vi er. Som forelder tar man bevisst eller ubevisst de samme avgjørelsene for våre barn. Hvordan skal barna våre oppfattes og behandles av andre? Hvordan skal barna se på seg selv?
Den vestlige verden har i stadig større grad de siste 50 årene blitt eksponert for kommersielle budskap med sterke seksuelle undertoner. Vi kan ikke tillate oss å bli så immune mot de billige salgstriksene at vi glemmer å beskytte barna mot presset fra motenæringen.
Ifølge American Psychological Assosiation viser forskning at seksualisering kan sees i sammenheng med de mest vanlige psykiske helseproblemer blant jenter og kvinner; spiseforstyrrelser, lav selvtillit og depresjon. Små barns selvbilde er fremdeles under utvikling og de påvirkes derfor sannsynligvis i enda større grad.
Nye studier viser også at barn som ikke har nådd tenårene og som bruker seksualiserte klær blir sett på som mindre flinke og mindre moralske enn de som bærer klær tilpasset aldersgruppen de er i.
Når seriøse fagmiljøer kan vise til at barn blir skadelidende er det viktig at vi retter fokus mot de ansvarlige aktørene. Hvorfor ønsker de å tilby små barn kunstige pupper? Og hva gjør det med et barn å bli tildelt en kropp det i utgangspunktet ikke har?
Næringslivet bør ha klare etiske retningslinjer som regulerer salg av denne typen klær, og foreldre bør vise at de tar avstand fra plagg med klare seksuelle referanser. Ikke bare ved å la være å kjøpe det, men også ved å kreve at denne typen tøy fjernes fra butikkhyllene. Motebransjen har mye makt, men det har også forbrukeren.