Gatemote, bare rumper og kjendiser: Alt du må vite om NYFW

SE OG BLI SETT: Moteuken i New York handler mye om å se og bli sett. Hopetall av fashionistaer har gjort sitt ypperste for å kunne være med å prege motebildet. Norske Annabel Rosendahl og Celine Aagard blir ofte stoppet av ivrige fotografer. Foto: Getty Images

NEW YORK (MinMote) Moteuken i «The Big Apple» er et sirkus uten like. Her er en oversikt over showene, trendene og alt som skjedde.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Moteuke pluss byen som aldri sover er en sjeldent god kombo. Denne uken har designere fra hele verden vist sine kommende kolleksjoner og gitt et innblikk i trendene som kommer til å prege våren og sommeren 2017.

MinMote gir deg oversikten over alt du trenger å vite om New York Fashion Week.

Showene

STORT SHOW: Tommy Hilfiger og Gigi Hadid fikk mye oppmerksomhet for sitt samarbeid med TOMMYxGIGI. Foto: Getty Images

Selv om det er mye av sirkuset rundt som får mye oppmerksomhet er det jo motevisningene som er det viktigste under fashion week. Tommy Hilfiger har vært en av de store show-vinnerene under årets moteuke. I år dro designeren på med et skikkelig tivoli, noe som har fått sosiale medier til å flomme over av bilder og hashtags. Men vi skal heller ikke se bort fra at gjestedesigner Gigi Hadid var med på å dra lasset.

NYHETER

Bella Hadid snublet på Michael Kors-catwalken

Nytt av året var også at både Hilfiger og Ralph Lauren valgte å vise enda en høstkolleksjon som kunne handles rett etter endt visning. Andre designere som imponerte med sine visninger er Alexander Wang. Han dro på med ikke mindre enn to visninger og en skikkelig motefest, samtidig som han overrasket med nytt Adidas-samarbeid.

Det oppsiktsvekkende

Marc Jacobs

NÅR ENDEN ER GOD: Flere av Marc Jacobs-modellene gikk med superkorte shortser og gjennomsiktige klær uten undertøy. Foto: Getty Images

Marc Jacobs

UTEN BH: Bella Hadid flashet den gjennomsiktige toppen backstage etter showet. Foto: Getty Images

Marc Jacobs

BFFs: Gigi Hadid og Kendall Jenner er to av verdens mest ettertraktede modeller for tiden. Her under Marc Jacobs-showet natt til fredag. Foto: Getty Images

Det blir ikke moteuke uten litt sære overraskelser. Noe av det som har skapt mest oppstyr i internasjonal motepresse er merket Hood by Air som samarbeidet med pornosiden Pornhub og dekket modellene i tykke lag med vaselin. Marc Jacobs sendte sine modeller (deriblant Bella og Gigi Hadid og Kendall Jenner) ut på catwalken med dreads, bare rumper og gjennomsiktige topper, mens Jeremy Scott gjorde oss forberedt på at 80-tallet er på vei tilbake i motebildet.

Trendene

FULLT KJØR: Slik ser det ut da motefotografene jobber under fashion week. Foto: Getty Images

Flere motehus viste at de sporty innslagene også blir å regne med neste vår og sommer. I tillegg er det bare å beholde de hvite sneakersene, flate sko var en hit hos flere designere under moteuken. Blandet med sporty trekk (vi snakker til og med allværsjakker!) tyder visningene på at det blir mye blomstermønster,magetopper, hvite skjorter og den klassiske trenchcoaten.

En trend som virkelig har bitt seg fast er at skuldrene skal være bare, neste vår vil også mer asymmetriske plagg være i skuddet. På tilbehørsfronten er det store statementøredobber som gjelder - desto større desto bedre.

Gatemoten

NYTT ANSIKT: Jessie Bloemendaal er et nytt modellnavn verdt å merke seg. Foto: Getty Images

Er det en ting det alltid er verdt å følge med på under moteukene er det gatemoten. Selv om gradestokken har vist over 30 grader i New York City den siste uken har det ikke hindret motefolket i å kle seg etter høstens trender og materialer.

KLÆR

Pastellfarger

VANLIGE FOLK: J. Crew droppet de profesjonelle modellene og ba heller mannen i gata om å vise frem vår- og sommerkolleksjonen for 2017. Foto: Getty Images

Trendene kommer sjeldent så tydelig frem som under moteuken, her gjelder det å dra på med alt for å skille seg ut i mengden. Blankt skinn i lakk, denim, leopardmønster og en sort/hvit fargepalett har vært tydelig, men de aller største trendene i gatemotebildet er mønstermiks, monokrome antrekk, kjole-over-overdel, bluser og bukser med mye volum og grafiske t-skjorter var innslag som gikk igjen.

Modellene

Under årets moteuke har modeller i flere størrelser og med ulike hudfarger spradet ned catwalken enn under tidligere sesonger. Merket J Crew brukte for eksempel kun «vanlige folk» altså ingen proffe modeller i størrelse 0. Men i kjent stil har også mange av motehusene valgt å bruke de klassiske modellene.

Victoria Beckham fikk krass kritikk for å bruke svært tynne modeller i sinvisning. Etablerte kjendismodeller som Kendall Jenner og Hadid-søstrene har vært selvskrevne navn også under denne moteuken.

Kjendisene

FØRSTE RAD: Hanneli Mustaparta, Rola, Alexandra Richards, Theodora Richards og Harley Viera-Newton var noen av kjendisene som satt på første rad under Michael Kors-visningen. Foto: Getty Images

Ingen moteuke uten kjendiser på første rad. Her handler alt om å se og bli sett både for designerne som viser klær på catwalken og de som har fått kle opp celebritetene på da de er «off duty». For å si det enkelt: Nærmest alt som kan krype og gå av kjendiser har sittet på en eller annen front row og vært på en eksklusiv etterfest.
Les også: Dette må være høstens mest behagelige trend

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.