Adidas trekker sko etter rasismeanklager

Adidas og Jeremy Scotts nye sko ble anklaget for å være rasistisk. Nå trekker sportsgiganten skoen fra markedet.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Glem oppstyret rundt Nikes samarbeid med rapperen Kanye West. Nå er det Adidas og designeren Jermey Scotts sko som er i søkelyset. Skoen, som har fått navnet Adidas Roundhouse Mid, er utstyrt med fotlenker og kjetting.

Nylig la Adidas ut et bilde av den nye skoen på sin Facebook-side, og kommentarene haglet inn. Etter massiv kritikk og rasismeanklager har Adidas nå valgt å kansellere lanseringen av skoen.

– I Amerika er det en utpreget sensitivitet for rasistiske referanser og spesielt referanser som kan ha tilknytning til slaveriet. Dette er en sensitivitet som vi ikke ser i Norge, men som kan påvirke salg i Amerika og et selskaps rykte, sier Kari Helene Partapuoli, daglig leder ved Antirasistisk Senter. Hun tror dette er bakgrunnen for at Adidas nå lar være å slippe skoen på markedet.

– Etter sterke reaksjoner fra blant annet Jesse Jackson og andre borgerrettighetsforkjempere i Amerika bestemte Adidas seg for å avlyse lanseringen av skoene og stoppe produksjonen. Designeren sier at han var inspirert av tegneseriefiguren My Pet Monster, men i Amerika er det tydelig at lenkene har gitt assosiasjoner til både slavetiden og fanger i dagens fengsler. De som reagerer poengterer både at dette er en usmakelig referanse til slaveriet, men også at lenkene generelt sender et uheldig signal til ungdom, fortsetter Partapuoli.

Adidas legger seg nå flate, og forteller at skoen ikke vil havne i butikk.

– Vi beklager virkelig hvis noen føler seg krenket av designet, men vi vil understreke at det ikke har noe med slaveri å gjøre, sier Kristin Fjeld, PR- og merkevareansvarlig i Adidas Group, til minMote og legger til:

– Vi har besluttet å trekke skoen fra markedet basert på tilbakemeldingene.

LES OGSÅ: Pupper, rumpe og lår – kurvene gutta kjemper om

Jeremy Scott er en mye omtalt og kontroversiell designer, men han er elsket av underholdningsbransjen. Flere av hans Adidas-kreasjoner er sett på føttene til artister som Rihanna, Chris Brown og Nicki Minaj.

Gisle G. Stokland fra musikknettstedet 730.no mener skoen sendte ut ufine signaler:

– For mange vil det være vrient ikke å tenke på slavehandel når man ser skoene, selv om den oransje fargen hinter om fengsel. Assosiasjonene er uansett ikke så stilige. Adidas har ingenting å tape på kanselleringen.

LES OGSÅ: Pupper, rumpe og lår – kurvene gutta kjemper om

LES OGSÅ: Olsen-tvillingene knuste utfordrerne - stakk av med gjev motepris

Publisert:

Finn mer innhold om: