Influencere etterlyser tydeliggjøring av etiske retningslinjer mot kroppspress
– Jeg stiller meg bak de nye etiske retningslinjene mot kroppspress, men det må være litt mer presist, sier Kristin Gjelsvik.
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) inviterte tirsdag ettermiddag til et diskusjonsmøte med influencere hvor forslaget til etiske retningslinjer om kroppspress sto på agendaen. Statsrådene ønsker å vite hva influencere, bloggnettverk, annonsører og ikke minst de unge selv tenker om retningslinjene og hvordan de skal få bransjen til å følge de nye reglene.
– Jeg håper dere som er her, som har så mye makt, vil bidra til disse etiske retningslinjene, åpnet Hofstad Helleland diskusjonsmøtet.
Nå får bloggere etiske retningslinjer mot kroppspress
Hofstad Helleland har tidligere uttrykt at hun ønsker en dialog med bransjen selv om det nye regelverket, men da hun inviterte til en samarbeidsmøte i sommer var det labert oppmøte blant influencerne.
Se video fra møtet her!
Det stoppet imidlertid ikke regjeringen, og nylig la de fram forslaget på de nye etiske retningslinjene som skal motvirke kroppspress på sosiale medier.
Retningslinjene gjør det blant annet ulovlig å promotere kosmetiske inngrep eller injeksjoner som gir en varig eller langvarig endring av utseendet, for eksempel silikon og fillers. Det nye regelverket foreslår også at det skal være ulovlig å markedsføre kosttilskudd og tilsvarende produkter som er ment å gi vektreduksjon, større muskler eller på annen måte fremme et bestemt kroppsideal.
Tirsdag ettermiddag var blant andre Kristin Gjelsvik, Anniken Jørgensen, Martine Halvorsen, Sofie Nilsen, Cornelia Grimsmo, Anne Brith Davidsen og Vita og Wanda Mashadi til stede for å diskutere de nye retningslinjene.
– Jeg stiller meg bak de nye etiske retningslinjene mot kroppspress, men de må tydeliggjøres ytterligere, sier Gjelsvik til MinMote,
Hun får støtte av flere av de andre influencerne.
– Ting må være litt tydeligere med tanke på hva som er lov og ikke når det kommer til for eksempel kosttilskudd. Gjelder det Omega 3 eller er det slankepiller det er snakk om, spør «Treningsfrue» Camilla Aastorp Andersen.
Hofstad Helleland mener at det er opp til bransjen selv å gå i detaljnivå.
– Det er noen tydeliggjøring som ønskes, men det føler jeg ikke er opp til oss politikere. Vi er ikke de som skal sitte med detaljstyringen, fordi det her noe som bransjen selv kjenner bedre til. Men vi skal se på om det er noe vi skal tydeliggjøre før vi sender det fra oss, sier Helleland.
Regjeringen vil styrke bloggpolitiet
Regjeringen ønsker at bransjen selv skal danne et faglig utvalg som skal sørge for at retningslinjene blir fulgt. Det faglige utvalget kan gi både positive og negative sanksjoner, for eksempel gi en pris til et godt forbilde eller utestengelse av dem som har brutt retningslinjene.
Gjelsvik poengterer at retningslinjene må være noe som influencere ønsker å være en del av.
– Men det er viktig at man går igjennom hvem som står på den, man får ikke lov til å stå på den listen hvis du ikke tar det ansvaret, sier Gjelsvik og legger til:
– Jeg er sikker på at dette blir noe av. Hvis ikke får de nok noen som banker på døren – deriblant meg.
Vita og Wanda Mashadi var noen av influencerne som møtte opp på diskusjonsmøte om kroppspress i sommer: