Ti år som kronprinsesse: Fra jeansjente til moteprinsesse

Moteekspertene elsker klesstilen til Mette-Marit (38), og mener at både prinsesse Madeleine og Michelle Obama kan lære noe av den norske kronprinsessen.

Dan Kåre Engebretsen
Publisert:

Kronprinsesse Mette-Marit får uglamorøse gaver av Haakon! - Har fått kajakk to år på rad

Først ble hun kritisert for å være for tantete og kjedelig. Så mente moteekspertene at hun flottet seg for mye med for dyr italiensk design og de etterlyste mer norske klær.

Nå mikser hun mer og får internasjonal skryt for at hun har funnet sin plass med stil.

- Jeg liker Mette-Marits strikte enkelhet. Hun er en god representant for den skandinaviske sparsommelige minimalismen, sier Martina Bonnier, sjefredaktør og motesjef i det svenske magasinet Damernas Värd.

Hun er mer imponert over Mette-Marit enn Sveriges egne prinsesser.

- Både Mette-Marit og den danske Kronprinsessen har stor stilfølelse, egentlig bedre enn de svenske prinsessene som ikke har samme interesse for klær. Selv om Victoria er blitt flinkere på mote nå som hun har skaffet seg stylist.

- Michelle Obama og Carla Bruni kan lære

Franca Sozzani, italienske Vogues mangeårige sjefredaktør, mener at både hertuginnen av Cambridge, presidentfruen Michelle Obama og førstedamen Carla Bruni har et og annet å lære av Mette-Marit.

- Mette-Marit kan bære hva som helst fordi hun har sin egen stil og en sterk personlighet. Når hun trer inn i et rom, så ser du henne. Hun utstråler modernitet. Dessuten har hun god smak. Det er ikke alle de andre kongelige eller førstedamene forunt, sier Sozzani til VG Fredag.

Så vakker har vi aldri sett Mette-Marit før. Se bildene offisielle bildene tatt av Sølve Sundsbø!

Dropper billigkjedene, går for designerne

I motsetning til Hertuginne Kate, som stadig dukker opp i kjedebutikkmote fra Reiss, H&M og Zara, og Michelle Obamas flittige bruk av amerikanske kjeder som J Crew, er Mette-Marits representasjonsgarderobe godt fylt opp med Prada, Valentino, Pucci og Miu Miu.

Det er Manolo Blahnik, Jimmy Choo og Christian Louboutin på føttene og stadig nye designervesker på armen.

Da VG hadde opptelling for to år siden, hadde Mette-Marit vesker verd minst et par hundre tusen kroner. 17 av disse var fra favorittmerket Prada.

- Selvfølgelig har hun det, sier Franca Sozzani, som synes det er en veldig gammeldags tankegang at man ikke kan kjempe for kvinners rettigheter eller aidssyke barn og samtidig ha en dyr veske på armen.

Signy Fardal, sjefredaktør i ELLE, er like oppgitt.

- Det er bare i Norge man kan mene at en kongelig kler seg i for dyr design, sier Signy Fardal.

- Klær er et maktspråk. I Italia og Frankrike er det en selvfølge å kle seg i dyrt. I Norge er det ikke rom for helter. Mette-Marit har fått internasjonal anerkjennelse, både for sitt vesen, sine samfunnsmessige engasjementer og sin klesstil. Vi burde være glade for at hun tar jobben så alvorlig og er så bevisst hvordan hun kler seg når hun representerer, sier Fardal.

Legger lokk på stylistene

Slottet har alltid lagt lokk på Mette-Marits garderobe, shoppebudsjetter og stylisthjelp.

Margrethe Gilboe skal ha vært den første stylisten hun samarbeidet med.

Siden har hun samarbeidet med en rekke norske og internasjonale stylister, deriblant Torbjørg «Doddi» Bache på hår og make-up.

Men ingen har hatt like stor innflytelse som Petra Middelthon, ELLEs moteredaktør. Hun har vært en viktig rådgiver for Mette-Marit gjennom flere år.

Det var også hun som i 2006 introduserte Mette-Marit for Peter Dundas i Paris, den gang han var sjefdesigner for Ungaro.

Siden har han vært en sterk bidragsyter til Mette-Marits representasjonsgardrobe.

Kronprinsessens vennskap med stjernedesigner Valentino, kjent for sin glamour og eleganse, har også preget Mette-Marits klesvalg gjennom mange år.

- Plutselig var Mette-Marit mer chic, mer trendy og fargerik. De formløse og bleke representasjonsantrekkene, som ofte ga henne en tantete look, var byttet ut med dyre designerplagg fra catwalken til Prada, Marni, Chanel og Valentino, sier Camilla Bjørn, sjef for VG Netts Rampelys-redaksjon.

–Ingen fast stylist

- Mette-Marit har ingen fast stylist i dag, sier Franca Sozzani til VG Fredag, og legger til:

- Hvis det er noen som vet, eller i alle fall har mulighet til å finne ut av det, så er det meg.

- Designere ville elsket å få lov til å kle opp Mette-Marit, men Mette-Marit lar seg ikke kle opp av andre. Hun har en klar idé om hva hun vil, og hun velger selv. Hun kler seg ikke for å tilfredsstille en designer, og jeg vet at når hun handler hos Prada, kommer hun selv og velger.

Silje Pedersen i MinMote synes Kronprinsessen har hatt flere fashionøyeblikk.

Som Grace Kelly-antrekket med pillebokshatt under fredsprisutdelingen for to år siden og den korallrosa Batlak & Selvig-kjolen i Ghana i vår.

- Likevel kunne hun fint ha vært litt mer vågal og pushet seg selv mye mer i forhold til å prøve ut nye ting. Det går ofte i mye av den samme konservative stilen med pumps, tilkneppede jakker og kjoler med rund hals, som gjør at hun ser eldre ut enn det hun egentlig er, sier Pedersen.

Lar seg ikke begeistre

Elisa Røtterød, moteredaktør i Cosmopolitan, er ikke imponert over Mette-Marits klesstil.

- Kronprinsessen er intet moteikon, snarere en anonym skjønnhet som gjør sitt beste for å dekke over sin rocka fortid.

Hun synes Mette-Marit kler seg konservativt og godt voksent og tror ikke på at hun har noen egen interesse for design og fashion.

- De siste to årene har hun dog vært gjennom en slags stilmetamorfose med svakheter for de italienske motehusene Pucci og Valentino. Fargepalettene dueblått og pasteller er gjengangere, og de kler henne godt. Men akk så kjedelige de blir i lengden, sier Røtterud. Hun legger til:

- Hemmeligheten bak god stil er utstråling, grasiøs kroppsholdning samt egenskapen til å transformere en budsjettvennlig garderobe til å se ut som en million euro. Disse egenskapene mangler Kronprinsessen. Mette-Marit burde eksperimentere med sin styling og se på Carla Bruni, Michelle Obama og Charlene Wittstock for inspirasjon. Vår kongelige høyhet er ingen Coco Chanel.

Skrevet av Hanne Kreutz-Hansen

Relevante saker videre:

Valgte nesten samme farge på kjolene! Les mer her

Brudekjolen hylles av moteekspertene!

Flott i rosa! Mette-Marit gjør som kjendisene!

Publisert: