Designer langer ut mot motebloggere: - Det er på grensen til prostitusjon

MOTEVETERAN: Den svensk-norske designeren Kjell Nordström har jobbet med mote i flere tiår, blant annet i Paris. Nå holder han sin første visning på syv år med blant annet re-designede haute couture-kreasjoner. Foto: Fredrik Solstad/VG
Natalie Ngo
Publisert:

Kjendisdesigneren Kjell Nordström hyller motebransjen med en siste visning. Moteblogger anser han derimot ikke som mote og synes de er totalt uinteressante.

Neste uke går startskuddet for motefestivalen Oslo Trend. Etter at Oslo Fashion Week ble kansellert i januar, trer Oslo Trend frem som en ny visningsarena for norske designere.

Kjendisdesigner og stylist Kjell Nordström (51), også kjent som Baron von Bulldog, har fått æren av starte showet på mandag. Det blir hans første visning på syv år, men også hans aller siste.

- Jeg lovet bransjen for mange år siden å gjøre en avskjedsvisning. Med en ny visningsarena i Norge er dette en perfekt mulighet. Det har vært trist og deprimerende lenge nå. Mote-Norge trenger en vitamininnsprøyting og jeg håper at min visning kan bidra med glede og galskap, sier Nordström til minMote.

Temaet for kleskolleksjonen handler kort oppsummert om redesign, der kreasjonene er laget av brukte materialer blandet med noen nye.

- Selv om det er et moteshow som skal være gøy, har jeg også bakt inn litt moral og etikk. Vi kaster altfor mye klær! Designere bør også tenke over at ikke alt må være nytt og at man kan faktisk forvandle gråstein til gull, forklarer han.

JOBBER PÅ SPRENG: I løpet av tre korte uker har Kjell Nordström og elevene på make-up-skolen Art Complexion laget 24 kreasjoner som skal vises på åpningsshowet til Oslo Trend. Foto: Fredrik Solstad/VG

- Blogger er ikke mote

Kolleksjonene til moteveteranen har for øvrig aldri vært kommersielle. For Nordström er det viktig å ha et budskap bak det han lager, og han blir ofte inspirert av det som skjer i samfunnet.

- Motebransjen er også et speilbilde av den verdenen vi lever i, og da kan vi ikke skjerme oss for det som skjer rundt om i verden.

Moteblogger leser han derimot sjeldent fordi han ikke anser det som mote eller noe kreativt.

- For å være helt ærlig, leser jeg ikke blogger fordi jeg synes de er dritkjedelige. Det er totalt uinteressant i å se hva som er dagens antrekk på folk. Jeg er interessert i det kreative, og synes ikke det er spesielt kreativt å motta klær fra en kleskjede og ta en «selfie». Jeg ser på det på grensen til prostitusjon når man nesten kjøpes på denne måten, sier han og fortsetter:

- Men hvis noen lar seg selge og vil leve av det, må de bare holde på. Personlig er det ikke den delen av motebransjen jeg får gåsehud av, for å si det sånn.

Hyllest til Kiki Sørum

Hans siste motevisning blir også en hyllest til den kjente motepersonligheten Kiki Sørum, som han mener bransjen har glemt å hylle etter hennes bortgang.

- Hun var ikke bare min mentor og inspirasjon, men også en nær venn. Dette er første gang jeg gjør en visning uten at hun sitter på første rad. Hvis hun ikke kan være der i levende live, skal hun i hvert fall være der i våre tanker. Det synes jeg Mote-Norge skylder henne for en livslang og tro tjeneste, der hun dedikerte hele sitt liv til mote, forteller designeren.

GODE VENNER: Moteekspert, journalist og forfatter Kiki Sørum var en god venn av Kjell Nordström. - Kiki var et levende oppslagsverk når det gjaldt mote, sier han. Foto: Linn Cathrin Olsen

Moteprinsessen Mette-Marit er også blant gjestene som har vært på visningene hans tidligere. Bortsett fra kronprinsessens pelsbruk forsvarer han Mette-Marit sine stilvalg – også til tross for hennes omstridte klesvaner med stadig nye råeksklusive kjoler. Designeren skulle imidlertid likt å se henne i redesign.

- Mette-Marit er jo et stilikon. Jeg tror det er flere ting i kolleksjonen min som ville passet fantastisk til henne. Hadde hun valgt redesign hadde det vært utrolig bra for hele motebransjen, sier Nordström.

Publisert: