Giorgio Armani i hardt vær
Designer Giorgio Armani (85) viste kleskolleksjon for tom sal i frykt for coronavirus etter å ha sammenlignet trender med voldtekt.
Denne helgen ble moteuken i Milano avsluttet, og et av de erkeitalienske motehusene som alltid viser under moteuken er Armani. Men denne gangen ble visningen en ganske annen, i frykt for coronavirus.
Den nye kolleksjonen som skulle presenteres søndag kveld ble derfor kun strømmet på nett. Designeren selv ble sett i Milano med munnbind foran ansiktet. Den siste tiden har det blitt rapportert om flere tilfeller av virussmittede i nordlige Italia.
Men dette er ikke den eneste kontroversen Giorgio Armani står i.
Under moteuken viste også merkets underlinje Emporio Armani. I etterkant av visningen gikk designer Giorgio Armani hardt ut mot motebransjen hvor han sammenlignet trender med voldtekt, ifølge The Guardian.
– Jeg tror det er på tide at jeg forteller hva jeg synes, nemlig at kvinner til stadighet blir voldtatt av designere.
Designeren sa også at han selv har prøvd å inkludere alle typer klær for å «gi kvinner maksimalt med frihet».
– Dersom en kvinne går nedover gaten og ser en reklameplakat der en annen kvinne har puppene og rumpa på utstilling, og hun ønsker å etterligne dette, er det en måte å voldta henne på, sier han.
Nå får designeren kritikk for sammenligningen. På Twitter har nå flere gått ut mot sammenligningen og mener den er problematisk og undergravende.
Blant dem som har kritisert uttalelsen er Fashionista-redaktør Tyler McCall:
– Skulle gjerne ha tatt denne på alder/språk/kultur-barrieren men. Uh, skriver hun på Twitter.
Who What Wear-redaktør Booth Moore følger opp med:
– Jeg tror Armani alltid har prøvd å respektere kvinner med sitt arbeid. Men ordet «voldtekt» er veldig ladet.
Til avisen The Independent sier Armani at han forstår at uttalelsen kan virke streng.
– Hvis jeg kunne gå tilbake og brukt et annet ord for å uttrykke at alle designere har plikt til å respektere kvinnene vi designer klær for ville jeg ha gjort det, sier han og legger til at han brukte dette begrepet for å provosere og gjøre en endring.