Norske Livid opplevde 80 prosent nedgang i omsetning: – Dramatisk

ENDRING: Jens Olav Dankertsen bak det norske merket Livid tror coronapandemien kan føre til et skifte i motebransjen. Foto: Livid
ENDRING: Jens Olav Dankertsen bak det norske merket Livid tror coronapandemien kan føre til et skifte i motebransjen. Foto: Livid

Coronapandemiens brutale økonomiske konsekvenser kan føre til et nødvendig skifte i motebransjen, tror norske aktører.

Coronapandemien har gått hardt utover motebransjen over hele verden, også her i Norge. Klesbutikker og merker har måttet stenge dørene, permittere ansatte og tenke helt nytt. Ifølge tall fra Virke ser det ut til å være en omsetningssvikt på mellom 45 til 90 prosent i norsk motebransje.

Les også: Pia Tjelta: – Vet ikke om merket mitt vil overleve

Det norske merket Livid er blant dem som har fått kjenne på pandemiens ringvirkninger. Etter en god start på 2020 stoppet det brått opp andre uken av mars.

– Spesielt dramatisk var de første ukene hvor vi – sammen med flere – opplevde nærmere 80 prosent nedgang i omsetning, forteller Jens Olav Dankertsen, administrerende direktør og grunnlegger av Livid, til MinMote.

JEANS: Livid, som startet som jeansmerke i 2010, fører kvalitetsplagg bygget rundt den evigvarende jeansen. Foto: Livid
JEANS: Livid, som startet som jeansmerke i 2010, fører kvalitetsplagg bygget rundt den evigvarende jeansen. Foto: Livid

– En nødvendig oppvekker

Den norske bedriften har totalt 24 ansatte. Fremdeles er 23 av dem permittert, noen delvis, andre 100 prosent.

– Dette er en krise som rammer norske klesmerker og butikker hardt. Det er en bransje preget av små driftsmarginer og stor kapitalbinding i varelager, sier Dankertsen og påpeker at de er avhengig av løpende inntekter.

– Heldigvis har vi opplevd massiv støtte fra venner, kunder og familie. Og vi er glad vi bor i et land hvor lokal forankring og dugnadsånden er så fremtredende som den er. Folk har virkelig stilt opp for at vi skal overleve!

Til tross for et massivt sjokk i mars, mener Dankertsen at pandemiens harde pris kan fremtvinge et positiv skifte i klesbransjen. Med hjelp fra statens krisepakke og viktigst av alt gode kunder, tror Livid at de kan stable seg på bena igjen. Allerede nå ser Dankertsen positive tendenser.

– Jeg tror denne perioden kan bli en nødvendig oppvekker for bransjen, og bidra å tvinge flere merker og butikker i å gjøre annerledes, sier han og nevner utrensking av sesonger som en tendens.

REPARASJON: Norske Livid fokuserer på kvalitet og håndverk med plagg som varer, og som kan repareres. Foto: Ole A. Ekker
REPARASJON: Norske Livid fokuserer på kvalitet og håndverk med plagg som varer, og som kan repareres. Foto: Ole A. Ekker

– Dette mener jeg er positivt, og kan gjøre at vi får fokus på varer av kvalitet som kan være relevant i flere sesonger, fremfor at vi produserer plagg med en sesongbasert levetid, sier Dankertsen. Bransjens endringer, bidrar til endret kjøpemønster hos kunden med mer fokus på norsk design og gjenbruk, tror Livid-grunnleggeren.

Oppfordrer til å handle norske merkevarer

Elin Kathrine Saunes, leder for foreningen Norwegian Fashion Hub, forteller til MinMote de fleste av medlemmene måttet permittere nært sagt alle ansatte.

– Det er ingen tvil om at coronapandemien har truffet hele den globale motebransjen hardt. I Norge har vi sett at noen av våre medlemmer har gjort seg gjeldende digitalt, mens særlig butikkleddet har slitt veldig. Konsekvensen av dette vil vi se mote slutten av året, sier Saunes.

Norwegian Fashion Hub (NFH) fungerer som en overordnet paraply for norske merkevarer. Blant annet Livid, Cala & Jade, Cathrine Hammel, Hasla, Michael Olestad, Iben, Aphru og Ella & Il.

Elin Kathrine Saunes, leder for foreningen Norwegian Fashion Hub. Foto: Norwegian Fashion Hub/Privat
Elin Kathrine Saunes, leder for foreningen Norwegian Fashion Hub. Foto: Norwegian Fashion Hub/Privat

NFH har derfor tatt initiativet til å lage en samleside for norske merkevarer ved navn «Bær norsk», slik at norske forbrukere kan velge norsk hvis de skal handle noe nytt.

– Først og fremst vet vi at omdømmet til norsk mote har økt de siste to årene gjennom analyser vi har gjort. Men vi har lenge sett at mange norske forbrukere ikke vet hvilke merkevarer som er norske, og at det økt etterspørsel etter tilgjengeligheten av norsk mote. Da corona traff opplevde vi at tidspunktet var viktigere enn noensinne, sier Saunes og fortsetter:

– Hvis nordmenn skal kjøpe noe nytt oppfordrer vi til å velge norske merkevarer. Det handler mest av alt om å støtte det lokale næringslivet. Handler forbrukere norske merkevarer er man også med på å støtte næringen som helhet – blant annet tilhørende aktører som fotografer, stylister og magasiner som leverer til næringen, sier hun.

Les også: KENDALL JENNER SLÅR TILBAKE MOT CORONAKRITIKKEN

– Ser lyst på fremtiden

Jens Olav Dankertsen i Livid mener fremtiden ser lys ut for norsk motebransje, og drar frem fokus på åpenhet, bærekraft, håndverk, kvalitet og innovasjon. Han tror «Bær Norsk» er et viktig og etterlengtet initiativ.

– Et samlet norsk bransjeinitiativ som «Bær Norsk» vil kunne skape mer bevissthet og rette fokus på de ulike designerne og varemerkene som finnes der ute og ikke minst bidra å fremme verdiene de ulike aktørene står for, sier Dankertsen og fortsetter:

– Norske varemerker er fortsatt veldig små sammenlignet med mange andre internasjonale varemerker. Bransjen er preget av små driftsmarginer og lite tilgang på kapital. Dette gjør det naturligvis krevende å drive vekst og innovasjon. Derfor er det viktig at vi alle er bevisste på hva som finnes av norske aktører slik at vi lettere kan orientere oss på hva som skjer og hvor vi potensielt kan rette vår støtte.

Tross tunge tider ser Dankertsen og co. lyst på fremtiden, og i juni åpner de ny Livid-butikk i Oslo.

– Etter nedgangstider kommer oppgangstider, og vi er ikke redd for å være fremoverlent og satse videre med en forsiktig optimisme, sier Dankertsen om butikken som blant annet skal føre vintage og ha egen reparasjonsavdeling.

Hvordan var din opplevelse i dag?