Hertuginne Meghan blir anklaget for kopiering

GJESTEREDAKTØR: Hertuginne Meghan skriver historie med å være den første gjesteredaktøren i britiske Vogue. Foto: Ben Stansall/AFP

Hertuginne Meghans (37) Vogue-utgave får kritikk for å ha flere likhetstrekk med en bok hun var bidragsyter til.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Søndag kveld ble det bekreftet at hertuginnen av Sussex skal være gjesteredaktør for septemberutgaven av britiske Vogue. Dette er første gang i magasinets 103 år lange historie at de har en gjesteredaktør.

Men nå får Meghan kritikk for å ha kopiert flere elementer fra boken «The Game Changers» fra 2016, som hun også var bidragsyter til.

Boken er skrevet av de australske forfatterne Samantha Brett og Steph Adams og figurerer 15 svart/hvitt bilder av sterke kvinner på forsiden, blant andre hertuginne Meghan og Gwyneth Paltrow.

Dette er forsiden til «Game Changers»:

På Meghans Vogue-cover er også 15 kvinner fotografert i svart/hvitt. Utgaven har fått navnet «Forces for Change» og temaet er kvinner som bidrar til å forandre verden, deriblant miljøaktivist Greta Thundberg, kvinnerettighetsforkjemper Chimamanda Ngozi Adichie og kroppspositivist Jameela Jamil.

Den ene forfatteren bak boken, Samantha Brett, forteller til Daily Mail at hun ble sjokkert da hun så Meghans Vogue-cover for første gang.

– Det er selvfølgelig veldig smigrende, for hun likte tydeligvis konseptet vårt, sier Brett og legger til:

– Jeg elsker Meghan og jeg er en stor fan, men hvis det folk forteller oss er sant, så er det veldig skuffende.

FORSIDEN: Her er forsiden på septemberutgaven av britiske Vogue med Adwoa Aboah, Adut Akech, Ramla Ali, Jacinda Ardern, Sinead Burke, Gemma Chan, Laverne Cox, Jane Fonda, Salma Hayek Pinault, Francesca Hayward, Jameela Jamil, Chimamanda Ngozi Adichie, Yara Shahidi, Greta Thunberg og Christy Turlington Burns. Foto: Faksimile Vogue

I tillegg til lignende tema og forside, har også beskrivelsen av Vogue-utgaven noen likhetstrekk med boken. Meghans utgave blir beskrevet som «trailblazing change-makers united by their fearlessness in breaking barriers» mens boken fra 2016 handlet om «fearless, trailblazing' women who were changing the world».

Hertuginne Meghan eller Vogue har foreløpig ikke svart på kritikken.

Ville ikke være på forsiden

Den tidligere skuespilleren skal ha samarbeidet tett med Vogues sjefredaktør Edward Enninful. Og ifølge Enninful var det Meghan som satt ned foten når det var snakk om at hun skulle pryde forsiden.

– Helt fra begynnelsen har vi snakket om coveret og om hun skulle være på forsiden eller ei. Men til slutt følte hun at det ville være en «brautende» ting å gjøre for dette prosjektet. Hun ville isteden fokusere på de kvinnene hun selv beundrer, sier Enninful i en uttalelse ifølge People.

– Jeg vil se fregner!

Meghan skal ha hatt en finger med i spillet i store deler av magasinet. Blant annet skal hun gitt fotografen klare retningslinjer.

– Mine instruksjoner fra hertuginnen var klar: «Jeg vil se fregner!», sier fotograf Peter Lindbergh til Vogue.

I ARBEID: Hertuginne Meghan hadde på seg en Gucci-kjole med en prislapp på omkring 35.000 kroner da hun ble fotografert i rollen som gjesteredaktør. Foto: SussexRoyal/PA Wire/Handout via REUTERS

Og det var nok ingen tilfeldighet at det var han som ble valgt som mannen bak kamerat. Lindbergh tok nemlig bildene av Meghan da hun var på forsiden av Vanity Fair i 2017 og snakket ut om romansen med prins Harry for første gang. Da viste hun også stolt fram sine egne fregner.

– Dette var en av de briljante øyeblikkene hvor hertuginnen av Sussex og jeg hadde den samme ideen på samme tid, sier sjefredaktør Enninful til Vogue og legger til:

– Peter ser skjønnhet i ekte mennesker og i ekte situasjoner. Og han får alle til å føle seg som sitt aller beste.

I tillegg er det et lite speil på forsiden, som ifølge en pressemelding fra britiske Vogue er for å «inkludere leseren og oppfordre dem til å bruke sine egne plattformer til å bidra til forandring».

I utgaven vil det også være et intervju mellom hertuginnen og Michelle Obama, prins Harrys møte med antropologen doktor Jane Goodall, samt artikler skrevet av Brené Brown, Jameela Jamil og mange andre, skriver Sussex Royal på Instagram.

Publisert: