Slik blir det å shoppe klær med de nye avgiftsreglene

NYE SHOPPE-REGLER: Regjeringen har offentliggjort de nye toll- og momsreglene. Foto: Mark Lennihan/AP

Den opprinnelige prisen avgjør om det blir dyrere eller billigere å handle klær på utenlandske nettbutikker med de nye reglene.

Publisert:

Tidligere har du sluppet å betale avgifter som moms og toll på klær hvis summen var under 350 kroner. Men mandag ble det nye statsbudsjettet for 2020 offentliggjort, hvor det ble lagt fram at regjeringen velger å kutte 350-kronersgrensen for netthandel fra utlandet.

Det betyr at du må betale moms (25 prosent) fra første krone. Grensen for når du må betale tollavgift på klær (10,7 prosent) har de dog økt til 3000 kroner.

Det betyr i praksis at du fra og med når de nye reglene trer i kraft i april neste år kan kjøpe klær for inntil 3000 kroner uten å betale toll, men du må fortsatt betale moms fra første krone.

En enkel oppsummering i korte trekk: Det blir dyrere å shoppe billig, billigere å shoppe middels, mens å shoppe dyrt forblir likt.

BLIR DYRERE OG BILLIGERE: T-skjorten fra Asos (t.v.) blir dyrere med de nye reglene, mens toppen fra Netaporter blir billigere. Foto: Produsenten.

Denne T-skjorten koster 187,50 kroner hos nettbutikken Asos. Med fraktkostnader på 81 kroner havner den totale prisen på i dag på 268,50 kroner. Med de nye reglene vil den koste 335,60 kroner.

Denne toppen koster 1950,20 kroner hos nettbutikken Netaporter. I dag ville den totale prisen med toll og moms havnet på 2856,59 kroner inkludert postens fortollingsgebyr. Med de nye reglene vil prisen bli 2489,92 kroner.

Med de nye reglene vil du også spare gebyret de forskjellige leverandørene legger på for å behandle tollavgiften om du handler for under 3000 kroner. Dette koster fra 158 kroner og oppover.

– Sparke noen som allerede ligger nede

Bror Stende, som er bransjedirektør for Faghandel Mote og Fritid i organisasjonen Virke, mener det er helt katastrofe for den norske klesbransjen.

– Dette er egentlig å sparke noen som allerede ligger nede, sier Stende.

KATASTROFE: Bror Stende fra Virke mener de nye toll- og momsreglene vil gå hardt ut over norske klesbutikker. Foto: Virke

Han tenker på at klesbutikker allerede sliter på grunn av økt konkurranse fra netthandel. Med de nye reglene vil utenlandske nettbutikker som selger klær få en fordel.

– Vi mener ikke at det skal være dyrere å shoppe i utenlandske nettbutikker, men at vi skal ha like konkurransevilkår, sier han og legger til:

– Dette gir forbrukerne en gylden anledning til å shoppe billigere i utenlandske nettbutikker, men det er helt krise for norske nettbutikker og fysiske butikker. Det meste som du kan kjøpe nettbutikker er jo også mulig å få tak i på utenlandske nettbutikker, og det meste koster under 3000 kroner.

Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel, er først og fremst glad for at 350-grensen kuttes, men mener at det å betale toll på tekstil er utdatert.

– 350-kronersgrensen for momsfritak for netthandel er vi veldig glad for at regjeringen nå vil fjerne, da det med dagens regler er billigere å kjøpe for små summer fra utlandet enn i norske butikker. Vi ønsker rettferdig konkurranse, og dette bidrar fjerning av grensen til.

VIL FJERNE TOLLAVGIFTEN: Anne-Cecilie Kaltenborn fra NHO mener toll på tekstil er utdatert. Foto: NHO Service og Handel

Tekstil er en av de få bransjene man fortsatt operer med tollavgift, så denne bransjen skiller seg fra de andre.

– I andre bransjer har tollavgiften sakte, men sikkert blitt fjernet, mens når det kommer til klær henger den fortsatt igjen. Historisk sett kom den fordi man ville beskytte den norske klesproduksjonen, men nå er den kanskje litt utdatert.

Hun mener derfor at man bør fjerne tollavgifter helt – også på tekstil.

– Med de nye reglene får privatpersoner en fordel fordi de slipper toll hvis de kjøper noe fra utlandet til under 3000 kroner, men en norsk butikk som handler inn varer må betale toll fordi de selvfølgelig handler inn for langt over den summen.

PS! Om du er blant dem som kjøper kosmetikk som sjampo og sminke på nett fra utlandet for under 350 kroner vil dette med de nye reglene bli dyrere da man må betale moms fra første krone.

Publisert: