De nye designtalentene: Bror August

I STUDIO: Bror August gjør de siste forberedelsen til kolleksjonen «How to dress like me» i studioet sitt på Grønland. Foto: MinMote

Etter et par år i New York vendte designer Bror August Vestbø (21) hjem igjen til Oslo. Men han har fortsatt mål om å nå utenfor landets grenser. 

Ingeborg Aspeli
Publisert:

I serien «De nye designtalentene» skal MinMote møte flere unge norske designtalenter. Vi har allerede tatt en prat med Elnaz Gargari, og nå er det klesdesigner Bror August sin tur:

Bror August flyttet til New York som tenåring sammen med moren. Etter to år i det store eplet flyttet han tilbake til hjembyen Oslo. 21-åringen er nemlig født og oppvokst på Torshov.

– Den nyeste kolleksjonen min heter «How to dress like me» og er mye inspirert av oppveksten min her i Oslo. Jeg tror det kommer litt av at jeg savnet Norge ganske mye da jeg bodde i New York, så jeg har sett mye på norsk drakthistorie og tekstilkunst, sier han.

Den unge designeren hadde nylig to visninger under Oslo Runway, Norges svar på moteuken. Han var nominert til Bik Bok Runway Award, hvor HAiK/W gikk av med seieren. I tillegg holdt han visning i hjemmetraktene i Torshovparken.

– Bik Bok Runway Awards er en veldig god mulighet, men det er begrenset med plasser. Og for meg er det viktig å kunne invitere endeløst med folk. Jeg vil gjerne at alle mine venner, bekjente og alle andre som har lyst til å komme på visning, sier han til MinMote.

– I tillegg er visningen veldig viktig for meg. Jeg har en visjon allerede da jeg er i startprosessen av en kolleksjon.

MOTE

Høydepunktene fra Oslo Runway

Han tar ofte utgangspunkt i egne opplevelser i designet sitt. En av hans tidligere kolleksjoner fikk navnet «Never had a boyfriend jeans».

– Kolleksjonen er også inspirert av Den lille havfruen, for den karakteren kledde jeg meg mye ut som da jeg var liten. Hun ville være en annen enn den hun var, og det er et gjennomgående tema: At klær skaper muligheter om hvem man vil være, men like mye begrensninger da man ofte blir satt i en spesifikk «bås» ut ifra hva man har på seg, sier han.

UNG DESIGNER: Etter to år i New York flyttet Bror August hjem til Oslo. Foto: MinMote

Vil lage klær for alle

Bror August er opptatt av alle skal kunne kle seg i hans design.

– Jeg har mer lyst til å være Ikea enn Gucci. Jeg vil heller være for alle, en kun noen få. Det er mye kulere.

– Jeg liker ikke tanken på at noen skal tenke at de ikke kan gå med klærne mine fordi jeg har skapt et scenario som ikke kan inkludere dem, poengterer han.

Bror August kan så lenge han kan huske vært interessert i klær.

– Helt siden jeg visste at klesdesigner var et yrke var jeg sikker på at det var jeg skulle bli. Jeg tror jeg var syv år.

MOTE

Sjekk trendene fra gatemoten

Bror August droppet ut av Kuben Videregående hvor han gikk på søm- og tekstillinjen da han flyttet til New York. I metropolen hadde han flere internship hos flere designere som Telfar og Eckhaus Latta.

– Jeg har ingen formell utdannelse, så det meste jeg kan har jeg lært hos lære hos andre designere, forklarer han.

Bror Agust

Bror August SS19. Foto: Getty Images/Oslo Runway

Bror Agust

Bror August SS19. Foto: Getty Images/Oslo Runway

Bror Agust

Bror August SS19. Foto: Getty Images/Oslo Runway

Bror Agust

Bror August SS19. Foto: Getty Images/Oslo Runway

21-åringen forteller at han alltid har hatt «lyst til å lage ting, og deretter bare gjort det». Han oppmuntrer andre unge til å gjøre det man selv har lyst til, og ikke alltid gå den tradisjonelle veien.

– Det er bare å kjøre på!

– Jeg ser klærne mine i en internasjonal sammenheng

Etter hvert satset han på sitt eget merke. 21-åringen har hatt visning under New York Fashion Week og ble hyllet av Dazed Magazine som en av designerne man burde holde øynene opp for. Selv om han har flyttet tilbake til hjemtraktene betyr det ikke at utlandet er utelukket.

– Jeg ser klærne mine i en internasjonal sammenheng. Jeg ser ikke på klærne mine sånn som nordmenn kler seg, selv om de er et resultat av norsk kultur siden jeg har vokst opp her.

NYHETER

De nye designtalentene: Elnaz Gargari

Han forteller imidlertid at det er godt å være hjemme.

– Det er mye vanskeligere å få det til som en designer i en så stor by som New York. Her hjemme er det mange venner som gjerne stiller opp for å hjelpe, og i tillegg så er det faktisk mulig å få til visning på et sånn sted som Torshovparken. Det er helt fantastisk, avslutter han.

Publisert: