Kate Moss: Ikon for en generasjon

JUBILANT: Kate Moss fyller 40 år i dag. Moss har hatt en eventyrlig karriere, men har også opplevd flere nedturer. Foto: Getty Images
JUBILANT: Kate Moss fyller 40 år i dag. Moss har hatt en eventyrlig karriere, men har også opplevd flere nedturer. Foto: Getty Images

Supermodellen, skandalemakeren, rocke- baben og stilforbildet Kate Moss fyller 40 år. Det hele startet med trønderrock.

New York, 1988. En 14 år gammel jente flakker rundt i avgangshallen på JFK-flyplassen. Hun er 170 høy, blond med nøttebrune øyne. Pen jente. På samme flyplass står Sarah Doukas, sjefgribben fra det britiske modellbyrået Storm.

- Det var et lykketreff. Vi stod i samme kø i innsjekkingen, fortalte Doukas i et videointervju i sommer.

MinMote.no - Norges største moteside

Motstykke til andre supermodeller

En kort beskjed mellom flysetene under flyturen til London sender 14 år gamle Katherine Ann Moss ut i en modellkarriere som skal strekke seg over 25 år. Et kvart århundre med glamour, skandaler, kokain, Champagne, anoreksi, lange ben, lite klær, narkokjærester, kunst, mote og myter.

I overgangen mellom 80- og 90-tallet er det modell-kvartetten Cindy Crawford, Linda Evangelista, Claudia Schiffer og Naomi Campbell som regjerer motebildet. Unge Kate Moss er et visuelt motstykke. Lavere og tynnere. Mer «trash» og mindre fruktbarhetsgudinne. Selv har Kate brukt uttrykket «waif» om egen kroppsform - en mager, jenteaktig fasong.

Den er fortsatt den samme, når hun i dag fyller 40 år.

Spilte i norsk rockevideo

I 1990 brettes unge Kate ut over åtte sider i det toneangivende britiske motemagasinet The Face. Tilfeldighetenes spill gjør at hun året etter dukker opp i norsk rock.

- Vi skulle spille inn musikkvideoen til «Love Don’t Bother Me» utenfor Los Angeles et sted. Regissøren hadde leid inn en mannlig skuespiller, og han hadde med seg kjæresten sin på opptaket, forteller Stage Dolls-bassist Terje Storli til VG Helg.

Den unge kjæresten viser seg å være Kate Moss. I Stage Dolls’ musikkvideo står Kate og svaier i veikanten, serverer ømme kyss til en innleid guttemodell og blir mot slutten forlatt på et falleferdig hotell.

- Hun hadde ingenting der å gjøre, men endte opp i flere scener. Det var helt tilfeldig, for det var mange andre pene damer i videoen, blant annet Miss Universe, Mona Grudt, sier Storli.

- Hvilket inntrykk fikk dere av Kate Moss den gang?

- Hun var jo bare en tynn ungjente, så vi tenkte ikke noe mer over det. I ettertid ser jeg at hun har vokst seg til.

PÅ CATWALKEN: Kate Moss har spankulert nedover catwalken utallige ganger, og har gått for store designere som Louis Vuitton, Alexander McQueen og Chanel. Foto: Getty Images
PÅ CATWALKEN: Kate Moss har spankulert nedover catwalken utallige ganger, og har gått for store designere som Louis Vuitton, Alexander McQueen og Chanel. Foto: Getty ImagesPascal Le Segretain

«Cocaine Kate»

Året etter Stage Dolls-videoen kjører moteskaperen Calvin Klein massive reklamekampanjer frontet av en toppløs Kate Moss sammen med Mark Wahlbergs underbukser. Alle motemagasiner og livsstilprodukter vil ha en bit av henne. Kate personifiserer «heroin chic», trenden med sykelig tynne modeller.

Mødre bekymrer seg. President Bill Clinton er kritisk. Kate blir beryktet for å leve etter mottoet «nothing tastes as good as skinny feels». Hun pryder forsiden til alle innflytelsesrike moteblader. Hastig gange på catwalker verden over. Bra hår. Pengene renner inn.

I 1994 blir hun kjæreste med filmstjernen Johnny Depp. Åtte år senere får hun en datter med redaktøren av motebladet Dazed & Confused. På sin egen 31-årsdag i 2005 treffer hun vokalist og rockemusiker Pete Doherty - en storvokst gladgutt med britisk tannstell og hang til rusmidler.

Noen måneder senere dunker magasinet Daily Mirror ut en forside med avslørende nachspiel-bilder. «Cocaine Kate» er avfotografert mens hun sniffer det hvite stoffet. 2005 blir et bratt år på catwalken. Kleskjeden H&M dropper et planlagt samarbeid. Chanel og Burberry likeså. Det spekuleres i om supermodellen vil overleve.

Manager og modell-mamma Sarah Doukas tilbringer store deler av døgnet i telefonsamtaler med klienter og kunder. Resultatet ett år senere forbløffer de fleste. 18 nysignerte modellavtaler -og doblet lønnsnivå for Kate.

«All presse er god presse i vår bransje» fortalte Doukas til Radio Four.

MOTEDRONNING: Etter over 20 år som modell er det lite som tilsier at Kate Moss har mistet x-faktoren, enten det er på catwalken eller på privat fest. Foto: Getty Images
MOTEDRONNING: Etter over 20 år som modell er det lite som tilsier at Kate Moss har mistet x-faktoren, enten det er på catwalken eller på privat fest. Foto: Getty Images

30 Vogue-forsider

To år etter «Cocaine Kate» dumpes Doherty til fordel for The Kills-gitaristen Jamie Hince. Samtidig lanserer kleskjeden Topshop egen Kate Moss kleskolleksjon. På åpningsdagen stiller Kate selv som mannequin i Londons butikkvinduer. Klærne flakser ut av butikken. De neste årene fester Kate grepet om motebransjen, designer et titalls kolleksjoner. Til sammen pryder hun forsiden på britiske Vogue mer enn 30 ganger.

- Kate har et nært forhold til Vogue-fotografene, og så lenge hun er inne i varmen hos dem og får plass på coveret vil hun fortsette å være et ikon, sier minMote-sjef Sonia Huanca Vold.

Vogue-fotografen Mario Testino har gitt ut egne bøker med bare Kate Moss-bilder.

- Hun har knyttet til seg de riktige folkene. Kolleksjonene Kate Moss gjør for kleskjeden Topshop er også med på å aktualisere henne, samtidig som hun blir tilgjengelig for yngre folk. Kate har et veldig bredt «publikum», med sterk appell både blant de som husker henne fra 90-tallet og dagens tenåringer, sier Huanca Vold.

Pryder Playboy

Paparazziene «elsker» henne. Etter at skandalekjøret med Pete Doherty er over har de imidlertid måttet nøye seg med oppslag om at «mor Kate røyker en sigarett ut av takluken på en leiebil i Syden». Sånn er det å bli voksen. Time Magazine satte Kate på listen over verdens 100 mest betydningsfulle personer.

Ved inngangen til 2014 forårsaker Kate Moss ufrivillige lyskestrekk og nakkekink. Herre-institusjonen Playboy har valgt 40-åringen til å pryde coveret på sin 60-års jubileumsutgave. Inne i bladet har sangeren Tom Jones gjort et intervju med Kate. Her er et utdrag:

Tom Jones: - Hvilken av disse personene vil du henholdsvis gifte deg med, ligge med, eller drepe - Marc Jacobs, Naomi Campbell, Piers Morgan?

Kate Moss: - Det er lett. Drepe Piers, gifte meg med Marc og ligge med Naomi.

Senere i intervjuet spør Jones om supermodellen kunne ha sett for seg et annet liv.

- Nei. Jeg var jo nærmest et barn da jeg startet, svarer Kate.

- Hvis ikke modellsjansen hadde budt seg, aner jeg ikke hva som ville ha skjedd med meg. Antagelig ville jeg ha jobbet i en bar i London, hjemme i bydelen der jeg kommer fra. Jeg har alltid ønsket å være i sentrum for ting. Jeg elsker å jobbe med kreative mennesker. Det fantes ingen der jeg kom fra. Så fort jeg fikk en mulighet ... så tok jeg vare på den.

PÅ LANSERING: Kate Moss ankom lanseringen av Playboy-nummeret hun er forsidepike på sammen med artist Tom Jones i desember i fjor. Foto: Getty Images
PÅ LANSERING: Kate Moss ankom lanseringen av Playboy-nummeret hun er forsidepike på sammen med artist Tom Jones i desember i fjor. Foto: Getty Images

Moss-skulptur i Oslo

Vogue fortsetter å ta vare på henne. Om noen måneder trer Kate inn i stillingen som moteredaktør for den britiske utgaven. Samtidig som britiske gallerier feirer hennes 25-årsjubileum som fotomodell, fronter hun den kommende vår- og sommerkampanjen til det franske motehuset Eleven Paris.

Det nærmeste en vanlig stakkar sannsynligvis vil komme Kate Moss, er under et besøk i Operapassasjen i Oslo. Her kan glade turister oppnå nærkontakt med avstøpningen av Kate Moss’ underliv. Moss-skulpturen har blitt et landemerke i sentrum.

- Første gang jeg så skulpturen var i en katalog for auksjonshuset Sotheby’s. Det var en tykk katalog, med mange bilder. Denne skulpturen skulle selges under en auksjon i hagen til en gammel greve, sier forretningsmann og kunstsamler Christian Ringnes.

- I utgangspunktet visste jeg ikke at skulpturen hadde noe med Kate Moss å gjøre, for tittelen på kunstverket er «Sphinx».

Skulpturen er laget av den kontroversielle britiske skulptøren og kunstneren Marc Quinn. Kunstverkets er basert på avstøpninger og eksakte mål av Moss’ kropp. Selve posituren er utført av en erfaren yoga-instruktør.

- Det Quinn ønsker å si med dette kunstverket, er at det vi egentlig ser er refleksjonen av Kate Moss i vårt eget speilbilde, sier Ringnes.

- Hadde du kjøpt skulpturen om den ikke var av Kate Moss?

- Den viser ikke Kate Moss, men min refleksjon av henne.

Denne saken stod først på trykk i VG Helg.

Hvordan var din opplevelse i dag?