Kommentar: Mister «Fotballfrue» grepet?

FORTSATT STOR: Blogger Caroline Berg Eriksen har fortsatt mange lesere - men de blir stadig færre. Her på Intervjuet på VGTV. Foto: Mathias Jørgensen / VG

Det kan virke som om Caroline Berg Eriksen er i ferd med å gå ut på dato.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

I mange år har Berg Eriksen tronet blogg-Norge med så å si nøyaktig samme image og bloggkonsept som da hun startet for syv år siden. Hun har vist seg som en driftig businesskvinne og kontroversiell medieprofil. Men blogglesere er langt fra lojale. Og Berg Eriksens lesertall har gått nedover i to år nå.

KOMMENTERER: MinMote-leder Martine Lunder. Foto: Jørgen Klüver

Det siste året tilhører i stedet bloggkometen Sophie Elise Isachsen. Før jul ble hun utropt til medie-Norges mektigste kvinne av medienettstedet Medier24.

Sophie Elise Fotballfrue
NYHETER

Tallene som vipper «Fotballfrue» av bloggtronen

Fredag toppet hun det med å vinne prisene «Årets blogger» og «Folkets favoritt» under Vixen Blog Awards. Berg Eriksen fikk prisen for «Beste livsstilsblogg», - og ville ikke la seg intervjue av pressen om noe annet enn hva hun hadde på seg. MinMote har sett på utviklingen til de to, begge er blant landets kvinnelige toppbloggere, og tallene er klare:

Isachsen opplever formidabel vekst når det gjelder inntekt, medieomtale og lesere, mens Berg Eriksen tilsynelatende har stagnert.

I mydleret av tanketomme norske rosablogginnlegg om perfeksjonering, cafeturer og lavkarbo, begynte 21-åringen fra Harstad å formidle noe annet.

Sophie Elise engasjerte seg i kampen mot palmeolje. Dette fikk Freia til å endre hele kampanjen for påskeeggene sine. Et innlegg betalt av Norsk Folkehjelp ble dessuten et av årets mest omdiskuterte blogg-stunt.

Isachsen speiler samtiden. 2015 ble året kvinner verden rundt jobbet hardt og fikk anerkjennelse for å bryte perfeksjonsjaget på nett.

Former inntok motebransjen for fullt. Den bloggende modellen Essena O’Neill tok et oppgjør med sitt fasadespill og ble hyllet verden rundt. Dessuten var en av de mest populære Insta-kontoene Barbie-parodien som gjorde narr av «picture perfect»-bildene til superbloggerne.

Som så mange andre brukte Sophie Elise tenårene på å jage det perfekte. Men en en blogg om plastisk kirurgi og sminketips kan ikke ha kjentes viktig eller sant nok. For Isachsen har valgt å åpne seg om tøffe temaer som depresjon, selvransakelse og kroppspress. I et innlegg viste hun også hvordan hun bak fasaden pynter på bildene sine med triks som gir både mer kløft, perfekte vipper og thigh gap.

Sophie Elise er i ferd med å bli en ung kvinnelig blogger utenom det vanlige i Norge. Men om hun klarer å realisere sitt potensiale gjenstår å se. Det er nå viktigere enn noensinne at Isachsen tar sin rolle som forbilde alvorlig. Bloggen hennes er fortsatt sterkt preget av selfies og avkledde poseringer.

Tilbake til Fotballfrue. Det nærmeste Berg Eriksen kommer endring er da hun i 2014 endret navn på bloggen fra Fotballfrue.no til Carolinebergeriksen.no. Svært lite annet, om noe, har forandret seg.

Når jeg blar meg tilbake i Berg Eriksens arkiv til 2009, er det som å lese samme bloggen som i dag, bare med dårligere bildekvalitet og andre fonter. Det er den samme rosa, sukkersøte verden som det alltid har vært. Mye tyder (heldigvis) på at unge lesere er ferdige med akkurat dét.

Vi ser en hunger etter det som er ekte, det man kan relatere seg til. Og der leverer ikke Berg Eriksen. Uten å foretrekke en mine, legger hun fortsatt så å si utelukkende ut polerte bilder av en topptrent sixpack, glossy krøller og perfekt danderte smoothie-bowls.

Det er lett å forstå hvis noen mener det er vanskelig å relatere seg til henne. Derfor rammer det også hardt når det kommer fram at hun har retusjert bildene sine, og at ektemannen har gått undercover i kommentarfeltet. Enda så flat hun legger seg etterpå.

Den Pulitzer-vinnene moteskribenten Robin Givhan skrev allerede i 2014 at motebloggernes æra er forbi, fordi man ikke kan leve evig på ett image.

Av de to toppbloggerne, virker det som Isachsen er den eneste som har skjønt akkurat dét.

Publisert:

Finn mer innhold om: