Slik var de norske visningene under New York Fashion Week

NORSK DESIGN: Her er modeller kledd opp i design fra Kepaza by Pernille Fristad. Hun var en av fem nordmenn som viste sine klær under FGNYFW.

NEW YORK (MinMote) Fem norske designere fikk sine drømmer oppfylt da de viste sine kolleksjoner på Fashion Gallery under New York Fashion Week.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Motemåneden går mot slutten, når bare de siste dagene av Paris Fashion Week gjenstår. Og for noen moteøyeblikk det har vært så langt: I New York tok designerne tydelig politisk ståsted, mens Kanye West kastet ut pressen fra sitt show. Deretter serverte CHRISTOPHER KANES CROCS PÅ CATWALKEN under London Fashion Week, mens SIMONE ROCHA BRUKTE MODELLER I ALLE ALDRE TIL Å VISE FRAM SIN KOLLEKSJON.

I Milano viste Gucci nok en fantastisk kolleksjon, og i Paris briljerte Gigi Hadid hos Isabel Marant.

Men ikke nok med det - i New York fikk også en del norske designere vist seg fram på den prestisjetunge arenaen. Fahion Gallery er et sidestilt arrangement som går av stabelen samtidig som New York Fashion Week, og her var det fem norske designere som hadde blitt plukket ut til å vise sine kolleksjoner.

NORSK DESIGN: Blogger Sophie Elise Isachsen (21) var iført Pernilles design på Se og Hørs kjendisgalla. Foto: Trond Solberg/VG

Blant dem var Pernille Fristad. Hun fikk vise sin kolleksjon på FGNYFW for andre sesong på rad. Under moteuken i august viste hun en kolleksjon under kategorien «Emerging desingers» inspirert av en kvinne som bor på skyene, hennes eget univers og hvordan hun ser verden. I år hadde Fristad fått sin helt egen visning, uttrykket var blitt strammere, samtidig som designerens forkjærlighet for organiske former kom godt frem.

NYHETER

FEM HØYDEPUNKTER FRA DEN NORSKE MOTEUKEN

Kledd opp Sophie Elise

Det er en strålende fornøyd designer som møter MinMote etter at visningen er et faktum.

– Åh, det er utrolig gøy å få vise klærne her igjen, sier hun.

Siden forårets visning har Fristad jobbet med sitt eget merke, Kepaza by Pernille Fristad, og har blant annet kledd opp Sophie Elise til Se&Hørs kjendisgalla og Ingrid Helene Håvik fra bandet Highasakite til Nobel-konserten. Med seg på catwalken hadde hun «Top Model»-deltakerne Benedicte Haugaard og Jannie Gefle.

Flere av de norske designerne som viste sine kolleksjoner fikk forespørselen rettet via Instagram.

En annen designer som hadde blitt invitert til å holde motevisning under New York Fashion Week på Fashion Gallery var Malin Molden, også kjent som Mali Molds.

Hun lanserte sitt nye merke Flesh med en fargerik og helsprø unisexkolleksjon. Deler av inspirasjonen var blant annet hentet fra Nord-Koreas diktator Kim Jong Un og kolleksjonen hadde fått navnet #KimmieandMalinTakeNewYork.

– Det var rart å se modellene på catwalken, men samtidig var det gøy å se at ting passet slik det skulle. Det var gøy å se at jeg fikk en god gruppe med gode individer, at de danset og koste seg i klærne og at de faktisk ble i godt humør av designet, si sier Molden til MinMote.

Designeren legger til at det var morsomt å se reaksjonene blant publikum.

– Noen syns det var fett og danset og koste seg, andre syns kanskje det var litt mye.

Siri Sveen Haaland viste en kolleksjon bestående av ti plagg inspirert av den jødiske forretningsmannen Moritz Rabinowitz fra Haugesund. I forkant av Fahsion Week har det vært flere diskusjoner rundt visningen til Sveen Haaland og merket Black Rat, da flere mente hun provoserte med Holocaust-mote. Det hele viste seg imidlertid å grunne ut fra misforståelser, ettersom det Sveen Haaland hadde laget faktisk var en hyllest.

Sveen Haaland har kledd opp mange av landets største artister. Hun har også tidligere solgt sine klær i en pop-up-butikk hos motefavoritten Topshop i Oxford Street, London.

I klassisk Black Rat-stil var kolleksjonen som ble vist på FGNYFW basert på en sort fargepalett, ettersom rotter jo er fargeblinde.

untitled link

Søndag viste Lisa Anker-Rasch Strøm (26) en kolleksjon som hadde fått navnet «Mother» under fanen for «Emerging Designers». Kolleksjonen var laget som en hyllest til designerens mor og mormor.
Designeren brukte flere av sine spesialiteter i designet av kolleksjonen, nemlig teknikken quilting og design med krystaller.

Anker-Rasch Strøm, som tidligere har jobbet som mote-intern i både New York og København, forteller til MinMote at det var et stort kick å se modellene gå ned catwalken iført hennes klær.

– Følelsen nå er veldig deilig, jeg er fornøyd, sier hun til MinMote etter visningen.

untitled linkA post shared by Lisa Anker-Rasch Strøm (@raschlisa)

Line Skjervheim Gilhuus (24) viste den samme kolleksjonen som hun viste da hun gikk ut fra moteskolen Esmod i Oslo i 2015. Kolleksjonen er en sporty kolleksjon i tidløse farger som sort og hvitt.

– Det er veldig gøy å kunne få muligheten til å vise den en gang til ettersom det var en veldig tidkrevende jobb å lage den, sier hun til MinMote.

untitled link

Under «prêt-à-porter» viste designer Christine Andresen bak merket Antidote en kolleksjon med både chunky strikk og velour.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.